{{ message.message }}
{{ button.text }}

Olvarit 12 maanden potjes

Sinds jaar en dag is Olvarit een bekende merk dat iedereen kent. Olvarit bestaat dit jaar 65 jaar en staat vooral bekend om maaltijden voor jonge baby’s en peuters.

Afbeelding blog 'Olvarit 12 maanden potjes'

Ging het in het verleden met name om eenvoudige en gepureerde maaltijden van groente, vlees of bonen, aardappelen of rijst, zien we nu een groot en gevarieerd assortiment maaltijden en specialiteiten voor jonge baby’s, peuters en kleuters. Olvarit heeft dus niet stil gezeten.

Gebruik potjes

In mijn werk hoor ik veel jonge ouders zeggen dat het gebruik van deze potjes veilig en prettig voelt. Je kunt namelijk op het etiket lezen vanaf welke leeftijd je iets mag geven en welke ingrediënten er in zitten. Daarnaast heb je altijd iets voor je kindje wanneer bijvoorbeeld geen verse groente in huis hebt of niet zeker weet of je kindje de maaltijd die je hebt bereid wel lekker vindt.

Met name de onzekerheid wat nu wel mag en wat niet, is bepalend voor ouders om gebruik te maken van deze potjes. Denk bijvoorbeeld aan fruithapjes: de meeste ouders kopen een fruithapje om mee te geven naar de opvang, gastouder of verzorgers. Ook zie ik regelmatig foto’s voorbij komen van ouders die hun 4 maanden oude baby trakteren op een eerste hapje fruit van Olvarit. Makkelijk, snel en lekker en omdat eigenlijk iedereen het zo doet.

Of het gebruik van deze maaltijdpotjes meer en meer toeneemt kan ik niet zeggen. Wel is het zo dat door de huidige gezinssituatie met 2 werkende ouders en welvaart, het gebruik van kant-en-klare voedingen als normaal wordt ervaren. Dit in tegenstelling tot de jaren ’70 en ’80 waarin je als ouders gewoon kookte en je kindje met de pot liet mee-eten en bij wijze van uitzondering een potje Olvarit opwarmde.

Bestrijdingsmiddelen en babyvoeding

Een van de meest geweldige voordelen van kant-en-klare baby- en peutervoeding is dat telers van de groente en het fruit streng gecontroleerd worden op het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Zij mogen weliswaar wel gebruik maken van deze middelen maar de toegestane hoeveelheden liggen beduidend lager dan voor reguliere voedingsproducten.

Een van de grootste en slechtste bestrijdingsmiddelen is Prochloraz. Dit middel is een bestrijdingsmiddel tegen schimmels en behoort tot de groep conazolen. Daar veel verse voedingsproducten gedurende de teelt te maken krijgen met schimmels zien we deze groep dan ook overal terug. Een van de grootste nadelige effecten van Prochloraz is vervrouwelijking van mannelijke organismen en geslachtmisvormingen. Wetenschappers zijn er verder van overtuigd dat dit middel tevens verantwoordelijk is voor verstoring van de schildklierhormonen met alle gevolgen van dien.

Meest vervuilde voedingsproducten door Prochloraz

Appels Aardbeien Mandarijnen
Sinaasappels Paprika’s Bloemkool
Bonen    

Hoewel verse producten normaliter als gezonder worden gezien, is het zeker niet slecht af en toe gebruik te maken van kant-en-klare babyvoeding wanneer je geen biologische voedingsproducten wilt kopen. Een extra bonus voor Olvarit is dat de babyvoeding met kip nu plofkipvrij is. De kippen die gebruikt worden voor de babyvoeding krijgen 1 ster voor Beter Leven. Deze ene ster betekent o.a. dat de kippen meer natuurlijk daglicht krijgen, meer afleidingsmateriaal hebben en wordt hun gezondheid  planmatig aangepakt en het gebruik van antibiotica geminimaliseerd. De kippen verblijven wel nog altijd binnen maar krijgen door middel van daglichtplaten in de stal toch natuurlijk buitenlicht binnen en kunnen naar behoefte scharrelen en stofbaden. Door een goede inzet van Wakker Dier zijn met ingang van 2014 geen babyvoeding meer verkocht worden waarin plofkip is verwerkt.

Trends in babyvoeding

Ons huidige voedingsaanbod is groot en behoorlijk uitgebreid waardoor we zelf nu Indiaas, Chinees of Japans kunnen koken. Olvarit zag hier een ontwikkeling en komt ook met een gevarieerd aanbod van babyvoeding met invloeden van de buitenlandse keuken. Leuk deze ontwikkeling maar hebben onze jonge kinderen dit nodig en ervaren zij op jonge leeftijd dat ze een Surinaamse maaltijd eten?

Zoals met alles is gezond verstand altijd doorslaggevend: Olvarit voeding is prima voor de afwisseling maar vervangt geen dagelijks vers bereide maaltijd met groente.

Daarnaast is het altijd handig om ook zelf een keer met je kindje mee te eten zodat je precies weet hoe de voeding smaakt. Misschien ligt hier wel een nieuwe uitdaging voor Olvarit: duo-voeding voor een blijde baby en mama of papa.

Geschreven door mama Veronique

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je