Snap
  • Nieuws
  • eten
  • zwanger
  • voeding

Funfact: ongeboren baby's walgen van boerenkool

Zo blijkt uit een nieuw onderzoek.

Foto: Durham University

De blaadjes vallen van de bomen, wat betekent dat we met z'n allen spontaan trek krijgen in knusse herfstgerechten. Stamppot kan dan natuurlijk niet ontbreken en is ook nog eens lekker goedkoop nu alles duurder wordt. Maar, ben jij in verwachting? Denk dan nog eens goed na wanneer je een hap boerenkool naar binnen schuift. Uit onderzoek blijkt namelijk dat ongeboren baby's walgen van de smaak van boerenkool. What?!

Dat baby's al voor de geboorte hun smaak kunnen ontwikkelen, was al bekend uit eerdere onderzoeken. Dit is afhankelijk van wat hun moeder eet en drinkt. Echter werd er nooit eerder gekeken naar de reactie die bepaalde voeding teweegbrengt bij een foetus. Tot nu. Een Brits onderzoek heeft namelijk de gelaatsuitdrukkingen van foetussen bestudeerd. Wat blijkt? Bij boerenkool was vaak een vies gezicht te zien. "Het zien van de gelaatsuitdrukkingen is compleet nieuw", zegt Nadja Reissland, een van de onderzoekers.

Het onderzoek

Het onderzoek werd gedaan aan de Durham University in Engeland en de resultaten werden gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Psychological Science. 

De wetenschappers zagen dat aroma's in het vruchtwater die afkomstig zijn van de voeding van de moeder. Foetussen kunnen na ongeveer veertien weken smaak waarnemen. Geur kan na ongeveer 24 weken worden waargenomen.

Om te bepalen of de foetussen onderscheid kunnen maken tussen verschillende smaken, werden honderd vrouwen onderzocht die tussen de 32 en 36 weken zwanger waren. Ze werden opgedeeld in twee groepen: de ene groep kreeg capsules met poeder met boerenkoolsmaak, de andere met wortelsmaak.

Vies gezicht

Twintig minuten nadat de vrouwen de capsules hadden ingenomen, maakten de wetenschappers een echo. Uit de verzamelde data bleek dat de foetussen op de echo's tweemaal vaker een vies gezicht trokken als de moeder boerenkool had gekregen. Andersom was er twee keer vaker een uitdrukking te zien die op een glimlach leek als er door de moeder wortel was gegeten.

Volgens Reissland was al bekend dat baby's minder kieskeurige eters zijn als hun moeder een goed eetpatroon heeft. De onderzoekers kijken momenteel naar de reacties van de baby's als ze eenmaal geboren zijn. "Hopelijk zien we minder negatieve reacties als ze voor hun geboorte al zijn blootgesteld aan boerenkool." 

Snap
Snap