Snap
  • Nieuws
  • onderzoek
  • verwend
  • cadeaus
  • nieuws
  • feestdagen

Zo verwen je je kind niet te veel

Verwen jij je kinderen te veel tijdens de feestdagen?

Hoe zorg je er eigenlijk voor dat je kind niet 'verwend' raakt tijdens de feestdagen? Het is een vraag die veel ouders bezighoudt. Marina van der Wal, opvoeddeskundige, geeft een aantal handige adviezen over deze kwestie. 

Liefde

Ouders hebben de neiging om hun liefde te vertalen in cadeaus, legt Van der Wal uit. “Het is dan heel belangrijk om te kijken waar je je kind echt heel blij mee maakt.” Van der Wal adviseert om op deze manier één groot cadeau uit te kiezen, en voor de rest kleinigheidjes te geven.

Verwend 

“Als ouders heb je op een gegeven moment het gevoel dat je kind zich verwend gedraagt. Het kind is dan helemaal niet meer blij met een nieuw cadeau. Dat is niet het geval, het kind is verzadigd en weet niet meer wat het moet kiezen. Dan krijg je het gedrag dat kinderen hun speelgoed niet meer leuk vinden en gaan huilen.”

Hoeveel cadeau's? 

Hoofdredacteur van de Libelle Hilmar Mulder merkt dat het een veel gestelde kwestie is onder haar lezeressen. “De vraag is wat een goede hoeveelheid cadeaus is en hoe vaak kinderen hun schoen mogen zeggen.”Deze vraag speelt vooral nu de economie goed gaat en Sinterklaas meer te besteden heeft, vertelt Mulder “Wij vinden dat drie cadeautjes eigenlijk het mooiste is. Alles wat daarboven gaat is voor kinderen moeilijk te bevatten.”

Gezamenlijk cadeau

Mulder vertelt dat het ook goed is om wat lekkernijen te geven. En daarnaast is een gezamenlijk cadeau geven voor het hele gezin ook erg leuk. “Een sjoelbak of tafelvoetbaltafel bijvoorbeeld. Dan heb je diezelfde avond gelijk iets leuks om met z’n allen te doen.”

Verwen jij je kinderen te veel tijdens de feestdagen? 

Bron: WNL

5 jaar geleden

Ooit een gedichtje van een Amerikaanse mama gelezen over kadootjes. Something they want, Something they need, Something to wear, Something to read. Alleen met sinterklaas maken we van het read feed. Bedoel wat is de zak zonder chocoladeletters?

5 jaar geleden

Ik geef dit jaar iets minder duurder uit we doen ook nog aan kerst en ze is 2 dagen voor kerst jarig. Met sinterklaas wat lekkernij en speelgoed wat ze nu vaker mee gaat spelen.

5 jaar geleden

Met Sint doen we cadeautjes en dan pakken we ook uit: niet zozeer met dure cadeaus, maar vooral leuke dingetjes, ook met surprises, gedichten en gezelligheid. En ze is blij met wat ze krijgt. Met Kerstmis doen we geen cadeautjes. Soms geven opa en oma iets, maar wij niet. We zeggen altijd tegen elkaar, dat het grootste cadeau dat je met Kerst aan elkaar kunt geven, is vieren dat je het goed en gezellig hebt samen. Dat is ons cadeau voor elkaar....dat benoemt ze ook zo nu... ze ziet dat bij vriendinnetjes met Sinterklaas en met Kerst cadeautjes gegeven wordt, maar ik hoor haar er niet over.

5 jaar geleden

Hier 4 cadeautjes voor de oudste, volgens het principe something they want, something they need, something to wear and something to read. Oftewel: spulletjes voor in zijn keuken, regenlaarsjes, een pyjama en een boek. Voor de kleinste van 6 mnd wat minder, die snapt het toch nog niet. Die krijgt een boekje, een speeltje en een shirtje.