{{ message.message }}
{{ button.text }}

Oorbellen bij je kind laten zetten? Zo werkt het!

Veel ouders vinden het erg schattig staan en kleine kinderen ( met name meisjes ) kunnen al echt om dit sieraad zeuren. We hebben het hier natuurlijk over oorbelletjes! Hoe werkt het oorbellen laten zetten bij je kind eigenlijk en vanaf welke leeftijd kun je dit laten doen?

Afbeelding blog 'Oorbellen bij je kind laten zetten? Zo werkt het!'

Oorbellen bij een kind of een baby kunnen erg schattig staan. Toch is niet iedereen het hier mee eens. Lees in dit artikel wat je allemaal moet weten over oorbellen bij kinderen.

Oorbellen bij kinderen, vanaf welke leeftijd?

De meningen over oorbellen bij jonge kinderen verschillen per persoon en ook per cultuur enorm. In een aantal culturen is het gebruikelijk dat hele jonge baby`s al oorbelletjes krijgen, terwijl sommige mensen juist heel erg tegen oorbellen bij kinderen zijn tot ze een jaar of 12 zijn. Sowieso moeten kinderen onder de 16 jaar altijd toestemming van de ouders hebben.
Bij veel juweliers ligt de grens op 6 jaar, omdat ze kinderen vanaf deze leeftijd pas capabel genoeg vinden om aan te geven dat ze er echt zelf voor kiezen. Andere juweliers zetten al oorbellen bij jonge baby`s.

Gaatjes in de oren bij kinderen, hoe werkt het?

Hebben jullie besloten dat de kleine oorbelletjes krijgt? Kies dan een goede juwelier uit en loop daar naar binnen. In de meeste gevallen hoef je namelijk geen afspraak te maken om oorbellen te laten zetten. Natuurlijk kun je voor de zekerheid altijd even van tevoren bellen.
Je krijgt dan de keuze uit allerlei oorbellen. Dit zijn meestal zweerknopjes van chirurgisch staal die minimaal 6 weken in moeten blijven.

Daarna wordt het oor ontsmet en wordt er met een jodiumstift een stip gemaakt op de plek waar de oorbel moet komen te zitten. Vervolgens worden er gaatjes in het oor gemaakt met een schietapparaatje uit een steriele verpakking.

Het schieten van de gaatjes duurt nog niet eens één seconde en kan bij sommige kinderen een schrikreactie teweeg brengen. Oorbellen bij kinderen kan wanneer deze geschoten worden voor traantjes zorgen. De traantjes zijn dan meestal meer van de schrik dan van de pijn. De pijn is in ieder geval nooit erger dan de pijn van een prikje.
Bij een aantal juweliers schieten ze de gaatjes tegelijk in allebei de oren, zodat je kind maar één keer schrikt en je niet het risico neemt dat je kind alsnog afhaakt en dus uiteindelijk maar met één oorbel rondloopt. Dit is ook de reden dat sommige ouders er bewust voor kiezen om de gaatjes al te laten schieten bij hun baby en niet later.

Nabehandeling en eventuele complicaties

Een goede nabehandeling met druppels is heel belangrijk. Deze krijg je mee van de juwelier. Daarnaast is het raadzaam om de oorbelletjes regelmatig even te draaien.
Echte complicaties komen gelukkig maar heel zelden voor. In enkele gevallen kan het oortje gaan ontsteken en is antibiotica nodig. Ook ontstaan er soms complicaties doordat het kindje met de oorbel ergens aan blijft hangen of zelf het oorbelletje uit het oortje heeft gehaald en deze in de mond stopt.

Op welke leeftijd kreeg jouw kindje oorbelletjes en waarom? Reageer ook!

Tags:

👋🏼  Heb je een vraag of een suggestie? Werkt er iets niet? Laat het ons weten!
Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je