{{ message.message }}
{{ button.text }}

"Nemen we een huisdier voor de kids?"

Het is een overweging die in veel huishoudens gemaakt wordt. Lees hier eerst de overwegingen die je moet maken voor dat je er aan begint!

Afbeelding blog '"Nemen we een huisdier voor de kids?"' Achtergrond blur afbeelding

Sinterklaas en Kerst zijn alweer voorbij. Daar zijn de nodige verlanglijstjes aan vooraf gegaan. In films zie je regelmatig een kindje dat een puppy wenst. En ja hoor, onder de kerstboom staat een doos die wel heel erg wiebelt, de camera zoomt in terwijl het schattige meisje met een strik in het haar het deksel er af haalt en aahhhhhh....een fluffy puppy komt te voorschijn en likt haar neus. Vriendjes voor het leven. 

Hoe schattig ik deze momenten ook vind, ik hoop van harte dat dit niet al te veel realiteit is geweest. Want een huisdier hebben is superleuk, geweldig, gezellig en ook nog eens heel goed voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. Maar...hier volgt een heel dikke MAAR. Je kunt als ouders alleen een huisdier nemen als je daar zelf voor de volle 100% achter staat. Een hond of kat nemen voor de kinderen, ook al heb je er zelf weinig mee, dat is zo'n beetje het domste dat je kunt doen. Ja ik zei het. Dom. Waarom? Nou, ondanks de miljoenen beloftes van je smekende kind, dat hij toch écht de hond iedere dag zal uitlaten, óók in de regen en dat hij écht het aquarium schoonmaakt van de schildpad en ja, de vissen zullen écht ieder dag voer krijgen, weet je diep van binnen wel beter. De praktijk is dat je kind de eerste week dat helpen met het dier wel grappig vindt, de kattenbak mee leeg schept en de hond blij mee uit laat. Maar dat vervaagt. En dat mag ook. Want laten we eerlijk zijn. Een huisdier is een hele verantwoordelijkheid (ja ook een goudvis, het blijven dieren) en die kun je niet volledig bij een kind leggen. Dat ze taakjes krijgen, 'tuurlijk. Dat is hartstikke leuk, ze voelen zich belangrijk, leren een stukje verantwoordelijkheid. Maar...jij blijft nog altijd eindverantwoordelijke als ouder. Dus jíj bent degene die door weer en wind met de hond op pad moet, jíj bent degene die de kattenbak staat te verschonen (ook als de kat eens aan de diarree is), jíj kan de cavia-kooi uitruimen en poetsen. En besef je ook de levensduur van sommige dieren. Een kleine hond kan zo 16 jaar worden. Of zelfs 18. Neem je een puppy voor je vierjarige kind, dan heb je mogelijk nog steeds een hond als je kind puberaal door het leven gaat, daarna gaat studeren en zelfs het huis uit gaat. Heb je eindelijk wat meer vrijheid als ouders, zit je met een bejaarde hond om rekening mee te houden. Kies daar dus zeker ook voor. 

Dan is er nog de afhankelijkheid van een dier. Ben je net blij dat het zo makkelijk op pad gaan is met je kind, nu je geen hele luiertas vol pampers, reservekleding, doekjes, melkpoedertjes, fruithapjes, etc. etc. hoeft mee te nemen? Besef dan wel dat het nu wat complexer wordt weer met een huisdier. Zeker bij een hond, die kun je geen hele dag alleen laten. Ga je een dagje naar de Efteling? Dat wordt een oppas regelen die de hond even uit komt laten en er het liefst nog even mee blijft spelen. Ga je op vakantie? Dan moet er iets geregeld worden, óf je dier moet mee kunnen. Ik weet de precieze aantallen niet meer, maar ik schrok me rot toen ik hoorde hoeveel dieren er jaarlijks rond de zomervakantie weer naar een asiel gebracht worden, of erger. Hoe bestaat het toch dat je je auto inlaadt voor een gezellige vakantie, je blije hond de auto in laat springen (joepie ik mag mee met mijn mensen!) om vervolgens op weg naar Frankrijk te stoppen (joepie ik mag even plassen!) en je hond aan een boom te binden (laat me niet alleen!). Hopen ze dan nog wel dat de hond gevonden wordt of mag de brandende zon van hen zijn werk doen? Bah, walgelijk volk. Je kiest voor een dier, door dik en dun. Dan denk je toch van te voren na over vakanties en dergelijke?

En besef je ook de kosten. Als alles goed gaat met je dier, zit je toch aan bepaalde kosten. Naast de eenmalige aanschaf in het begin (bakjes, voer, riempje, kattenbak, bench, speeltjes, ontwormingsspul enzovoorts) heb je ook terugkomende kosten. Zoals voer, jaarlijkse entingen, bij honden vaak hondenbelasting (iets om bij je gemeente over te informeren), ontwormen, energiekosten bij een terrarium of aquarium, een eventuele dierenverzekering. Maar ook al denk je een gezond dier te hebben aangeschaft, het kan zo maar zijn dat je beestje wordt aangereden, of een aandoening ontwikkelt. Een patella-luxatie (veel voorkomend bij bepaalde hondenrassen) kost je zo'n 750 euro per knie. Bam, 1500 euro alstublieft. Tja, je hebt gekozen voor een dier, dus dat hoort er ook bij. En dit is zo'n type operatie wat vaak niet eens vergoed wordt door de verzekering die je hebt afgesloten omdat het als aangeboren aandoening wordt gezien. Als de aanschaf van een hond of kat te prijzig is voor je, dan is dat dier het waarschijnlijk helemaal. Als je opeens voor dergelijke kosten gezet wordt van de dierenarts, heeft je dier wel recht op zorg. Die jij dan moet bekostigen. Je moet een degelijk voermerk ook kunnen betalen. Ja bij de Lidl verkopen ze honden-en kattenvoer. Maar hier zit zoveel toegevoegde rommel in, dat moet je niet willen. Ga voor een puur merk, zonder rommel. Maar dat kost wel een paar euro meer ja. Keer op keer. Het kan ook zijn dat er een noodzaak komt voor bepaald dieetvoer (bij slechte nieren, zwakke maag etc.). Dan kan het zijn dat je plots voor veel duurder voer komt te staan. Je hoeft niet rijk te zijn voor een huisdier. Maar wanneer je ieder dubbeltje al om moet draaien per maand, is een huisdier echt veel te duur. Niet alleen honden en katten. Ook een vis kan duur zijn. Denk alleen al aan de energiekosten voor het verwarmen en zuiveren van je aquarium. 

Al met al, een huisdier kost geld, tijd, zorg, energie en dat mogelijk jarenlang. Aan de andere kant, het is ook superfijn. Je kind leert zorgzamer te zijn, meer verantwoordelijkheden te nemen, het risico op hart-en vaatziekten verlaagt bij mensen met een huisdier, het is onwijs gezellig, je bent nooit alleen, een hond dwingt je tot lichaamsbeweging (wat stiekem best goed voor je is, want bij slecht weer is het makkelijk op je warme bank te ploffen, terwijl je na zo'n wandeling toch altijd blij bent dat je er uit geweest bent), dieren kunnen hartstikke zot zijn en je helemaal in een deuk doen liggen. Mijn zoon is ook absoluut dol op onze puppy die sinds maart bij ons woont. Dikke vriendjes (ook al moeten we ze wel eens allebei corrigeren voor te wild doen met elkaar...). Dus ja, een huisdier is hartstikke leuk en zeker aan te raden. Mits het in jullie leven en budget past. Niet alleen nu, maar ook over zoveel jaar. 

Als je dan zover bent dat je een huisdier wilt. Waar moet je dan voor kiezen? Laat je altijd goed informeren en bekijk het realistisch. Laat die schattige snoezige kittenoogjes je niet blind maken voor de nadelen van een kat, zie niet alleen de schattige knuffelkant van een puppy. Besef je dat kleine dieren groot worden. Zet altijd alle voors of tegens op een rijtje. Een hond is een echte vriend die je van alles kunt leren. Maar...een hond kun je niet een hele dag thuis laten. Voor een kat hoef je minder gauw een oppas te regelen, die zijn zelfstandiger. Maar...een kat is veel meer eigengereid en laat zich niet zomaar de les lezen. Een hamster is schattig, maar wel een nachtdier. Deze slaapt overdag en is in de nacht actief. En nee, dat ga je er niet uit trainen. Een schildpad begint klein en is schattig. Maar kan stokoud en veel groter worden. Ga zo maar door. Zet alle voors en tegens op een rij. Wordt het bijvoorbeeld een hond? Kijk dan ook goed naar welk ras in jullie gezin past. Ga met kleine kinderen nooit voor een onzekere hond. Die zijn het minst betrouwbaar, want voelen zich het snelst bedreigt. Een Jack Russell bijvoorbeeld is dol op kinderen en spelen, ontzéttend zelfverzekerd (dus veel betrouwbaarder). Maar...heeft wel een wat strengere opvoeding nodig en veel beweging. Die moet je bereid zijn om hem te geven. De ultieme reclame-puppy van een Golden Retriever is te schattig voor woorden en een mensenvriend. Maar hij wordt wel veel groter. Past die nog in de volgeladen auto inclusief bench, mand en weekvoorraad brokken voor die week vakantie? Neem je tijd om je voor te bereiden, doe je huiswerk. Liever een maand of twee later een dier, dan halsoverkop een impulsaankoop en spijt krijgen. Dan kun je niet terug. Ga nooit naar de beruchte vogeltjesmarkten. Je hebt daar bergen smekende puppy-oogjes die je aanstaren. Je laat je gauw verleiden. Echter, het gaat hier vaak om slechte fokkers (de zogenaamde broodfokkers). Schaf bijvoorbeeld NOOIT een hond aan bij een fokker waar je de ouders niet te zien krijgt. Dat is foute boel. Doe onderzoek naar de fokker waar je je dier wilt halen. 

Oftewel, overweeg je een huisdier? Dat is ontzettend leuk. Echt. Maar...denk er langer dan een week over na. Doe je huiswerk uitgebreid. Laat je informeren. Kijk wat het beste bij je past. Betrek je kind er bij vanaf het moment dat je zeker weet dat je voor een diertje wilt gaan (anders breek je hun hartjes als het toch niet doorgaat, of je laat je tegen beter weten in toch overhalen door de smekende oogjes van je kroost). Maak een kostenberekening. Vraag bij vrienden of buren rond of zij interesse hebben eens op te passen wanneer dit nodig is. Lees opnieuw alles door wat er te lezen valt. Maak een rationeel lijstje met voor-en nadelen. En dan, als het moment eindelijk daar is, geniet er met volle teugen van!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je