Snap
  • Nieuws
  • geld
  • kinderopvang
  • creche
  • duur

Kinderopvang dreigt te duur te worden voor ouders

Dat blijkt uit een sectorrapport van ABN Ambro.

Kinderopvang wordt steeds duurder, vooral in de grotere steden. De oorzaken hiervan zijn het personeelstekort en de verscherpte eisen aan opvang.

Personeelstekort

Sinds 2019 moeten crèches meer personeel hebben: in plaats van één medewerker op elke vier baby's, is er nu één medewerker per drie kindjes nodig. Gevolg hiervan is dat kinderopvangcentra meer personeel nodig hebben, of dat ze minder baby's moeten accepteren. En dat terwijl het aantal kinderen dat naar de opvang gaat, de laatste tien jaar bijna verdubbeld is. Dat komt doordat er steeds meer tweeverdieners zijn in Nederland. 

Er is een schreeuwend gebrek aan personeel in de kinderopvang. Op elke duizend banen staan momenteel 51 vacatures uit. Daarnaast zijn ook de eisen aan werknemers hoger wat betreft hun taalniveau. Ook moet er in elke crèche minimaal een hbo-geschoolde medewerker zijn, om de anderen te coachen. 

Duur

De uurprijs voor kinderopvang loopt hierdoor op. In 2018 werd een uur gemiddeld 3 procent duurder. Met name in de Randstad ligt de prijs boven de maximaal te vergoeden kindertoeslag van 7,45 euro. 

Zelf betalen

Ouders gaan steeds meer zelf betalen voor kinderopvang. De overheid trekt 3,4 miljard euro uit voor kinderopvangtoeslag. Daar komt dit jaar 250 miljoen euro bij, vanwege de aangescherpte eisen. Dat is helaas onvoldoende om de hogere kosten op te vangen. Ouders betalen dus steeds meer voor opvang. 

Thuisblijven

ABN vreest dat meer ouders er voor zullen kiezen om thuis te blijven: "En dat terwijl de overheid kinderopvangtoeslag in 2005 in het leven heeft geroepen om de arbeidsparticipatie aan te wakkeren".

Bron: Telegraaf