{{ message.message }}
{{ button.text }}

Opvoeden met demonen - deel 6

Het opvoeden van je eigen kinderen is moeilijk wanneer je zelf daarin niet het goede voorbeeld hebt gehad. Een inleiding...

Afbeelding blog 'Opvoeden met demonen - deel 6'

Zodra ik echte herinneringen heb aan mijn jeugd, kan ik mij ook onmiddellijk het gevoel van onbehagen herinneren. Bij ons in huis was er bijna altijd een gevoel van spanning dat je kon snijden met een mes. Ik heb me wel eens afgevraagd of bezoekers bij ons ook een rilling over hun rug kregen wanneer ze bij ons over de drempel stapten. Dat gevoel overheerste voor mij in mijn tienerjaren, maar ook in mijn vroegere jeugd kan ik het me al herinneren.

Mijn vader werkte een volledige baan en was dus weinig thuis. Dit was iets wat hem aanvankelijk voldoening gaf dus hij was meestal wel vrolijk. Hij kon wel heel snel omslaan als hem iets niet aanstond, en hij was (in mijn herinnering) dan ook angstaanjagend. Hij schreeuwde hard en kwam echt in je persoonlijke ruimte. In je gezicht schreeuwen enzo. Ik wist dan dat hij ook echt kwaad was want zijn gezicht vertrok dan en hij werd erg rood.

Maar ik spendeerde het grotere deel van mijn dag met mijn moeder, die aanvankelijk huisvrouw was. Mijn moeder liep nooit over van warmte maar was wel zorgzaam. Ik had genoeg te eten, mijn kleren waren schoon en heel en ik had een muts op wanneer het koud was. Dat soort dingen. Ze lachte toen vaker, maar voornamelijk wanneer mijn vader thuis was. Mij leek ze prima te tolereren maar ik denk niet dat ze me miste wanneer ik op school was. 

Ik was van nature een uitbundig en vrolijk kind maar was blijkbaar ook erg koppig. Dit heb ik uit verhalen maar als ik naar mijn eigen kinderen kijk dan zou dat heel goed kunnen kloppen, haha! Rond de tijd dat ik 8 was begonnen dingen bij ons thuis langzaam te veranderen. Waar er voorheen al wel problemen waren denk ik toch dat ik meer goede dan slechte dagen had. Mijn vader was overheersend en dominant, maar hij was tot vijf uur op z'n werk. Wanneer hij dan thuis kwam gingen we eten en moest ik snel daarna op bed, dus ik had niet veel tijd met hem samen.

Maar van wat ik mij herinnerde veranderde dit allemaal toen mijn vader een nieuwe baas kreeg op het werk. Waar hij voorheen alles zelf mocht bestieren en zijn ervaring hoog in het vaandel stond, kreeg hij een nieuwe baas die erg veel waarde hechtte aan opleiding en dus niet aan mijn vader.  Dat begon al heel snel te escaleren, gezien ook mijn vader's moeite met authoriteit. Hij had zelf het gevoel dat hij er redelijk snel uitgewerkt zou worden en hij begon veel te verzuimen. Het idee erachter was blijkbaar dat hij kon aantonen dat hij overspannen was en daardoor ongeschikt om te werken.

Hoe lang dit allemaal geduurd heeft weet ik niet precies. Mijn beleving van tijd was natuurlijk heel anders, maar ik vermoed dat dit toch wel een jaar of langer heeft geduurd. in deze tijd was hij veel vaker thuis en kan ik me herinneren dat er veel ruzie was. Er was een hoop stress en de sfeer in huis viel dramatisch. Mijn moeder ging op zoek naar werk en vond een baan, aanvankelijk part-time en in de buurt. Mijn vader moest vaak met doktoren en psychologen praten. Uiteindelijk is bij, met behoud van 70- of 80% loon, afgekeurd. Zelf was hij hier triomfantelijk over. Hij had het gevoel dat hij zijn baas te snel afgeweest was en de psychologen een oor aan had weten te naaien. 

Als ik er nu op terugkijk is dat echt een keerpunt geweest in ons gezin. Mijn vader verdiende goed en om het verlies in loon te compenseren moest mijn moeder full-time gaan werken. Wellicht had dat ook niet alleen te maken met het loon. Gezien het stijgende aantal ruzies had het er waarschijnlijk ook wel mee te maken dat ze niet de hele dag op elkaars lip konden zitten. Ook hier is de timing niet helemaal zeker maar ik weet nog dat we zijn verhuisd toen ik 10 was. Het begin van de teloorgang was er toen al, maar dat is na de verhuizing snel verergerd. 

Wordt vervolgd....

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je