Snap
  • Nieuws
  • veiligheid
  • babboe
  • frame

Honderden meldingen over problemen met veiligheid bakfiets Babboe

In aug 2019 kwamen er al problemen aan het licht

Dat er problemen zijn met de veiligheid met de bakfietsen van Babboe is niet nieuw. In 2019 meldden honderden eigenaren zich al bij de bakfietsenfabrikant. Bij intensief gebruik van de bakfiets kunnen er mogelijk haarscheurtjes in het frame ontstaan, die kunnen leiden tot een breuk van het frame. Pas nu roept Babboe de fietsen terug.

Babboe zei destijds 'geen enkel risico' te willen nemen en zou contact zoeken met de gebruikers die zich nog niet hadden gemeld. De fout kwam aan het licht door kwaliteitstesten van het model City. Ruim drie jaar geleden hield het bedrijf al eens een beperkte terugroepactie, maar de aanpassingen die daarna zijn verricht, zouden de problemen niet hebben verholpen.

Uit recent onderzoek van RTL Nieuws blijkt nu namelijk dat er sindsdien nog steeds allerlei fietsen van Babboe breken. De fabrikant was hiervan op de hoogte, maar heeft verzuimd dit door te geven aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Als reactie hierop heeft de NVWA een onderzoek ingesteld, waardoor de fabrikant nu twee modellen terug moet roepen, namelijk de tweewiel-types City en de Mini.  

Dus, heb jij een City of Mini bakfiets van Babboe? Voer dan de gegevens van je fiets in via controleerjeframe.nl om te checken of jij zo'n risico-model hebt. Je krijgt dan informatie wanneer hun bakfiets zal worden opgehaald.

  1. Wat zijn de mogelijke gevolgen voor eigenaren van de betreffende bakfietsen als ze zich niet melden of als ze het probleem negeren? De mogelijke gevolgen voor eigenaren van de betreffende bakfietsen kunnen ernstig zijn als ze zich niet melden of het probleem negeren. Het ontstaan van haarscheurtjes in het frame kan uiteindelijk leiden tot een breuk. Dat kan behoorlijk gevaarlijk zijn, vooral als je onderweg bent met je kleintjes aan boord. Dus, het is echt de moeite waard om even te checken of jouw bakfiets een van de betrokken framenummers heeft of tekenen van scheurtjes vertoont. 

  2. Hoe is het mogelijk dat het probleem pas nu aan het licht komt, terwijl sommige van deze fietsen al jaren in gebruik zijn? In 2019 werd er al bericht over over problemen met de Babboe bakfiets. Nieuw is het dus niet. Waarom er nu pas grootschalige actie wordt ondernomen is een belangrijke vraag. Het roept vragen op over de duurzaamheidstests en kwaliteitscontroles die destijds zijn uitgevoerd, maar ook hoe onzorgvuldig er met de klachten van toen is omgegaan. 

  3. Welke specifieke stappen worden er genomen om de veiligheid van de bakfietsen te waarborgen en ervoor te zorgen dat eigenaren met problematische fietsen snel worden geïdentificeerd en geholpen? Om de veiligheid van de betreffende bakfietsen te waarborgen en eigenaren snel te identificeren en te helpen, worden verschillende stappen ondernomen. Babboe heeft een speciale website opgezet waar eigenaren kunnen controleren of hun fiets een van de betrokken framenummers heeft. Daarnaast neemt het bedrijf proactief contact op met eigenaren die zich nog niet hebben gemeld. Klanten die zich deze week melden, worden kosteloos geholpen, indien gewenst zelfs aan huis, om hun fiets te inspecteren en eventuele reparaties uit te voeren om het risico op framebreuk te verminderen. Dit geeft een indicatie van de inspanningen van het bedrijf om de veiligheid van hun producten te waarborgen en om klanttevredenheid te waarborgen.

Bron: RTL Nieuws