{{ message.message }}
{{ button.text }}

Naar het Dolfinarium

Met de Dagtochtenspecialist gaan we een dagje naar het Dolfinarium. We maken er een leuke dag van. De afsluiting is iets minder leuk.....

Afbeelding blog 'Naar het Dolfinarium' Achtergrond blur afbeelding

Zeeleeuwentheater

“Om vijf uur rij ik weg!” waarschuwt buschauffeur Frank voordat we bij het Dolfinarium uitstappen. “Ik wacht op niemand, want ik wil op tijd thuis zijn om AJAX te kijken!” Er klinkt gelach in de bus. We stappen uit en lopen met de groep naar de ingang. “Moeten we allemaal bij elkaar blijven in het Dolfinarium?” vraagt Dunya. “Nee hoor, we moeten allemaal tegelijk naar binnen, maar daarna gaat iedereen zijn eigen weg!” zeg ik. Het regende in Amsterdam, maar hier is het droog. Vorig jaar was het zo heet. Dit is beter voor zo’n dagje uit. Eenmaal binnen verspreidt de groep zich snel en Dunya wil naar de speeltuin. We lopen door en zoeken dan de eerste show op. “Zotte zeeleeuwentheater Avontureneiland en het magische amulet.” Een mooie show, goed in elkaar gezet. Veel humor en leuke kunstjes van de zeeleeuwen.

Dagtochtenspecialist

Elke zomervakantie kunnen we heel voordelig met stadspas naar een attractiepark. Zo zijn we twee jaar geleden naar Drievliet geweest en dit jaar gaan we naar het Dolfinarium. We betalen twaalf euro voor een kaartje en dat is inclusief busvervoer en toegang. Dat is een stuk makkelijker dan vanuit Putten gaan, zoals vorig jaar. Dan zijn we langer onderweg en veel meer geld kwijt. Ik zet mijn fiets op Amsterdam Centraal. We pakken de metro naar station Amstel waar de Dagtochtenspecialist ons oppikt. Geen plaats in de rekken, bovendien past mijn fiets daar niet in. Ik heb een breed stuur en een mand voorop de fiets. Dus ik zet mijn fiets precies naast het rek. We halen de metro en zijn mooi op tijd op het station. Ik word een beetje ongerust omdat ik geen idee heb waar de bus stopt. Ik bel het kantoor om te vragen waar ik moet wachten en ik blijk wel goed te staan, de bus is er nog niet. Gelukkig.

DolfijnDomijn

De dolfijnenshow in DolfijnDomijn is natuurlijk het hoogtepunt. We zien ‘m voor de derde keer, want we zijn hier al een paar keer geweest. Het blijft een mooie show met een film over hoe de aarde verandert, hoe we het tropisch regenwoud kappen, hoe de noordpool smelt. Moeder Aarde komt ook vertellen hoe verdrietig ze daarover is. Tussendoor doen de dolfijnen allemaal sprongen en grappige dingen. Er wordt gesurft op twee dolfijnen. Het ziet er prachtig uit allemaal. Dunya koopt zoals elk jaar een sterlamp, want dat ziet er zo mooi uit. We hebben er nu drie thuis, maar we zijn er eentje vergeten mee te nemen. Ze had het nog gezegd, maar in de stress wordt er altijd iets vergeten. Gelukkig heeft ze zelf geld bij zich en kan ze zelf betalen. Ze kiest de blauwe, tot mijn verrassing. Misschien omdat ze thuis al twee roze heeft.... Vorig jaar koos ze ook een blauwe maar bedacht ze zich en ging ze ‘m nog omruilen. Deze keer blijft ze bij haar keuze.

Dolfijnpanorama

Even later kijken we bij de dolfijnen in het Dolfijnenpanorama. Daar zwemmen ze achter glas. Dunya negeert de bordjes dat ze niet achter het hek mag komen en gaat voor het glas staan voor een foto. Het is wel mooi, maar niet de bedoeling, dus ik roep haar snel terug. Dan komen de verzorgers en de dolfijnen naar buiten voor een training. Dat is leuk om te zien! Dunya stelt vragen aan een verzorger. Wat hij de leukste dolfijn vindt, of de dolfijnen het leuk vinden om kunstjes te doen, enz. “Wij noemen het geen kunstjes, maar gedragingen!” legt hij uit. Maar de dolfijnen vinden het leuk om te doen. Ik vind het bad wel klein en vraag me achteraf wel af of ze in hun vrije tijd meer ruimte hebben om te zwemmen. De zee is natuurlijk veel groter dan zo’n bad. Verder lijkt het allemaal wel oké, maar ik kan het niet goed beoordelen. Ik begrijp de geluiden in de media wel, dat dolfijnen in de natuur thuishoren en niet in een dierentuin. Maar sommige dolfijnen kunnen niet terug. Dan is het hier toch een mooie plek voor ze. Of niet? Ik weet het eigenlijk niet.

Noordzeegebied

Natuurlijk wil Dunya met een dolfijn op de foto, maar natuurlijk mag dat niet van mij. Het kost twintig euro en dat kan ik echt niet missen. Het zou wel een erg mooie herinnering zijn natuurlijk. Maar in het “Noordzeegebied” kan Dunya wel op de foto. Voor een blauwe wand maakt ze een foto, maar op de foto staat ze in de zee tussen vissen en andere waterdieren. Ik stuur m naar mijn email maar ik krijg ‘m niet binnen op mijn telefoon. Helaas. Tot onze verrassing staat ie ’s avonds alsnog in mijn email, maar dan bij ongewenste email. Dat is leuk!

Dolfijn in gevaar

We zijn op tijd terug bij de bus en hebben daardoor een zitplaats naast elkaar. Op de heenweg waren we de laatste en daardoor was er geen plek meer naast elkaar. Dit is wel gezelliger. Ik ga Dunya’s boek lezen van Niels Rood. “Dolfijn in gevaar” heet het heel toepasselijk en het gaat over het Dolfinarium! “Mama, ik vind het niet leuk als je verder bent dan ik!” zegt Dunya. “Jij leest bijna niet, daar kan ik niet op wachten. Ik wil weten hoe het afloopt!” Maar lezen, daar is concentratie voor nodig en dat is moeilijk op te brengen voor Dunya. Er was vandaag geen Caribische dansgroep en er waren geen hairwraps. Jammer hoor. Wat dat betreft was het vorig jaar wel wat leuker.

Kettinkje

De bus vertrekt twee minuten over vijf. We hebben het leuk gehad, maar wat mij betreft is dit wel de laatste keer voorlopig. Ik zie weinig vernieuwingen in het Dolfinarium en kwamen we vorig jaar en het jaar ervoor tijd tekort, vandaag hielden we tijd over voor de speeltuin en een ijsje. Natuurlijk hebben we patat gegeten. Dat hoort er nou eenmaal bij als we uitgaan. Dunya heeft een nieuw Dolfijnen T--shirt gekocht en van mij een dolfijnenkettinkje gekregen. Roze natuurlijk. Het staat erg mooi bij haar T shirt en ze is er heel blij mee. Ik kijk nog of ik het sluitinkje goed dicht heb gedaan en of het een goed slotje is en dan laat ik het los. In de bus zit ze er vaak naar te kijken. Eenmaal thuis is ie spoorloos. Hoe het kan, geen idee. Maar weg is weg en er is helaas geen webshop.

Harderwijk

Op Amstel stappen we uit de bus. Dunya vraagt aan de chauffeur of ie ook in het Dolfinarium geweest is. Hij bevestigt dat. De dolfijnenshow vond hij ook erg mooi. Chauffeur Frank helpt ons met de rugtas, doet het bagageluik dicht en wenst ons wel thuis. “Veel plezier met AJAX” zeg ik. Hij lacht en stapt weer in. Net als de vorige keer heb ik me verbaasd over de toon waarop sommige mensen tegen de chauffeur praten. Je betaalt een klein bedrag en wordt gebracht en gehaald. Nu valt het me in Harderwijk weer op dat mensen niet allemaal even vriendelijk doen en in discussie gaan. “Je hebt zelf gezegd niet eten, drinken mag wel!” zegt iemand. “Daar hou ik me aan. Ik ben geen klein kind!” als de chauffeur iets zegt over dat ze een tas mee wil nemen in de bus. Het staat duidelijk op de website van de Dagtochtenspecialist. Tassen gaan allemaal in het bagagevak. Als je dat dan niet wilt ga je niet mee, toch?

Stadspas

Ik vind het in elk geval een geweldige actie van Stadspas. Voor twaalf euro heen en weer naar Harderwijk en toegang tot het Dolfinarium. We hebben een superleuke dag gehad en genoten van de dieren en de acrobaten. We komen aan op Amsterdam Centraal en Dunya rent naar mijn fiets. Ze weet nog precies waar die geparkeerd staat. Maar ze komt al snel terug met een somber gezicht. Geen fiets. Ik ga nog eens kijken. Nee, echt niet te vinden. Ik zucht. Ik hoop maar dat de gemeente mijn fiets in beslag heeft genomen omdat hij niet in het rek stond. Dat is iets om morgen uit te zoeken. Thuis is het kettinkje verdwenen. Ik kan wel huilen. Wat een rotafsluiting van een gezellige dag. Als er iemand naar het Dolfinarium gaat, wil je dan een roze dolfijnenkettinkje meenemen voor ons? De fiets is inmiddels terecht, dat lees je in mijn volgende blog. Gelukkig hebben we wel leuke herinneringen aan de rest van de dag.

Neem ook een kijkje op mijn Vind ik leuk pagina op Facebook. Zo ben je als eerste op de hoogte als er een nieuwe blog van mij verschijnt!

👋🏼  Heb je een vraag of een suggestie? Werkt er iets niet? Laat het ons weten!
Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je