{{ message.message }}
{{ button.text }}

Kelly (34) haalt zelf haar baby uit haar baarmoeder: 'Heel speciaal!'

"Ik vond het helemaal super dat mijn man echt de navelstreng tussen mij en Guus kon doorknippen."

Afbeelding blog 'Kelly (34) haalt zelf haar baby uit haar baarmoeder: 'Heel speciaal!''

Een hele bijzondere bevalling in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Kelly Luttjeboer uit Eindhoven mocht tijdens de keizersnede haar eigen kindje uit haar baarmoeder halen. Een jongetje, genaamd Guus. Dit is de eerste keizersnede waarbij een moeder zelf haar kindje uit de baarmoeder mag tillen in de regio, meldt het ziekenhuis. Moeder en kind maken het beide goed. 

Nieuwe bevalmethode

Normaal gesproken halen artsen de baby uit de baarmoeder, via een snee in de buik. Daarna leggen zij het kindje bij de moeder. Tijdens de bevalling moet de vrouw zo stil mogelijk blijven liggen. Maar deze keer niet, met deze nieuwe bevalmethode kregen de kersverse ouders zelf een belangrijke rol. Dit heeft grote voordelen voor de ouders, volgens het ziekenhuis: "We kunnen de ouders een directe rol geven bij de bevalling. De moeder haalt de baby zelf uit de baarmoeder en de vader kan direct na de geboorte zelf de navelstreng doorknippen", zegt gynaecoloog Anne Damoiseaux.

Goed voor de baby

Door deze methode van bevallen kan het kind direct bij de moeder gelegd worden. "Huid-op-huidcontact is belangrijk voor de hechting van moeder en kind. De baby voelt direct de hartslag van de moeder en wordt daardoor vaak rustiger," aldus gynaecoloog Simone Kuppens.

Trots

Kersverse moeder Kelly is apetrots op de bijzondere bevalling en op haar Guus. ''Ik vond de keizersnede van Guus heel speciaal. Eerder had ik twee ongeplande keizersnedes gehad. Nu had ik echt een rol. En ik vond het helemaal super dat mijn man echt de navelstreng tussen mij en Guus kon doorknippen."

Kelly is verloskundige

Kelly werkt zelf ook op de afdeling verloskunde in het Eindhovense ziekenhuis. Zo toevallig was het dus ook niet dat zij werd uitgekozen als proefpersoon. Zij werd na haar verlof ook ingezet als ervaringsdeskundige voor moeders in spe met deze wens. 

Meer risco's bij deze bevalmethode?

Volgens het Catharina Ziekenhuis zijn de risico's even groot als bij een standaard keizersnede. Wel moet de moeder in spe goed getraind en voorbereid zijn. Zo moet alles gedesinfecteerd zijn voor de bevalling en moet de moeder de baby voor een langere tijd in een bepaalde houding houden. Ook is deze 'door moeder begeleide keizersnede' alleen mogelijk bij een geplande bevalling. Het Catharina Ziekenhuis wil volgend jaar meer van dit soort bevallingen uit gaan voeren.

Bron: Omroep Brabant

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je