Snap
  • Nieuws

In 2018 baby's inenten tegen meningokokken

Een aantal jaar terug kwam het ongeveer vier keer per jaar voor, een infectie met meningokokken. Afgelopen jaar (2016) steeg dit naar 50 infecties en in de eerste helft van 2017 zijn er alweer ruim 50 bekend. Een te snelle stijging vindt onder andere minister Schippers van Volksgezondheid.

Brugklasleerlingen, tieners en baby's

Begin 2018 zullen eerst brugklasleerlingen worden opgeroepen een inenting te laten zetten. Ook baby's vanaf 14 maanden krijgen het vaccin (er wordt momenteel al ingeënt tegen een andere vorm van meningokokken, nog niet deze variant).

Wat is Meningokokken?

Dit is een besmettelijke ziekte die vooral gevaarlijk is voor baby's en ouderen. Het kan namelijk hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken. De bacterie nestelt zich in de neus of keel en geeft dan geen last. Pas wanneer het in het bloed terecht komt, is de bacterie gevaarlijk. Overdragen gaat vaak via niesen of hoesten, via kleine druppeltjes in de lucht. Wanneer iemand de meningokokkenziekte heeft kan hij of zij heel snel erg ziek worden. Soms binnen enkele uren.

Bron: Nu.nl

6 jaar geleden

Jullie zijn niet volledig. Het gaat om een andere variant dan die nu in het huidige vaccin zit. Het gaat om de W variant. Nu wordt er geënt met alleen de C variant. Als ik mij niet vergis dan is het nieuwe vaccin een combinatie van de C en W variant en ik dacht nog 1 variant van de meningokokken.