Snap
  • Nieuws
  • online
  • nieuws
  • geloof
  • RTL
  • religie

Minder dan de helft van Nederland is religieus

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) over het jaar 2017.

Voor het eerst in jaren is minder dan helft van Nederland religieus. 49 procent van de mensen boven de 15 jaar zegt gelovig te zijn. Het aantal gelovigen is al jaren aan het dalen. Bijna een kwart van het land is katholiek, 15 procent is protestants en 5 procent is moslim.  

Reden van de daling

De reden van de daling komt vooral door katholieken en Nederlands hervormden, in vijf jaar zijn bij deze twee groepen namelijk minder mensen aangesloten. Het aantal moslims in Nederland is in deze periode wel licht gestegen. 

Diensten bezoeken

De grootste groep gelovigen in Nederland zijn de katholieken, maar deze groep gaat wel het minst naar de kerk. Slechts 18 procent bezoekt minstens één keer per maand een dienst. Protestanten zijn met 15 procent de tweede grote geloofsrichting, maar zij gaan wel vaker naar de kerk. Van de gereformeerden gaat 65 procent regelmatig naar de kerk, bij de PKN-ers (leden van de protestante kerk) is dat 58 procent en bij de hervormden 28 procent. Bij de Islam gaat 42 procent regelmatig naar een gebedsdienst.

Factoren

Of iemand wel of niet gelovig is heeft kan met verschillende factoren te maken. Het opleidingsniveau speelt een grote rol. Hoe hoger de opleiding, hoe minder vaak iemand gelovig is. Daarnaast zijn kinderen op jonge leeftijd vaak nog wel redelijk gelovig, maar vanaf 18 jaar neemt dat af. Zo zegt 43 procent van de 15- tot 18-jarigen bij een geloof te horen, maar bij 18- tot 25-jarigen is dat maar één op de drie. Daarnaast is ook de migratieachtergrond een belangrijke factor. Ruim driekwart van de personen met een niet-westerse immigratie achtergond behoort tot een religieuze groep. Van deze personen is 41 procent moslim, 15 procent katholiek, 5 procent protestant en 17 procent rekent zichzelf tot een andere religieuze groep. 

Zijn jullie gelovig? Zo ja, tot welke religieuze groep behoren jullie?

Bron: RTL

5 jaar geleden

Ben ik gelovig? Niet echt, ook al ben ik gedoopt en heb ik mijn Communie gedaan. We gaan echter nooit naar de kerk, behalve voor een uitvaart. Wij hebben wel onze zoon laten dopen en dat hebben we niet gedaan omdat we zo gelovig zijn (want dat zijn we dus niet). Waarom dan wel: mijn broertje is overleden en ik heb altijd gezegd dat ik 1 van zijn namen door wil geven aan mijn kind. Toen onze zoon werd geboren, kreeg hij 1 van de doopnamen van mijn broertje. En voor mijn gevoel kon ik geen doopnaam doorgeven zonder hem ook te laten dopen, zijn naam moest een betekenis hebben. De pastoor vond dit een mooie gedachte en had hier een heel mooi verhaal van gemaakt.

5 jaar geleden

Ik ben gedoopt, comunie gehad en gevormd. En geloof helemaal niet dat er daar iemand boven zit die alles bepaald en regeld. Ik wil wel geloven dat er nog iets is na de dood. Vind het ook wel knap, ergens in geloven wat je niet ziet. Ieder zijn ding.