{{ message.message }}
{{ button.text }}

Onze kerststal deel 2

​Onze kerststal staat! En wat ben ik er trots op. Want ik heb hem helemaal zelf gehaakt.

Afbeelding blog 'Onze kerststal deel 2'

Aan de hand van een boekje met toepasselijke naam 'Haak je eigen kerststal' van Christel Krukkert. Het was een heel werk, maar wel onwijs leuk om te doen. De stal is ook zelf gemaakt. Maar niet door mij of mijn man. Ik heb hem door iemand laten maken die dat goed kan. Maar hij is wel hand-made.

Mijn man en ik zijn allebei gedoopt. Hij Katholiek, ik Protestants. We zijn vroeger allebei wekelijks naar de kerk gegaan, maar op den duur is dat steeds minder geworden. Totdat we helemaal niet meer gingen. Bij ons thuis werd altijd gebeden voor we gingen eten en ook als ik ging slapen zongen mijn ouders een gebedje voor me. Dat vond ik fijn, zo kon ik lekker slapen. Hoe het komt weet ik niet, maar op een gegeven moment gingen we niet meer naar de kerk. Alleen nog op speciale dagen zoals kerst. Na een paar jaar deden we dat ook niet meer. Het was gewoon zo. Bidden voor het eten doen we trouwens al jaren niet meer. Het is goed zo.

Mijn man en ik zijn getrouwd, maar niet voor de kerk. Onze kinderen zijn ook niet gedoopt. Wij hebben geen band met de kerk. Als onze kinderen later wel naar de kerk willen, dan is dat prima. Dan is het hun keus en is dat goed. Ik vertel mijn kinderen wel eens over de kerk, het geloof en dat er ook mensen zijn die niet naar een kerk gaan, maar naar bijvoorbeeld een moskee. 

Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen weet hebben van het geloof en de kerk. Bovendien heb ik een erg nieuwsgierige Kleuter die me de oren van het hoofd vraagt over werkelijk van alles en nog wat. En dus ook over de kerk:  'Waarvoor is er een kerk?' en 'Wat doen ze daar dan?'. Nu de kerstperiode aanbreekt, wil ik ze ook het kerstverhaal vertellen. Dat behoort toch wel tot de basis van de opvoeding, is mijn mening. Ik wil er geen zware kost van maken door een (kinder)bijbel voor te lezen. Maar op een speelse begrijpelijke manier. Daarom heb ik zelf een kerststal gemaakt. Geen ouderwetse stal, maar een moderne gehaakte kerststal. Met zachte poppetjes waar ze ook mee mogen spelen. Ook heb ik een boekje gekocht over kerst.Speciaal voor peuters en kleuters. Met kleine versjes over kerstfeest vieren. Over samenzijn, cadeautjes en gezelligheid. Maar ook het kerstverhaal. Kort en bondig, maar precies goed voor een kleuter en peuter om te onthouden.

Toen ik de kerststal neerzette heb ik het kerstverhaal voorgelezen. En terwijl ik dat deed heb ik de poppetjes in de kerststal gezet. Zo wisten de kids wie Maria is, wie Jozef is en dat er drie wijzen uit het oosten zijn met goud, mirre en wierook. De komende weken zal ik het verhaal vast nog een aantal keer vertellen.

En die kerststal heeft al heel wat hilarische uitspraken opgeleverd. Met name van onze kleine Diva. Daarover in mijn volgende blog meer...

👋🏼  Heb je een vraag of een suggestie? Werkt er iets niet? Laat het ons weten!
Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je