Snap
  • Nieuws
  • Zwanger

Tips for a new mama – part 2

Zoals jullie vorige week konden lezen zit ik vol met ongevraagde adviezen voor nieuwe mama`s. En ja die wil ik graag delen.

Zoals jullie vorige week konden lezen zit ik vol met ongevraagde adviezen voor nieuwe mama`s. En ja die wil ik graag delen maar wil ze mensen niet opleggen. Daarom deze blogs zodat jullie zelf kunnen bepalen of jullie het willen lezen dus krijgen. Deze keer slapen

Wieg? eigen kamer?
De eerste maanden zijn slopend, ik ga er niet iets moois van maken. Slapen is voor ons best een gevoelig onderwerp omdat Anne is overleden aan wiegendood. Na haar overlijden toen ik zwanger was van Wout kreeg ik "informatie honger". Ik wist voor mezelf dat ik Wout bij ons op de kamer wou laten slapen. Eerst wou ik hem in een co-sleeper hebben. Dit omdat ik borstvoeding ging geven. Maar toen werd ons het oude wiegje van Jeroen aangeboden om te gebruiken en dit vond ik wel iets heel bijzonders.
De eerste maanden sliep Wout bij ons op de kamer, Anne heeft nooit bij ons op de kamer geslapen. Mijn persoonlijke conclusie vind op de kamer slapen fijner. Wout kwam om de 2 a 3 uur om voeding, ik kon hem goed in de gaten houden (mijn eigen onzekerheid voeden) en het gaf mij in het algemeen een goed gevoel. Maar na ruim 3 maanden was er een knop die omging. Ook was Wout uit de wieg gegroeid en dus verhuisde hij naar het oude ledikantje van zijn zus en eigen kamer. Wat er toen gebeurde was heerlijk, de vraag om nacht voeding werden minder. Nu heb ik genoeg moeders om mij heen waarbij dit niet het geval is geweest dus het is geen oplossing om nachtvoedingen te minderen.

Matras
Het matras waar Wout op slaapt hebben wij heel bewust gekozen. We hebben namelijk een speciaal aerosleep matras. Het maakt niet uit of Wout met zijn gezicht in het matras zou komen, hij zou vrij kunnen blijven ademen. Wat een heel prettig idee was aangezien Wout net als zijn zus een echte buikslaper bleek te zijn. En in de eerste maanden dat hij zelfstandig van rug naar buik kon draaien (en dit vooral in de nacht deed) gaf het wat meer rust. Ook heb ik die maanden Wout om de 1,5 - 2 uur omgedraaid. Dit is vermoeiend maar een kind op de buik laten slapen is echt no go. Toen hij ook zelf kon terug draaien heb ik het zo gelaten en vind ik hem gelukkig regelmatig op zijn rug.

In laten slapen
Elke baby krijgt huil uurtjes, wij hebben Wout dan altijd bij ons gehouden. Mijn moederhart breekt als ik hoor als een baby alleen in een kamer ligt te huilen. Ook is er een gevaar! Als je een kindje laat huilen is de risico op wiegendood groter. De reden is omdat het kindje uitgeput en van slag raakt en de prikkel om in te ademen dan verstoort wordt (Jip en Janneke taal uitleg).
Tijdens deze momenten mocht Wout gewoon lekker bij ons liggen op de bank of in de draagdoek.

Nu hij ouder is heeft hij geen huiluurtjes meer, en op een gegeven moment krijgt je kindje een ritme. Het ritme heb je deels zelf in de hand, deels ligt het aan het kindje. Sommige kinderen lijken compleet random te zijn mijn advies hou dan juist een strak schema aan. Ik heb Wout wel eens in bed gelegd als hij niet moe was. Maar door het slaapritueel werd hij voorbereid en na een half uur mopperen viel hij is slaap. Hij heeft nooit de boel bij elkaar gegild, eerlijk gezegd zou ik het dan ook niet precies weten. Wat ik denk wat ik ga doen is hem wel op zijn kamer houden maar dan er bij zitten.

Laatste advies
Je kunt je kindje in het eerste jaar niet verwennen. Valt hij lekker tegen je aan in slaap, geniet hier van! Genoeg mensen zeggen "Nee hij moet in zijn eigen bedje slapen", maar mijn advies is juist "laat je kindje slapen waar het voor jou en hem goed voelt". En hè, nu doen ze dat nog. Mijn dreumes doet dat echt niet meer.

XMoeke

Ps: Slapen jullie juist samen en wil jullie hier nieuwe mama`s advies over geven? Mail dan jullie gastblog naar moekenijnblog@gmail.com

8 jaar geleden

Goede tips, al heb ik hier en daar wel een nuance. Dit is hoe jij het hebt ervaren en een kindje verliezen is denk ik het ergste wat je kan overkomen. Over het huiluurtje: dat is per situatie verschillend. Ik heb een baby en een peuter. Tussen 17.00 en 19.00 uur is het druk met eten, jengelende peuter die in een driftbui schiet en de jongste die dan dus juist haar huiluurtje heeft. Ze moeten dan gewoon op elkaar wachten. En ja, dan kan het gebeuren dat de baby in haar bed ligt te huilen. Nu is het wel zo dat haar bed naast mijn bed staat en onze slaapkamer is beneden. Dus ze is niet ver uit het zicht. Ik wil maar zeggen dat het absoluut verschil maakt of je 1 of 2 of meer kinderen hebt. Ik kan de jongste ook niet altijd dragen, dat gaat gewoon simpelweg niet. Ook hebben wij een Aerosleep matras. Het is niet echt een bewezen product, maar het geeft mij een goed gevoel. En dat is het belangrijkste toch?

8 jaar geleden

wat een goede tips! Ik wou dat ik ze gelezen had toen onze dreumes nog maar net bij ons was! Vooral dat je mensen ook bewust maakt voor de gevaren. In het begin was ik heel onzeker en als iedereen dan roept dat je je kind niet moet 'verwennen' ben je geneigd daar naar te luisteren. Gelukkig heb ik wel gewoon mijn hart gevolgd en heeft onze baby altijd bij ons op de kamer geslapen. Nu slaapt hij ook wel vaak bij ons in bed, hij is nu 1 jaar en ik vind het best fijn :)