Snap
  • Nieuws
  • baby
  • onderzoek
  • longonsteking

Onderzoek naar het voorkomen van longontsteking bij te vroeg geboren baby'tjes

Vroeggeboren kinderen hebben meer risico om een longontsteking op te lopen. De Rotterdamse kinderarts Gerdien Tramper krijgt een subsidie van 750.000 euro van het Longfonds om onderzoek te doen naar het voorkomen van luchtweginfecties bij baby's. Bij het onderzoek gaan ze kijken naar een speciaal soort poeder die deze infecties kan voorkomen.

Te vroeg geboren kinderen lopen meer risico op luchtweginfecties en een piepende ademhaling. Die problemen in hun eerste jaar kunnen hun hele leven leiden tot slechtere longen. Ook hebben ze een grotere kans om op latere leeftijd COPD te krijgen. Gerdien Tramper krijgt een subsidie om samen met twee collega’s te onderzoeken of speciaal poeder te vroeg geboren kindjes kan helpen. Het speciale poeder is een poeder met bacteriële deeltjes die dit gevolg van een longontsteking bij vroeggeboren baby's moet gaan voorkomen. Kinderarts Tramper zegt: "Juist te vroeg geboren kinderen kunnen er veel baat bij hebben". 

Het poeder

In het poeder zitten fragmentjes van bacteriën die niet actief zijn en dus geen infectie kunnen veroorzaken. Het poeder komt in de darmen terecht die vanaf daar het afweersysteem gaan verbeteren. Voor het onderzoek moet een experiment gedaan worden, hiervoor zijn 500 baby's nodig. Zij zijn te vroeg, maar niet extreem te vroeg geboren én gezond. De helft krijgt het echte poeder, de andere helft nep poeder. Dit betreffende poeder is alleen nog maar in het buitenland verkrijgbaar en niet in Nederland

Behandeling

Met de hulp van de onderzoekers Hermelijn Smits (LUMC) en John Penders (Maastricht, UMC) is er ook de hoop om meer te weten te komen over verschillen tussen het ene en het andere kind. Dit om hen uiteindelijk een behandeling op maat aan te bieden. Dit is belangrijk voor de baby's, maar ook voor de ouders die zich veel zorgen maken.

Bron: AD 

3 jaar geleden

Interessant! Mijn dochter bij 32 weken geboren en zeer regelmatig luchtweginfectie met behoorlijk piepende ademhaling. Schrik van de genoemde gevolgen😢. Tot hoe oud (leeftijd) kunnen kindjes daaraan meedoen?