{{ message.message }}
{{ button.text }}

13 weken echo standaard voor alle zwangere vrouwen

Vrouwen hoeven geen eigen bijdrage voor de echo te betalen.

Afbeelding blog '13 weken echo standaard voor alle zwangere vrouwen'

De 13 weken-echo wordt standaard voor alle zwangere vrouwen. Helaas gebeurt dat niet eerder dan eind 2020, staatssecretaris Blokhuis schrijft aan de Tweede Kamer dat zorgvuldige invoering tijd kost. De echo komt boven op de al bestaande echo-momenten. Vrouwen hoeven er geen eigen bijdrage voor te betalen. 

Met een echo na 13 weken kunnen ernstige afwijkingen bij de baby eerder worden opgespoord. Nu is het namelijk zo dat alle zwangere vrouwen eerst rond de 10 weken een echo krijgen. Daar is nog weinig op te zien, maar deze kan wel gebruikt worden om de vermoedelijke uitgerekende datum te bepalen. Om te kijken of het kindje lichamelijk afwijkingen heeft, wordt er rond de 20 weken een echo gemaakt. Deze zal nu, op advies van deskundigen, rond de 19e week plaatsvinden, zodat ouders meer tijd hebben om te beslissen over een eventuele abortus. De echo na 13 weken wordt daar nu dus nog aan toegevoegd. Dan is al globaal te zien hoe de organen, ledematen en het zenuwstelsel van de vrucht zich zal ontwikkelen en of er al afwijkingen zijn. 

De Tweede Kamer wilde graag dat de echo al per 1 januari 2020 voor iedereen gratis beschikbaar zou zijn, maar dat gaat niet lukken. Ook het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) concludeerde in mei dat eind 2020 een haalbare invoeringsdatum is. 

De echo zal in eerste instantie worden aangeboden in een onderzoekssetting. Blokhuis wil dat de kosten van het onderzoek aanvaardbaar blijven en dat de andere geboortezorg er niet onder zal lijden. Ook de opleiding van echoscopisten kost tijd. Voor het goed beoordelen van dit soort echo's is meer deskundigheid nodig. 

Bron: NOS

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je