Snap
  • Nieuws
  • sint
  • halloween
  • Maarten

Sint Maarten - rondhobbelen in een file van kleuters en toch maar weer die hele zak naar binnen werken

door Barbara den Hollander - oprichter van dé webshop voor biologische babyvoeding

Yeah! Het seizoen van de feestdagen is weer aangebroken. Het is weer tijd voor overspannen kinderen (en moeders), veel te veel snoep en te dure cadeaus.

Nou, dan niet hoor

Wonder boven wonder is Halloween dit jaar redelijk geruisloos aan ons voorbij gegaan. Waar de onrust normaal gesproken rond half oktober al de kop op steekt, werden dit keer de kinderschoudertjes nonchalant opgehaald bij de vraag of er nog getrick-or-treat moest worden. Nou, graag of niet, dacht ik. Die slaan we dus even lekker over. 

Met een klapstoel in het portiek

Maar niet getreurd, Sint Maarten staat alweer voor de deur. De lampions worden op school geknutseld dus daar hebben we geen omkijken naar. Dat scheelt! Maar natuurlijk is er dan het daadwerkelijke rondloopmoment. Bij ons in de wijk is er een straat die volledig in het teken staat van Sint-Maarten. Bijna iedereen in de straat doet mee en voor het gemak hebben de meeste bewoners zich met een bak snoep en een klapstoeltje in hun portiek gepositioneerd. Het is namelijk zo dat niet alleen ons gezin hier hun rondje Sint Maarten loopt, nee, half Amsterdam is inmiddels op de hoogte van deze Sint Maarten straat. Vanaf een uur of vijf is deze straat dan ook overgenomen door een stoet zich in file voortbewegende kinderen, die als een stel robots plichtsgetrouw hun ingestudeerde liedjes zingen en handjes ophouden. De vaders en moeder hobbelen er braaf achteraan. Hier en daar worden er nog wat lampions provisorisch gerepareerd en worden de kinderen geinstrueerd om vooral ook af en toe een mandarijn te kiezen (yeah, right!). 

Binnen 45 minuten is de buit binnen

Het voordeel van zo'n Sint Maarten straat is dat je langs de even kant van de straat heen loopt, langs de oneven kant terug, en dan vervolgens ook helemaal klaar bent. Binnen 45 minuten is de buit binnen. Geen gedoe over "waar zullen we nu eens heen wandelen" of "ja, maar drie straten verderop hebben ze misschien ook nog wel snoep". Als de straat gedaan is, fietsen we naar huis en kunnen we (lees: de kinderen) beginnen met het vreetfestijn. Elk jaar stel ik voor om nu een paar snoepjes te nemen en de rest te bewaren voor een andere keer. Echter, dat blijkt voor een stel overenthousiaste snoepkonten toch wel heel moeilijk. Met smekende oogjes wordt er om nog een snoepje gevraagd. Nou vooruit, doe maar dan. Weet je wat, eet die hele zak maar lekker op, dan zijn we er maar meteen vanaf ook. Dat mama vervolgens de halve nacht op is om misselijke kinderen te verzorgen laten we maar even buiten beschouwing....

Wanneer kwam Sinterklaas ook al weer?

Liefs, BarbaraOprichter Bio Bebowww.biobebo.nlfacebook.com/biobebo.nlinstagram.com/biobebo.nl

Snap