{{ message.message }}
{{ button.text }}

Perfecte leeftijdsverschil?

Tussen mijn kindjes zit een verschil van 1 jaar en 8 maanden. Soms vind ik het handig, maar soms ook zo lastig.

Afbeelding blog 'Perfecte leeftijdsverschil?'

Leeftijdsverschil, wat is nu het ideale leeftijdsverschil? Ik denk dat dit per persoon en karakters kinderen verschillend is. Vindt de ene een verschil van 4 jaar handig, vindt de ander ruim 1 jaar handig. Ik denk dat elk verschil wel zijn voor- en nadelen heeft.

Vroeger was mijn “ideaal” beeld 4 jaar. Het oudste kindje zou dan op school zitten en je hebt alle tijd voor de jongste. Leek me altijd het meest ideale, helaas werkte moeder natuur niet zo mee en kregen we ons eerste kindje ruim 4 jaar later dan “gepland” en besloten we te kijken wanneer en of er een kindje nummer 2 zich zou gaan melden en zo zit er maar 1 jaar en 8 maanden tussen mijn meiden.

In het begin vond ik het handig dat er nog middagslaapjes gedaan werden samen en je dus even rust had, nou ja rust… was genoeg in huis te doen natuurlijk hihi… Lastig vond ik dat ik borstvoeding gaf en de oudste dan nog wel eens wat uitvrat, dus geprobeerd haar met iets lekkers voor de tv te zetten en af en toe werkte dat ook wel.

De nachten vond ik weer een nadeel. De jongste kwam 2x voor het voeden en s’ morgens stond de oudste er om half 7 al weer. De jongste lag dan nog wel heerlijk in dromenland en had ik alle tijd voor de oudste en konden we lekker kroelen voor de tv of een spelletje doen. Het eerste jaar vond ik pittig en daarna vond ik het steeds makkelijker worden.

Nu ze ouder zijn merk ik ook weer andere voor en nadelen. Voordeel is dat ze qua interesses hetzelfde zitten, speelgoed kunnen ze samen mee doen, met spelletjes snappen ze dezelfde spelletjes, als ik iets uitleg hoef ik dat 1 keer te doen zodat beide het snappen… Dit vindt ik allemaal wel voordelen. Zo kunnen ze soms best heel leuk samen rollenspellen spelen en is het geweldig om naar te luisteren. Of als ze kletsen over school, want er zit maar 1 schooljaar tussen dus ze speelden op school veel samen toen ze in groep 1 en 2 zaten.

Nadelen is dat ze ook vaak ruzie hebben en dat zal uiteraard ieder leeftijdsverschil hebben. Maar soms dan spelen ze bijvoorbeeld met de lego of playmobile heel leuk samen en na een half uur vliegt zo ineens alles door de kamer heen, lastig is het ook als ze een spelletje samen spelen ze beide niet tegen hun verlies kunnen en als ik er dan niet als “scheidsrechter” bij ga zitten, vliegt het ook zo door de kamer. Misschien dat dit ook mede te maken heeft met karakters van de kindjes.

Al met al vindt ik het geweldig bij ons in huis en zou ik voor geen goud anders willen hebben. Ieder verschil heeft zijn voor- en nadelen. 

Ben wel benieuwd wat anderen voor leeftijdsverschil hebben, en of dit een bewuste keuze is geweest?

Tags: #Kids & Zo

👋🏼  Heb je een vraag of een suggestie? Werkt er iets niet? Laat het ons weten!
Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je