{{ message.message }}
{{ button.text }}

Sowieso 5 echo's tijdens zwangerschap?

Momenteel krijg je gedurende je zwangerschap 2 echo's wanneer het een 'normale' zwangerschap lijkt te zijn. Eva Pajkrt (hoogleraar verloskunde uit het AMC) wil dat dit ophoogt naar 5 echo's per zwangerschap. Dan kan er namelijk beter worden opgelet op eventuele afwijkingen en kan het aantal baby's wat overlijdt tijdens de bevalling flink dalen.

Afbeelding blog 'Sowieso 5 echo's tijdens zwangerschap?'

10 weken en 20 weken

Wanneer je momenteel zwanger bent heb je recht op twee echo's, een bij 10 weken en een bij 20 weken. De eerste is om in te schatten hoe lang de vrouw al zwanger is en de tweede om te checken of de organen naar behoren groeien.

Een extra echo moment zou rond de 13 weken niet overbodig zijn volgens de gezondheidsraad, maar Pajkrt steeft echt naar 5 echo's. En wel met 10, 13, 20, 28 en rond de 34 weken. Dit kost uiteraard wel extra geld, ongeveer €200 per zwangere vrouw.

Er zijn al diverse situaties voorgevallen waarbij een zwangerschap een goede afloop zou kunnen hebben bij meer echo's en dit niet zo was. Aan het einde van het derde trimester bijvoorbeeld, kan er op de echo nauwkeurig bepaald worden hoe de baby groeit. Stel dat dit niet naar behoren is, kan er op tijd worden ingegrepen. Zoiets is vaak niet met de hand vast te stellen.

Naast voorstanders, zoals Eva Pajkrt, zijn er ook tegenstanders van de ophoging aantal echo's. De Verloskundigenvereniging KNOV bijvoorbeeld. Zij vindt een standaard van vijf echo's bij elke vrouw teveel. Franka Cadée (manager KNOV): "Zwangere vrouwen moeten zorg op maat krijgen. Er is een groep vrouwen waarbij vijf echo's nodig zijn, maar bij veel vrouwen zijn twee of drie echo's voldoende,". Ook kan het zo zijn dat zwangere vrouwen onnodig ongerust gemaakt worden, en dat is natuurlijk ook niet de bedoeling!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Nieuws

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je