Snap
  • Nieuws
  • geld
  • sparen
  • zakgeld
  • asnbank
  • duurzaamsparen

Duurzaam sparen en uitgeven

Leer jij jouw kinderen bewust omgaan met geld?

"Maar mam, dan kunnen we jouw pasje toch gebruiken? Mag ik betalen en het groene knopje indrukken?" Je hebt deze vragen thuis vast wel eens gehoord. Voor kinderen lijkt het soms alsof papa en mama oneindig veel geld hebben en wij alles kunnen kopen wat we maar willen…

In de contantloze maatschappij waarin we momenteel leven is geld eigenlijk onzichtbaar. Geld is onwijs abstract voor kinderen en daarom vind ik het belangrijk dat geld zichtbaar en tastbaar voor mijn kinderen is. Zodat ze nu al om leren gaan met geld en ontdekken dat hun keuzes m.b.t. geld uitgeven impact hebben. Net zoals de keuzes die wij thuis maken om zo duurzaam mogelijk te leven.

Hoe?

Joachim mijn oudste van 8 jaar, krijgt wekelijks zakgeld. Daarnaast gaat er maandelijks een bedrag naar zijn spaarrekening. Voorheen had Joachim een standaard spaarpot waardoor hij (en ook wij) geen idee hadden hoe veel geld erin zat.

Spaarpotten

Hij heeft nu 3 gerecyclede glazen (spaar)potten. Hij mag zelf bepalen hoe hij het geld verdeelt. Als iedere pot maar wordt bijgevuld! De potten hebben de volgende doelen;

1. Uitgeven

Uit deze pot mag hij geld pakken wanneer hij iets wil kopen en er daarvoor genoeg geld in de pot zit. Hij wilde eerst vaak naar de supermarkt om lekkers te kopen, maar nu vindt hij dat zonde omdat het daarna ook op is en hij er niets meer van heeft. #mamablij

2. Sparen

Ieder kind heeft wel iets groots waar ze echt voor moeten sparen. Daarvoor is deze pot. Wanneer het te lang duurt kan hij karweitjes doen om extra centen te verdienen. Of langs gaan bij opa en oma met diploma’s of rapporten haha!

3. Geven

Dankbaarheid, een belangrijke waarde voor ons. Ik wil mijn kids graag meegeven dat ze dankbaar mogen zijn voor wat ze hebben en dat helaas niet iedereen het zo goed heeft. Door te geven kun je anderen helpen en daar word je zelf ook blij van. Hij mag dit bedrag aan het einde van het jaar doneren aan een mooi doel.

 In gesprek

We bespreken samen waar hij het geld echt aan uit wil geven en waar hij voor wil sparen. Kinderen worden door alle advertenties en reclames getriggerd om te consumeren.

Ik vind het zelf erg belangrijk om over geld te praten omdat dit invloed heeft op de manier waarop hij over geld denkt. Via ASN Bank is er een zakgeldcontract waarop je afspraken kunt noteren.

Note to self: Zorg dat je contant geld in huis hebt zodat jij je aan jouw afspraak kunt houden ;-)

Snap

Fouten maken

Toen ik net ging samenwonen dachten we op sommige momenten: 'Oei, dat was niet zo verstandig'. Ik moest toen écht leren met geld om te gaan. Gelukkig hadden we lieve ouders die ons destijds konden helpen. En net zo proberen we onze zoon nu ook om te leren gaan met geld, ook door fouten te maken.

Ik wil mijn kinderen meegeven dat alles wat ze doen, impact heeft op de wereld

Een van onze duurzame keuzes thuis bestaat ook uit het kiezen voor een duurzame bank. Wij kiezen hier voor een duurzame bank zodat Joachim niet alleen met geld om leert gaan, maar met zijn spaargeld ook direct bijdraagt aan een duurzame wereld. Het geld op een ASN Juniorrekening veroorzaakt 71% minder CO2-uitstoot dan bij een gemiddelde Nederlandse bank. Tof! Hier kun je jouw CO2-uitstoot besparing bekijken.

Heb jij er wel eens bij stilgestaan wat jouw bank met jouw geld doet? Ze gebruiken het geld om te investeren. Waarin geïnvesteerd wordt hangt af van je bank en heeft invloed op de wereld om ons heen. Veel Nederlandse banken investeren bijvoorbeeld miljarden in de vee-industrie. Op het eerste ogenblik klinkt dit niet gek, maar dit is een systeem dat rampzalig is voor het klimaat.

Wat ik super mooi vind is dat ASN Bank een percentage van het gemiddelde spaartegoed van alle rekeningen van ASN Jeugdsparen, samen doneert aan kinderprojecten van War Child en het Nationaal Fonds Kinderhulp. Dit past bij ons omdat wij ook graag willen meegeven dat het goed is te geven.

Overstapservice

Denk je erover na om op een duurzamere manier met je geld om te gaan? Je kan heel makkelijk overstappen naar ASN Bank met de Overstapservice. Deze service helpt bij het overzetten van al het betaalverkeer van de ene bank naar de andere bank (het wordt automatisch doorgestuurd), echt ideaal.

Welke van bovenstaande tips pas jij thuis al toe? En wat zijn jouw tips voor een duurzaam leven? Deel ze hieronder. Want sharing is caring!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met ASN Bank. 

4 jaar geleden

Ik hou niet van overstappen. Hou alles lekker vertrouwd. Hier alleen zakgeld als de kamers aan kant zijn en hun was in de wasmand ligt. En dat is ook geen groot bedrag. Iedere maand word gespaart maar dat is voor de studie en later. Daarbij krijgen ze een vast bedrag met hun verjaardag en met sinterklaas. Daar kunnen ze iets van uitzoeken. En ook daarmee leer ik ze sparen. Ze krijgen genoeg tussendoor. Maar de oudste wil graag veel wat heel duur is en dan kan hij sparen. Eerst wilde hij een vr bril. Ik vind het rommel dat hier na 2 weken waarschijnlijk gesloopt in een kast ligt dus zeg gewoon ga maar sparen. Van zijn verjaardagsgeld is niet heel veel over dus hij weet wat hij met de sint krijgt, daarbij weet hij ook wat hij van de opa,s en oma krijgt en als het dan niet genoeg is kan hij tot juli wachten tot zijn verjaardag. Dan heeft hij wel beter nagedacht waaraan hij al zijn geld aan uit kan geven. En wij zeggen gewoon dat het er bij papa en mama ook niet altijd vanaf kan.