{{ message.message }}
{{ button.text }}

Baby's krijgen veel stukjes microplastic binnen met flesvoeding

Baby's die flesvoeding krijgen, kunnen dagelijks tot wel 1 miljoen microplasticdeeltjes binnenkrijgen.

Afbeelding blog 'Baby's krijgen veel stukjes microplastic binnen met flesvoeding'

Baby's die flesvoeding krijgen, kunnen dagelijks meer dan 1 miljoen stukjes microplastic binnenkrijgen. Hoe warmer het water of andere vloeistof waarmee het poedervoedsel wordt opgelost of de fles mee schoon wordt gemaakt, hoe meer microplastic er vrij komt. 

Trinity College Dublin

Wetenschappers van het trinity College Dublin hebben dat ontdekt. Zij benadrukken dat de mogelijke gezondheidseffecten onbekend zijn. Die moeten "dringend" worden onderzocht en vastgesteld. De onderzoekers keken naar de blootstelling van kinderen van twaalf maanden aan microplastic in achtenveertig landen, kijkend naar tien soorten flesjes. Hun bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Food

Polypropyleen

Flesjes van het veelgebruikte polypropyleen kunnen per liter tot wel zestien miljoen stukjes microplastic vrijgeven. Gemiddeld krijgen baby's 1,58 miljoen deeltjes per dag binnen. De potentiële blootstelling is het hoogst in Australië, de VS en Europa. Dit is gebaseerd op het feit dat moeders daar relatief weinig borstvoeding geven. 

Advies

Ouders krijgen het advies om flesjes schoon te maken met koud gesteriliseerd water. Ook wordt er aangeraden om de voeding te bereiden in een bakje dat niet van plastic is en pas in het flesje te doen wanneer het is afgekoeld. Het gebruik van een magnetron wordt bovendien afgeraden, net als schudden met het flesje.

Richtlijnen aanpassen

Hoewel de effecten dus onbekend zijn, roepen de onderzoekers beleidmakers op om de richtlijnen aan te passen. "Het laatste wat we willen is ouders ten onrechte alarmeren", aldus professor John Boland van de Ierse universiteit. 

Bron: Telegraaf 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je