{{ message.message }}
{{ button.text }}

Pas op! Kennen jullie deze onzichtbare sluipmoordenaar al?

88

Afbeelding blog 'Pas op! Kennen jullie deze onzichtbare sluipmoordenaar al? '

Jan Snel (48) is al sinds het overlijden van zijn dochter in 2012 bezig met het actievoeren rondom de wetgeving van de gevaarlijke stof koolstofmonoxide, wat de oorzaak was van haar overlijden. 

Doel 

Jan: “Koolstofmonoxidemelders moeten verplicht worden. Of dat er veel strengere controles komen op open verbrandingstoestellen. Want lang niet alleen geisers zijn de boosdoeners: het kan gebeuren door een open haard, via de buren en het is zelfs een keer gebeurd in een shisha-lounge (een café waar mensen waterpijp roken).” Maar, in Jans ogen, gebeurt er niks. “De regering verschuilt zich achter Europa, maar Duitsland heeft ook strengere controles op open verbrandingstoestellen. Ik word er moedeloos van. Maar ik ben wel blij met wat ik wél al bereikt heb met Daniques verhaal. Zo heb ik meerdere berichten ontvangen van mensen die door mijn verhaal een melder hebben aangeschaft, die vervolgens hun leven heeft gered.”

Zo heb ik meerdere berichten ontvangen van mensen die door mijn verhaal een melder hebben aangeschaft, die vervolgens hun leven heeft gered

Tragische dag

Op die 5 januari 2012 bleef Danique samen met een andere vriendin die ook Danique heet, slapen bij hun vriendin. De drie meisjes zitten zichzelf lekker op te tutten in de badkamer met de deur op slot om niet gestoord te worden door het kleine broertje. Een kapotte gasgeiser en de harde wind buiten zorgen ervoor dat de lucht niet goed afgevoerd kan worden: de koolstofmonoxide stijgt op naar de badkamer. Zo raken de vriendinnen alledrie buiten bewustzijn. In het huis is ook een moeder aanwezig en een oom, maar ook die raken buiten bewustzijn. Totdat de vader van het gezin thuiskomt en alarm slaat. De badkamerdeur wordt geforceerd; eerst een paar mislukte pogingen door de ouders van het derde meisje en daarna succesvol door de brandweer. Maar voor de twee Daniques komt de hulp te laat. Ze zitten in bad en zijn verdronken. Het derde meisje kan nog gered worden in het ziekenhuis.

Nadat ze overleden was, vond ik twee boekjes waar ze stiekem mee bezig was: een papa- en een mamaboekje. Daar schreef ze allerlei leuke verhaaltjes in over ons. ‘Mama, je had vandaag het laatste ijsje voor me bewaard. Dat vond ik zo lief van je.

Sluipmoordenaar

“Het lastige met koolmonoxide is dat je het niet, ruikt, hoort of voelt”, legt Van der Mark van de Brandwondenstichting uit. “Daarom noemen we het ook een sluipmoordenaar. Bovendien lijken de symptomen die erbij horen op de symptomen van een griep. Mensen hebben daardoor vaak niet in de gaten dat het om een vergiftiging gaat. Ook huisartsen niet.”

Symptonen

Er zijn een aantal symptomen voor de stof. Wie koolmonoxidevergiftiging oploopt krijgt last van hoofdpijn, misselijkheid, verwarring, overgeven en vermoeidheid. Die symptomen kunnen leiden tot bewusteloosheid. Jonge kinderen en huisdieren worden in de regel het eerst getroffen.

Maatregelen

Door een paar eenvoudige maatregelen kun je de kans op koolmonoxidevergiftiging al flink terugdringen. Hier een aantal maatregelen door van der Mark op een rijtje: 

-Een CO-melder heb je al voor een paar tientjes in huis en waarschuwt je direct als er sprake is van een te hoog gehalte koolmonoxide. 

-Zorg dat je huis goed geventileerd wordt. Zet de roosters dus open en de ramen vaak op een kiertje. 

- Een jaarlijks check van de cv-ketel is een must! 

Wisten jullie al dat dit een gevaarlijke stof is? En hebben jullie maatregelen getroffen?

Bron: LINDAnieuws

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je