{{ message.message }}
{{ button.text }}

Virginie, zelf geboren met twee baarmoeders, zet wondertje op de wereld

"Door corona blijft het opletten met Tuurs fragiele longen."

Afbeelding blog 'Virginie, zelf geboren met twee baarmoeders, zet wondertje op de wereld' Achtergrond blur afbeelding

Wat als je na de eerste echo van je baby ontdekt dat je niet één, maar twee baarmoeders en vagina's hebt? Het overkwam de Belgische Virginie De Groote (21). Haar natuurlijke zwangerschap was door haar aandoening zeldzaam, toch zette ze zoontje Tuur in mei op de wereld. Een maand eerder dan haar uitgerekende datum. "We hebben het ziekenhuis nog vaker terug gezien dan ons lief was en ik moest mijn job opgeven, maar we zijn zo ontzettend dankbaar dat Tuur er is", zegt ze. 

Uterus Didelphys

De officiële benaming voor vrouwen met twee baarmoeders is Uterus Didelphys. In Vlaanderen zijn er zo'n tweeduizend vrouwen met deze aandoening en Virginie is daar één van. In sommige gevallen, zoals bij Virginie, is er ook sprake van twee vagina's. Dat is het gevolg van een scheidingswandje in het midden van de vagina. Buiten heftige menstruatiepijnen had Virginie nooit iets gemerkt.

Grotere kans op miskraam

De blijdschap van het zwanger zijn sloeg om in ongerustheid, want vrouwen met twee baarmoeders hebben een grotere kans op een miskraam. Risico of niet, de kleine Tuur kwam in mei ter wereld. Wel kwam het jongetje één maand en vier dagen vroeger dan gepland. Maar Virginie en haar vriend, die zeven jaar samen zijn, konden hun geluk niet op. 

Ziekenhuisopnames en baan kwijt

Ondanks dat stonden de afgelopen maanden niet alleen maar in het teken van blijdschap. "Omdat Tuur prematuur ter wereld kwam, waren zijn longen nog niet helemaal volgroeid. Met corona in het achterhoofd blijft het dus opletten. Het maakt hem extra kwetsbaar en hij is twee keer opgenomen in het ziekenhuis. Zo moesten we twee weken na zijn geboorte terug naar de afdeling neonatologie omdat zijn gewicht lager was dan zijn geboortegewicht. En zelf heb ik met een ingreep een cyste moeten laten verwijderen op een eierstok." 

Daarnaast moest Virginie haar baan bij een schoenenfabrikant opgeven. "Door de situatie met Tuur kon ik niet meer in het weekend werken. Daarop werd ik ontslagen wegens economische redenen. Het was een extra klap die ik moest verwerken. Het heeft er wel voor gezorgd dat ik meer tijd had om met Tuur te spenderen. Al is 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 samen zijn met je baby best pittig hoor."

Factime

Door de fragiele gezondheid van Tuur is Virginie uiterst voorzichtig met bezoek. "Als grote steun en toeverlaat is mijn mama ons knuffelcontact, maar oma heeft Tuur enkel nog maar gezien op Facetime. We kunnen geen enkel risico nemen, maar het is best wel zwaar om dragen: natuurlijk wil je familie ontvangen om Tuur te zien, maar dat gaat nu niet." 

Facebookpagina

Virginie wil zelf ook iets terugdoen voor de vrouwen die in hetzelfde schuitje zitten. Daarom maakten ze samen met haar moeder de Facebookpagina 'Zwanger met Uterus Didelphys'. "Het vergde moed om mijn verhaal te delen, maar ik wil het taboe graag doorbreken voor andere jonge mama’s."

Bron: PZC

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je