{{ message.message }}
{{ button.text }}

Steeds meer partijen pleiten voor gratis kinderopvang na toeslagenaffaire

Afbeelding blog 'Steeds meer partijen pleiten voor gratis kinderopvang na toeslagenaffaire'

Na de toeslagenaffaire zijn veel ouders onterecht als fraudeur weggezet en in de schulden beland. Met de verkiezingen in aantocht, is het voor veel partijen en maatschappelijke organisaties een aanleiding om te strijden voor gratis kinderopvang. Het huidige toeslagensysteem werkt erg complex, daarom zou dit een goed moment zijn om het systeem om te gooien.

Kinderopvangtoeslag 

Er zijn veel gezinnen die gebruikmaken van de kinderopvangtoeslag. Dit is een inkomensafhankelijke vergoeding van de Belastingdienst om je kinderen naar een kinderopvang te kunnen brengen. In 2019 gingen er bijna 900.000 kinderen naar de opvang. In dat jaar keerde de fiscus ruim 3,3 miljard euro uit aan kinderopvangtoeslag. 

Politieke standpunten

Linkse partijen willen af van deze kinderopvangtoeslag en gratis opvang bieden voor zo'n vier dagen per week. Door de kinderopvang gratis te maken, is het voor ouders veel toegankelijker om hun kinderen erheen te brengen. Ouders houden hierdoor meer tijd over om te werken en dat zou uiteindelijk weer zorgen voor meer welvaart. Ook lopen kwetsbare kinderen door de kinderopvang minder snel een achterstand op leeftijdsgenootjes op. 

Nagenoeg iedereen is het ermee eens dat het huidige toeslagenstelsel van de Belastingdienst zijn langste tijd heeft gehad. "Er moet een heel nieuw toeslagensysteem komen, te beginnen met de kinderopvangtoeslag", concludeerde premier Mark Rutte toen hij de val van zijn kabinet aankondigde vanwege de toeslagenaffaire.

Hierin zijn duizenden ouders ten onrechte als fraudeur aangemerkt. Ze moesten soms tonnen aan toeslagen terugbetalen en belandden daardoor diep in de problemen.

Als het aan links ligt, stoppen we helemaal met het kinderopvangtoeslagensysteem. Zowel D66 als GroenLinks en de SP willen van kinderopvang een gratis voorziening maken, net zoals het basis- en voortgezet onderwijs. Hetzelfde geldt voor de PvdA, al noemt die partij geen concreet aantal dagen. De kosten voor vier dagen gratis opvang per week voor zowel werkenden als niet-werkenden worden geraamd op 5,5 miljard euro per jaar. 

Realisatie nog ver weg

De rechtste partijen zien de gratis kinderopvang nog niet zo zitten. Hierdoor lijkt een Kamermeerderheid nog ver weg. Volgens hen is de kinderopvangtoeslag genoeg voor middeninkomens. Ook is het nog onduidelijk of ouders, door de afschaffing van de toeslag, daadwerkelijk meer gaan werken. Dit zou de noodzaak van het verdienen van geld wegnemen. 

Bron: RTL Nieuws 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je