{{ message.message }}
{{ button.text }}

Vrouw waarschuwt moeders voor 'schattige' haarbandjes

De Schotse moeder luidde de noodklok op social media nadat het veertien weken oude dochtertje van een goede vriendin was gestikt door een haarbandje.

Afbeelding blog 'Vrouw waarschuwt moeders voor 'schattige' haarbandjes'

In het bericht vraagt ze aandacht voor de risico's van hoofdbandjes bij jonge meisjes. Ze geeft aan dat de bandjes weliswaar snoezig zijn om te zien, maar dat ze altijd onder toezicht moeten worden gedragen. Bij het dochtertje van haar vriendin was het haarbandje namelijk per ongeluk over haar neus en mond gezakt.

De moeder van de baby ging na een wandeling buiten even douchen toen ze zag dat haar dochtertje, met een hoofdband om, rustig lag te slapen in haar wipstoeltje. Na een half uur keerde ze terug en zag ze dat de hoofdband op de een of andere manier was afgezakt en op de plek van de neus en mond zat. Vervolgens bleek het meisje te zijn overleden.

Uit onderzoek van artsen bleek dat de doodsoorzaak inderdaad het hoofdbandje was. De vrouw die het bericht deeldde pleit voor een algemeen verkoopverbod op haarbandjes voor jonge kindjes. Namens haar vriendin schrijft ze: "Ze zijn schattig maar vormen een groot gezondheidsrisico”. Inmiddels is de Facebook post verwijderd, de reden hiervan in onduidelijk. Haar relaas werd inmiddels 90.000 keer gedeeld en er werd 10.000 keer op gereageerd. 

Ook buiten Schotland zijn de gevaren van hoofdbandjes al langer bekend. Op Nederlandse websites wordt er gewaarschuwd voor deze accessoires, zoals op de website Jebentmama: "Voordat je ze met deze accessoires versiert, moet je je bewust zijn van de mogelijke schade die ze kunnen veroorzaken."

Naast het afzakken van het bandje kan ook de druk van het elastiek op de schedel te groot zijn, en dus pijnlijk. Ook kunnen de haarbandjes belemmeren dat de schedeldelen, waartussen zich open structuren bevinden, aan elkaar groeien. Ook kunnen de bandjes in de mondjes van kinderen belanden..

Het advies is om de bandjes niet de hele dag om het hoofdje te laten zitten, maar alleen op bepaalde momenten. Daarnaast moet het bandje strak genoeg zitten zodat hij niet afzakt maar ook niet te strak zitten. En laat de kindjes nooit alleen als ze een bandje om hebben. Wil je liever geen bandje meer omdoen? Dan kun je volgens de website natuurlijk ook kiezen voor een broche of sticker.

Afbeelding blog 'Vrouw waarschuwt moeders voor 'schattige' haarbandjes'

Bron: AD

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je