Snap
  • Nieuws

Discriminatie zwangere vrouwen op het werk neemt niet af

Zwangere vrouwen of jonge moeders hebben nog steeds last van discriminatie op het werk. Ze dienen eigenlijk nooit een klacht hierover in bij hun werkgever of vakbond. Ze denken dat dit toch niets uitmaakt.

Slechts 1 op de 7 vrouwen maakte in de afgelopen vier jaar een melding. Dit blijkt uit onderzoek van het College voor de Rechten van de Mens. Duizend vrouwen die zwanger waren tussen maart 2012 en maart 2016 reageerden op de enquête van TNS NIPO.

Het aantal meldingen bij het college zijn de afgelopen vijf jaar wel toegenomen. Eerst waren het 15 meldingen gemiddeld per jaar maar dat is nu gestegen naar 44 meldingen per jaar. Dit komt waarschijnlijk door de campagne van het college. Uit het onderzoek blijkt ook dat bijna evenveel vrouwen last hebben van discriminatie door zwangerschap of omdat zij net moeder zijn geworden.

1 op de 10 vrouwen is door de zwangerschap een promotie, salarisverhoging of opleiding misgelopen. Dit werd verteld door hun leidinggevende of werkgever. 11 procent werd tijdens een sollicitatieprocedure afgewezen vanwege een zwangerschap, moederschap of kinderwens.

Discriminatie komt voor bij de sollicitatieprocedure, het sluiten of beëindigen van een arbeidscontract en het regelen van arbeidsvoorwaarden.

Het College voor Rechten van de Mens wil dat de overheid met een actieplan tegen zwangerschapsdiscriminatie komt.

Had jij ook het idee dat je gediscrimineerd werd tijdens je zwangerschap?

Bron: Het Parool

7 jaar geleden

Mij werd gewoon botweg verteld dat een nieuw vrijgekomen positie niet voor mij was omdat ik in de toekomst nog kinderen wilde. Ik mocht niet eens solliciteren! Toen ik eenmaal zwanger was en ik wat kwaaltjes had werd er zwaar geirriteerd op gereageerd. Een kolfruimte werd pas na lang aandringen van mijn kant ergens in het pand gerealiseerd. Ik kon toch ook voor en na het werk ff thuis kolfen. Ongelooflijk!

7 jaar geleden

Ze proberen het allemaal op een andere manier over te brengen, maar uiteindelijk zijn het toch de zwangeren die het veld moeten ruimen. Terwijl zwangeren juist zo belangrijk zijn!

7 jaar geleden

Ja! Ik werk al een aantal jaar via een uitzendbureau met een detacheringscontract. Ik ben in de week van 7 december 2014 met zwangerschapsverlof gegaan. 28 december 2014 zou mijn detacheringscontract aflopen en is toen niet verlengd door de opdrachtgever. Wel met kanttekening dat ik na mijn verlof terug mocht komen, graag zelfs! De uitbetaling verliep toen via het uwv en na mijn verlof kon ik via een detacheringscontract weer aan het werk bij die werkgever. Voordat ik met verlof ging zat ik al geruime tijd in fase B, helaas moest ik na mijn verlof weer opnieuw beginnen met fase B. Dit omdat ik 4 maanden niet gewerkt had. Nee, dat klopt: ik was met zwangerschapsverlof! Ik vind dat ik hiermee erg benadeeld ben..

7 jaar geleden

Yep, hier ook herkenbaar. Ik had tijdens mijn tweede zwangerschap erg veel last van misselijkheid en moeheid. Heb me vaker ziek moeten melden of ziek naar huis moeten gaan dan me lief was. Zo ben ik normaal helemaal niet! Gelukkig ging het na de 25e week een stuk beter. En rond de dertigste werkte ik weer al mijn uren als vanouds. En toen opeens, toen ik 35 weken zwanger was, en mijn derde contract afliep, zeiden ze dat het niet verlengd werd. Want er was 1 persoon te veel. Er was minder werk. Had ik dat niet al gemerkt? Collega's hadden geklaagd dat er zo weinig te doen was. Nou, ik niet, mijn agenda stond hartstikke vol. Gooien ze nou degene die het meest te doen heeft eruit? Ik snapte er niks van dat ik degene was ipv een andere collega. Nouja, de zwangerschap was het enige wat ik me kon bedenken. Ze hadden het over de persoon die het minst flexibel was, dat was ik. Ahum, ik was buiten de tijd dat ik ziek was van de zwangerschap nog nooit afwezig geweest. Als ze vroegen of ik extra wilde werken, kon ik altijd regelen dat ik kon komen. En ik was de enige die het niet erg vond om op zaterdag te werken....! Hoezo niet flexibel?? Ja, zwánger! Dat wel!