Anticonceptie: de spiraal
Je wilt (voorlopig) even niet zwanger worden, of je wilt helemaal niet zwanger worden. Dan heb je anticonceptie nodig. Er zijn verschillende vormen van anticonceptie. In dit artikel lees je meer informatie over de spiraal (het spiraaltje). De spiraal is een voorwerp dat door de huisarts in je baarmoeder wordt ingebracht en zo voorkomt dat je zwanger wordt.
Er zijn verschillende soorten spiraaltjes, met hormonen en zonder hormonen.
Koperspiraaltje
Een koperspiraal bevat geen hormonen. Dit is erg handig wanneer je geen extra hormonen in je lichaam mag of wilt. Bijvoorbeeld wanneer je borstvoeding geeft.
Een koperspiraal kan 10 jaar bescherming tegen zwanger worden bieden. Het koper van het spiraaltje zorgt ervoor dat de zaadcellen van de man inactief worden. Toch vindt er soms een bevruchting plaats. De koperspiraal zorgt er dan voor dat het eitje zich niet kan innestelen en zo word je dus alsnog niet zwanger.
Hormoonspiraaltje
Het hormoonspiraaltje voorkomt een zwangerschap door middel van het afgeven van hormonen aan de baarmoederwand. Net als wanneer je bijvoorbeeld de pil slikt, word een zwangerschap hier dus voorkomen door hormonen. Een hormoonspiraal geeft 5 jaar bescherming tegen zwanger worden
Inbrengen van een spiraal
De spiraal wordt ingebracht door je huisarts. Er wordt aangeraden om ongeveer een uur voordat het spiraaltje wordt ingebracht een pijnstiller te slikken tegen eventuele krampen.
Het spiraaltje wordt tijdens of vlak na een menstruatie ingebracht. Dit wordt op dat moment gedaan zodat je zeker weet dat je niet zwanger bent.
Het spiraaltje is vanaf het moment dat het ingebracht is werkzaam.
De huisarts schuift het spiraaltje door een dun hulsje via de vagina in de baarmoeder.
Na plaatsing is er een kleine kans dat de spiraal niet goed blijft zitten, daarom moet je na 6 weken nog eens voor controle komen. Bij mama Chantal bleef het spiraaltje helemaal niet goed zitten, haar verhaal kun je hier lezen:
http://www.mamaplaats.nl/blog/mijn-mirena-spiraal-is-gaan-zweven. Gelukkig komt dit maar heel zelden voor!
Bijwerkingen van een spiraal
Door een koperspiraal duren menstruaties meestal wat langer en kunnen ze wat heftiger worden, ook kun je tussen de menstruaties door wat last van bloedverlies en meer vaginale afscheiding hebben. Dit kan verder geen kwaad.
Een hormoonspiraal kan ervoor zorgen dat je wat last hebt van gespannen borsten of lichte misselijkheid. Deze spiraal zorgt ervoor dat menstruaties wat korter duren en minder heftig zijn, of dat je menstruatie helemaal weg blijft. Ook bij dit spiraaltje kun je tussen de menstruaties door wat bloedverlies hebben of meer last van vaginale afscheiding.
Vruchtbaarheid na de spiraal
Als de spiraal verwijderd is ben je direct weer vruchtbaar. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je ook direct zwanger wordt. Dit is per vrouw verschillend. Over het algemeen komt je normale menstruatiecyclus weer op gang binnen 6 maanden na het verwijderen van het spiraaltje.
Heb jij een spiraal (gehad)? Wat zijn jouw ervaringen hiermee? Werkte het goed en bleef het goed zitten?
Alle reacties (21)