Snap
  • Nieuws
  • verslaafd
  • suikers
  • vitamines
  • babykoekjes

Koek voor de allekleinsten bestaat uit kwart suiker

'Industrie maakt baby's verslaafd.'

Voor baby's van zes maanden zijn veel lekkere koekjes op de markt. Net als voor volwassenen is de keuze groot. Maar wat maakt deze koekjes zo lekker voor baby's? Het tv-programma Keuringsdienst van Waarde zocht het uit.

Babykoekjes

Babykoekjes, de schappen liggen er vol mee. Dat voor een kleintje van zes maanden. Is dat wel goed voor ze? De winkelier Sandra van Groeneveld vindt van niet. "Een kindje van zes maanden kun je wel een koekje geven als je het door een papje mengt, maar een los koekje geven raad ik niet aan", vertelt ze in de uitzending van Keuringsdienst van Waarde die gisteren avond werd uitgezonden.

"Niemand heeft koekjes nodig, baby’s al helemaal niet."

Presentator Ersin Kiris ging samen met zijn dochter naar het consultatiebureau. Nu de moedermelk wat 'saai' begint te worden vraagt hij zich af wat zijn dochter ook qua voeding kan krijgen. Misschien babykoekjes? "Babykoekjes zijn er wel, maar nodig zijn ze natuurlijk niet", legt jeugdverpleegkundige Elsje Rood uit in de aflevering. "Niemand heeft koekjes nodig, baby's al helemaal niet." Ook is er volgens Rood niets anders aan een babykoekje dan aan een normale koek. "Een koek is een koek, producenten proberen mensen gewoon te verleiden om hun product te kopen."

Vitamine B1

Volgens de verpakkingen van babykoekjes zitten die koekjes vol met vitamine B1. Maar wie heeft dat eigenlijk nodig? Vitamine B1 helpt namelijk bij het verteren van voedsel. Dit zit al in de voeding die we normaal binnenkrijgen, meent Rood. Hebben jullie dan nooit te maken met een baby met een vitamine B1-tekort, vraagt Ersin Kiris zich af. "Nee joh, een vitamine B1-tekort komt eigenlijk alleen voor bij alcoholisten en verslaafden. Alle anderen mensen hebben nooit last van zo'n tekort", zegt de jeugdverpleegkundige.

De meeste makers van babykoekjes claimen dat er geen toegevoegde suikers in hun producten zitten. En dat de suikers die erin zitten uit vruchtensap komen of appelconcentraat is. Is het zoete goedje wel echt anders dan geraffineerde suiker? "Daar zit geen verschil tussen", vertelt Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid. "Geconcentreerd appelsap is voornamelijk suiker en dat wordt door de wetgever ook beschouwd als een toegevoegde suiker."

Kwart suiker 

Even verderop in de aflevering doen Ersin Kiris en jeugdverpleegkundige Elsje Rood een schokkende ontdekking: bijna een kwart van een babykoekje bestaat uit suiker terwijl er in een simpel mariabiscuitje 19 gram per 100 gram zit. Kirsten Wegener-Toeset, maakt koekjes speciaal voor baby’s en gebruikt naar eigen zeggen 'natuurlijke' ingrediënten. Ook haar babykoeken bestaan voor bijna een kwart uit suiker. "We gebruiken ongeraffineerde suikers die we als één pakketje toevoegen in plaats van de geraffineerde witte suikers die tot stand komen door het te ontdoen van alle hulpstoffen." Zij gelooft er in dat ongeraffineerde suikers door het lichaam beter zijn te verwerken, omdat ze 'puurder' zijn. Ongeraffineerd of niet, haar koeken bestaan alsnog voor een kwart uit suiker. Een tompouce heeft minder suiker dan jullie zachte koekjes, legt Teun van de Keuken de babykoekenbakker voor. "Ja dat klopt, het scheelt ongeveer drie gram, dus feitelijk gezien klopt het."

Rommel

Biologische of chemische koek, het maakt niet uit, door je kind een babykoek te geven geef je het gewoon rommel. Dat vindt jeugdverpleegkundige Rood. "Eigenlijk is het een val waar je als ouders met z'n alle bijna intrapt."

Verslaafd

Nog voor de uitzending reageerden Facebook gebruikers verontwaardigd op de resultaten van de tv-makers. Het is toch erg dat er überhaupt koekjes zijn voor baby's van zes maanden', schrijft Hester Zuidwester. Freddy ter Maat is het er ook niet mee eens. 'De industrie maakt baby's verslaafd aan suiker, zodat zij later hun rotzooi kopen. En wat erger is, er wordt de basis gelegd voor obesitas.'

De aflevering van Keuringsdienst van Waarden werd gisteren avond uitgezonden om 20:25 uur op NPO 3

Bron: AD