{{ message.message }}
{{ button.text }}

Waterpokken met de feestdagen,

Precies een week voor kerstavond was het eerste blaasje zichtbaar bij Jay jay. We waren heel erg benieuwd wanneer het tot uiting zou komen bij Jax.

Afbeelding blog 'Waterpokken met de feestdagen, ' Achtergrond blur afbeelding

Wat zijn waterpokken?

Over het algemeen is het een " onschuldige " kinderziekte. Een ziekte die alleen zelf uitgeziekt kan worden. Het word veroorzaakt door een virus. De tijd tussen besmetting en uiting is ongeveer 13-18 dagen. Na dit alles blijft het virus achter in het lichaam, zonder actief te zijn. Op latere leeftijd, als dit virus weer geactiveerd word kan het zich uiten in gordelroos. De uiting begint vaak met lichte koorts en hangerigheid. Na 1 a 2 dagen ontstaan er kleine rode bultjes beginnend bij hoofd/romp. Op deze bultjes ontstaan blaasjes. De blaasjes kunnen ontzettend jeuken!! Na een paar dagen drogen ze op en worden de blaasjes korstjes. Deze ziekteverschijnselen duren ongeveer 7/10 dagen. 


De besmetting

De incubatietijd van waterpokken bedraagt ongeveer 10 tot 21 dagen.  2 dagen voordat de bultjes zichtbaar zijn is het al super besmettelijk. Het blijft super besmettelijk totdat alle blaasjes opgedroogd zijn en ze een korstje hebben. Dit is meestal maximaal 7 dagen na ontstaan van de blaasjes. Het virus zelf zit in de neus en/of keel van iemand die waterpokken heeft. Door bijvoorbeeld hoesten, niezen en zelfs praten instaan er vanuit de adem kleine vochtbelletjes die in de lucht terecht komen. Doordat je die inademt kun je besmet worden. Ook door direct contact met het vocht wat in de blaasjes zit kun je besmet worden. Besmetting is ontzettend lastig te voorkomen omdat het al besmettelijk is voordat het zich uit.  Vooral de open blaasjes zijn gevoelig voor bacteriële infecties. Zeker als ze met regelmaat open gekrabd worden. In het ergste geval kan er als complicatie bijvoorbeeld een longontsteking of hersenontsteking optreden en/of littekens veroorzaken. 

Om terug te komen op het begin. Bij Jay jay ontstond dus het eerste blaadje een week voor kerstavond. Ik was eerst bang dat hij niet naar de opvang zou mogen, want zoals voor heel veel andere mensen was dit op mijn werk en die van Jeroen 1 van de drukste periodes. Maar niets was minder waar.  Omdat het dus op zijn besmettelijkst is voordat de blaasjes in zicht zijn en Jay jay geen koorts had mocht hij gewoon heen. Jay jay voelde zich eigenlijk ook best okay. Hij speelde gewoon en hij deed. Alleen s'nachts was hij er vervelend van.. Wat hebben wij hieraan gedaan? Onze redder in nood was kidsclin coolmousse! Wat hebben wij ook geprobeerd? Mentholpoeder, Jay jay vond dat verschrikkelijk. Waarom geen idee. Een havermoutbadje hebben we ook gedaan. Hoe doe je dat? Je kindje mag met de waterpokken gewoon douchen of in bad. Je neemt havermout die je in een washandje doet. Je doet een elastiek om het einde om hem te sluiten net als met een slaagroomspuit . Je doet er water bij. En als je dan in het washandje knijpt komt er een witte substantie uit die je over de bultjes doet. Dit is super verzachtend voor de huid en helpt blaasjes drogen.  Wat kun je er verder aan doen? Sowieso de nagels kort houden en goed schoon houden om open halen en bacteriële infecties te verminderen. Desnoods kun je anti-krab handschoentjes gebruiken. In plaats van mentholpoeder heb je ook gel. Er bestaat ook nog een zink lotion en carbomeerwatergel die je evt ook op de blaasjes kan doen. 


Omdat de kerst inmiddels in zicht was en Jax na een week nog geen spoortje had waren we steeds nieuwsgieriger . Het leek bijna onmogelijk dat Jax het NIET zou krijgen. En misschien begon het morgen wel en dan zou hij dus op zijn besmettelijkst zijn. Onze kerst werd gewijzigd. Ik heb een heel lief schoonzusje.. okay. 2 dan. Ik ben oh zo rijk. En zij is zwanger. Ik wist ook dat zij géén waterpokken heeft gehad. Toch maar even opgezocht.  Maar goed ook.Het kan zich bij een zwangere uiten in extreem hoge koorts en daardoor kan het weeën op gaan wekken. Voor de zwangere zelf kan er eigenlijk vrij weinig gebeuren. Maar als de zwangere voor 16 weken zwangerschap geïnfecteerd word kan de baby afwijkingen krijgen. Na 16 weken tot ongeveer 5 dagen voor de bevalling kan er niet zoveel met de baby gebeuren. Als de baby iets van het virus meekrijgt,  5 dagen voor de geboorte of vlak erna kan het kindje doodziek worden. Dan kan er evt gevaccineerd worden. (Ja, er bestaan waterpokken vaccinaties. In de meeste gevallen moet je dit zelf dokken omdat het niet in het standaard programma zit.)Om dit alles te voorkomen besloten we onze kerstmiddag uit te stellen. 

Wanneer kwam het nou dan bij Jax? Of ontsprong hij deze dans? Serieus waar. De dag voor oud en nieuw was het 1e bultje zichtbaar bij Jax. Ruim een week heeft het geduurd. Bij Jay jay zijn de korstjes bijna weg. Bij Jax sprongen ze als paddestoelen uit zijn mooie zachte huidje. En hoe! Bij Jay jay leken de bultjes wat verspreider. Jax heeft meer halve kolonies op kleine stukjes. Ook heeft Jax veel meer bultjes. Hij lijkt er ook meer last van te hebben. Jax is wel weer fan van de mentholpoeder. Zo zie je maar. Het lijkt wel of hij inmiddels zijn ergste piek gehaald heeft. En inderdaad. Onze nieuwjaarsdag verliep ook zonder zwangeren en kleine baby's. Al met al hebben wij wel hele fijne feestdagen gehad. Anders dan gepland maar dat is niet anders. Gelukkig waren we vrij van werk en konden we de jongens bezig houden zodat ze even hun jeuk vergaten. 

Zo.. deze hebben we dus gehad. 

Liefs Miranda 


Bron; www.rivm.nl

www.avogel.nl

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je