{{ message.message }}
{{ button.text }}

Daar zit je dan...

Eerste gesprek over vruchtbaarheid & sementest

Afbeelding blog 'Daar zit je dan... '

Tegenstrijdige gevoelens.. enerzijds voelt het erg ongemakkelijk, maar aan de andere kant het gevoel dat je nu misschien toch wat meer hulp krijgt. 26 oktober 2016, er staat een afspraak gepland voor mij en mijn partner bij mijn huisarts. 

Onderwerp van gesprek: onze vruchtbaarheid. 

Vanaf kleins af aan kom ik bij dezelfde huisarts, hij heeft me van baby tot opstandige puber mogen ontmoeten en nu ik klaar ben om moeder te worden mag hij het gesprek gaan voeren om te beoordelen of ons seksleven wel voldoende is om uiteindelijk een kindje te krijgen.

Best apart... 

We bereiden ons voor op vanalles... ik douche nog even van te voren want ja.. je weet maar nooit of een inwendig onderzoek nodig is. Mijn man schuifelt wat ongemakkelijk op zijn stoel als we eenmaal tegenover mijn huisarts zitten, tenslotte heeft hij de beste man nog nooit eerder ontmoet.

Of we ooit een SOA hebben gehad, hoe vaak we vrijen? Trauma's of ongelukken? Mijn man denkt ineens terug aan een ongelukje uit zijn jeugd, en de twijfel slaat toe.. zou hij door een val ooit schade hebben opgelopen aan zijn nageslacht? 

Zo op het eerste oog kan de huisarts niet ontdekken waarom wij - als gezond stel met een gezond seksleven - niet zwanger zouden kunnen raken. Om in aanmerking te komen voor een fertiliteitsbehandeling is stap 1 noodzakelijk: semenonderzoek -> het aantal (actieve) zwemmers van de man moeten onder de loep. 

9 november 2016 - Daar zit je dan... met een potje onder je trui; want zaad blijft beter voor onderzoek als het op lichaamstemperatuur blijft - zo hebben we geleerd van de poli gynaecologie. We zitten in een witte gang, een beetje ongemakkelijk om ons heen te kijken. 'i.u.i en bloedonderzoeks lab' geeft een bordje aan.. i.u.i?? Wat is dat? Zitten we wel goed? Een bekende van ons komt net aanlopen.. ongemakkelijk en met het schaamrood op de kaken verbergt hij iets onder zijn shirt. We kijken op: een dame opent het luik 'Meneer, u komt voor het uitgebreide spermaonderzoek?' ... 'Euhhh... ja'. Nou, fijn... kon dat nog harder??? 

Uw huisarts belt u voor een afspraak om de uitslag door te spreken. - Fijn dankjewel - Trut. Onderweg naar de auto moeten we er toch om lachen, waarschijnlijk stond die bekende van ons voor hetzelfde in de rij. 

14 november 2016 - onze huisarts kijkt op zijn scherm, tikt wat gegevens in en mijn gedachten dwalen af -  in de afgelopen 5 dagen heeft vooral mijn man de ene na de andere twijfel.. ja wat als het aan mij ligt. Schat, sta daar niet teveel bij stil, we gaan het vanzelf horen. Maar nu we tegenover de huisarts zitten begint mijn hart sneller te kloppen,... wat als zijn zwemmers... maar.. wat als het aan MIJ ligt? Zou ik iets mankeren? 

De huisarts kijkt over zijn bril en slikt, 'dat is wel een heel goed resultaat meneer...'. Als het niet binnen 6 maanden zelf lukt dan kom nog maar eens terug, maar ik heb er alle vertrouwen in dat jullie gauw in verwachting zullen zijn. Een diepe zucht, wat een opluchting. Na wat uitleg over afkortingen en cijfertjes op een uitdraai begint mijn man helemaal te stralen. Hij heeft topzaad! Pieter van de Hoogenbandjes doopt hij ze. Opgetogen gaan we naar huis. 

In gedachte begin ik de maanden - 6 pogingen - 6 eitjes - te tellen. Volgende week poging 1! We zijn steeds dichterbij onze baby! Ik begon al te twijfelen na toch al 1,5 jaar proberen.


Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je