{{ message.message }}
{{ button.text }}

Moet je een kind leren delen?

Kleine kinderen zijn vaak erg egoïstisch in hun spel. "Het is van mij!" Daarom leren we ze ook om te delen en samen te spelen...

Afbeelding blog 'Moet je een kind leren delen?'

Deze blog heb ik al twee keer online gezet, maar hij bleek het steeds niet te doen, hier poging nummer 3!

Een tijdje terug las ik een interessant artikel, het ging over dat wij onze kinderen leren om met elkaar te delen, maar wat als we bij volwassenen hetzelfde zouden doen? Stel je bent lekker een boek aan het lezen en er komt iemand anders die jouw boek ook graag wilt lezen. Een derde persoon zegt: “nou, jij hebt het boekje nu al lekker een tijdje kunnen lezen, geef hem nu maar even aan de ander”. Tja, zouden we daar nou zo blij van worden? In principe is dit vaak wat we bij kinderen doen, want samen delen is toch goed?

Samen delen is inderdaad ook goed, maar we moeten kinderen ook leren dat ‘nee, nee’ is, toch? Woensdag waren mijn zoontje en ik aan het kijken bij de zwemles van mijn dochter. Mijn kleine mannetje had twee autootjes meegenomen waar hij mee kon spelen. Er waren, net als andere weken, weer veel andere kinderen van zijn leeftijd waar hij mee kon spelen. Hij wilde dit wel, maar hij was nog niet helemaal in zijn hummetje na de operatie van dinsdag. Normaal gesproken vindt hij het heerlijk om samen te spelen en ook om speelgoed uit te wisselen met andere kinderen, maar deze keer was het even wat anders.

Terwijl mijn mannetje met een ander knulletje heen en weer aan het rennen was, wilde een ander ventje heel graag even met zijn auto spelen. Dat ventje vroeg heel lief aan mijn zoontje of hij misschien even met zijn auto mocht spelen, maar mijn mannetje zag dat toch niet helemaal zitten en begon hard te huilen. Hij wilde perse zelf met zijn auto spelen en het ‘ren spelletje’ was ook resoluut voorbij. Het ventje wat de vraag stelde stond sip te kijken en ik vertelde mijn zoon dat hij aan het rennen was, dus de auto vrij was voor iemand anders om mee te spelen. Dit ging er alleen vandaag niet in, waardoor het ventje dus een nee kreeg te horen.

Ik verontschuldigde mij bij zijn moeder en legde uit dat hij niet helemaal in zijn hummetje was, maar zij vond het totaal niet erg. Ze vond dat haar zoon het ook moest leren dat als er een vraag werd gesteld, dat het antwoord dan ook ‘nee’ kon zijn. Tja, daar zat ook wel wat in, nam alleen niet weg dat ik de situatie niet helemaal fijn vond en zeker niet de reactie van mijn zoon. Aan het eind van de zwemles, op het moment dat we naar huis wilden gaan zei mijn mannetje tegen het ventje: “Volgende week mag je met mijn auto spelen, goed?” De scheet! Nu maar kijken of hij zich aan zijn woord gaat houden…

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je