{{ message.message }}
{{ button.text }}

Regeling ouderschapsverlof uitgebreid vanaf augustus 2022

De doorbetaling moet ouders de mogelijkheid geven om het verlof ook echt op te nemen.

Afbeelding blog 'Regeling ouderschapsverlof uitgebreid vanaf augustus 2022'

Het kabinet heeft besloten om de regeling rond het ouderschapsverlof uit te breiden met negen weken die deels worden doorbetaald. Dit gaat in vanaf augustus 2022. De verlofweken moeten wel worden opgenomen in het eerste levensjaar van het kindje.

De doorbetaling moet ouders de mogelijkheid geven om het verlof ook echt op te nemen. Minister Koolmees van Sociale Zaken: "Daarmee wordt het voor ongeveer 200.000 ouders beter mogelijk om een baan te hebben en tegelijkertijd meer tijd thuis te besteden.”

UWV

De verlofuitkeringen worden uitgevoerd door het UWV en bedragen de helft van het dagloon van de werknemer, tot de grens van het maximum dagloon. Dat maximum dagloon wordt vastgesteld door het ministerie van SZW en bedraagt met ingang van 1 januari van dit jaar 219,28 euro bruto.

Onbetaald

Ook nu kunnen ouders 26 weken ouderschapsverlof opnemen in de eerste acht levensjaren van hun kind. Dat is onbetaald, tenzij er in de cao of binnen een bedrijf een doorbetaling is geregeld.

Emancipatie

De eerste negen van die 26 weken gaan nu dus deels worden betaald door de overheid. Minister Van Engelshoven die over emancipatiezaken gaat, hoopt dat de traditionele taakverdeling hiermee wordt doorbroken. "Kersverse vaders voelen zich door ons stelsel aan maatregelen soms gedwongen meer uren te blijven werken, en moeders om meer tijd te steken in zorgtaken. Daar wil ik van af", zegt Van Engelshoven.


Bron: NOS

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je