Snap
  • Nieuws

Onderzoek naar behandeling zwangerschapsmisselijkheid

Het AMC onderzoekt de meest effectieve behandeling tegen (extreme) zwangerschapsmisselijkheid. Voorheen was dit in de meeste gevallen een infuus met vocht wat toegediend werd. De nieuwe oplossing kan zomaar sondevoeding zijn.

Zwangerschapsmisselijkheid is verschrikkelijk en echt veel vrouwen hebben er gedurende (de eerste periode van) de zwangerschap last van. Een klein deel heeft dit in extreme vorm.

Dit deel is ongeveer twee procent van alle zwangeren in Nederland. Het wordt ook wel 'hyperemesis gravidarum' genoemd.

Doordat er veel gebraakt wordt is uitdroging en ondervoeding een gevaarlijk gevolg. Een standaart behandeling in zo'n geval is op dit moment toediening van vocht en vitaminen via een infuus. Zo krijgt de moeder en baby toch wat aan bouwstoffen binnen.

Wanneer deze behandeling niet werkt, wordt er overgegaan op bijvoeding door middel van sondevoeding. Als een 'laatste redmiddel'. Er wordt nu onderzocht of het eerder starten met sondevoeding (in plaats van het infuus met vocht) positieve effecten heeft voor de baby en de moeder.

120 vrouwen nemen deel aan het onderzoek en half 2017 zullen de resultaten bekend worden gemaakt.

Was jij veel misselijk tijdens je zwangerschap?

Bron: Nynke van Zwol voor Het Parool

7 jaar geleden

Ik heb bij beide zwangerschappen hier last van gehad. Bij de oudste 3 maanden in het zhuis gelegen met infuus en sondevoeding, omdat ik bleef spugen. Ik had 5% kans dat het bij een 2e zwangerschap weer zou gebeuren. Maar natuurlijk bleef het mij niet bespaard en lag ik bij de 2e ook 2 1/2 maand in het zhuis. Weer met infuus en ook sondevoeding. Bij de sondevoeding in mijn maag spuugde ik ook continu mijn sonde uit, waardoor deze keer op keer weer werd teruggeplaatst. Gelukkig heb ik nu 2 gezonde meiden.

7 jaar geleden

Ik ben 4x opgenomen in het ziekenhuis met uitdroging. Vreselijke periode en genieten zat er helaas niet bij. Ik wens alle misselijk en brakende moeders veel sterkte want je gaat door diepe dalen op de momenten dat zelfs water niet binnen blijft.

7 jaar geleden

Het is een standaard behandeling, met een -d ipv een -t.;)

7 jaar geleden

Voor mij was het wel een oplossing sondevoeding maar dan wel tot in mijn darmen. Als ik de voeding in mijn maag kreeg, spuugde ik die nog uit. Nu moet ik helaas de sondevoeding afbouwen want krijg teveel klachten door de sonde zelf. En zelfs de duodenumsonde kon ik nog uitspugen waardoor ik al aan mijn 9e sonde zit in 10 week. Het spugen is hier helaas nog niet voorbij en mijn hoop op dat het echt nog beter wordt, wordt wel steeds minder. Ga er nu maar vanuit dat ik pas klaar ben met spugen als ik bevallen ben. En ik hoop dat het half november mag zijn. Ben zo moe en uitgeput van de zwangerschap. Gelukkig zie ik mijn meisje elke week even via de echo, en daarvoor zet ik nog even door.