Snap
  • Nieuws
  • trots
  • postpartum
  • lichamen

Moeders showen trots hoe hun lichaam eruit ziet na een zwangerschap

Dit is zo goed!

Kersverse ouders Meghan Markle en prins Harry hebben hun zoontje Archie aan de wereld laten zien. Reacties stroomden al snel binnen over Meghan's verschijning: "Ze ziet er realistisch uit, met nog steeds een behoorlijke buik." Want ja, 9 maanden een kindje in je buik dragen gaat natuurlijk gepaard met opgezwollen borsten en een uitgezakte buik. En daar mag je als mama trots op zijn, laten ook 4 mombloggers zien!

Kate en William

Dit doet ons denken aan Kate Middleton en prins William in 2018: slechts een paar uur na haar bevalling verscheen het stel fris en fruitig met hun zoontje Louis op de trappen van het ziekenhuis. Hier kwam nogal wat kritiek op: veel mensen begrepen niet dat Kate met perfect verzorgd haar, make-up, in een jurk en op hoge hakken op straat verscheen. "Heeft ze geen pijn? Is ze niet uitgeput? Heeft ze geen last van kwaaltjes zoals lekkende borsten en hormonen die door haar lichaam gieren?", vroeg de wereld zich af.

Positieve reacties

Meghan Markle en prins Harry pakten het iets anders aan. Het koninklijke paar wachtte 2 dagen voordat ze hun zoontje Archie voor het eerst toonden aan de wereld. En deze keer dus een stuk positievere reacties op de nog bolle buik van de kersverse moeder. Want met alle bekende mensen die er vlak na hun bevalling alweer superstrak uitzien, zou je bijna vergeten dat een zwangerschap nogal een aanslag op je lichaam kan zijn: striemen, littekens, opgezwollen borsten.. Het hoort er allemaal bij.

Onrealistisch

Uit onderzoek van babywinkel Mothercare blijkt dat bijna 80% van de mama’s hun lichaam na de bevalling gaat vergelijken met onrealistische beelden uit de media. Bijna de helft voelt zelfs de behoefte om net zoals beroemdheden meteen aan hun lichaam te werken, maar dat is helemaal nergens voor nodig, tonen Meghan Markle en 4 mombloggers uit Amerika. 

Viraal

Op de foto zijn Bethanie Garcia, Meg Boggs, Katie Crenshaw en Desiree Fortin te zien, waarin de vrouwen elkaar omarmen, enkel gehuld in een shirt en een onderbroek. Op deze manier tonen de mama's trots hun lichaam na de zwangerschap. In een mum van tijd ging de foto viral, al was ook hier weer nogal wat kritiek op. Gemene reacties klonken: "Is dit een advertentie voor vrouwen die plastische chirurgie overwegen?", "Waarom zijn hier geen slanke sportieve dames te zien? Niet elk ‘postpartum-lichaam’ is dik", "Misschien moeten jullie eens een dieet proberen?"...

Niks van aantrekken

De 4 bloggers trekken zich van de commentaar in ieder geval niks aan. Gelukkig kregen ze ook veel meer positieve reacties dan negatieve. Mama Bethanie Garcia vertelt dat ze met de foto vrouwen wilden bereiken die "normale" schoonheidsidealen en lichamen missen in de media: "Als we hier al één vrouw mee gelukkig zouden maken, was onze missie geslaagd. En dat is ook gebeurd. Als je naar deze foto kijkt en jezelf afvraagt waarom er geen slanke vrouwen te zien zijn, is er iets goed mis. Als je magere vrouwen wil zien kijk je maar naar films, tv of op Instagram." Volgens Bethanie komen andere lichaamstypes véél te weinig voor op social media, waardoor veel vrouwen worstelen met een gebrek aan zelfvertrouwen. Dat is jammer, want elk lichaam is uniek en prachtig!

Was jij ook trots op je lichaam na de zwangerschap?

Bron: HLN

4 jaar geleden

Ik wordt een beetje moe van al die moeders die moeten bewijzen dat je er hoe dan ook oke uit ziet na een bevalling.. Alleen dat "oke" gaat dan wel om een hangbuik(je) en strepen. Want het lijkt wel of je niet meer slank mag zijn na een bevalling. Iedereen is anders zwanger en ieder lijf ziet er dus ook anders uit. Ook na een bevalling. Hou op met het bekritiseren/vergelijken van anderen en zorg dat je gelukkig bent met je eigen lijf, dat is uiteindelijk het belangrijkste toch?