{{ message.message }}
{{ button.text }}

Moeizame ontlasting baby

Merk je dat jouw kindje last heeft van zijn of haar ontlasting? Dan wordt er gesproken van een 'moeizame ontlasting'. Hoe herken je een moeizame ontlasting en wat kun je er tegen doen?

Afbeelding blog 'Moeizame ontlasting baby'

Hoe herken je moeizame ontlasting baby?

Dat is voor veel moeders een beetje lastig, je hebt namelijk geen 'goed' aantal keer van ontlasten per dag of per week. Dat er elke dag een poepluier zou moeten zijn, is een fabeltje. Jouw kindje kan een paar dagen niet poepen en nog steeds een goede ontlasting hebben.

Je kunt alleen herkennen of het om een moeizame ontlasting gaat wanneer je kindje er last van heeft. Bijvoorbeeld omdat het veel moeite moet doen om deze ontlasting te laten komen. Of omdat het steeds huilt wanneer hij of zij probeert te poepen.

Ook het laten van veel scheetjes, zonder dat er gepoept wordt is een veelvoorkomend verschijnsel van een moeizame ontlasting baby.

Waar komt een moeizame ontlasting vandaan?

De hoofdoorzaak van een moeizame ontlasting is een (te) droge ontlasting. Hoe dit zo droog komt, daar zijn meerdere verklaringen voor. Zo kan een oorzaak bijvoorbeeld het overstappen op een andere voeding zijn. De darmen van je baby moeten dan wennen aan het nieuwe product. Bij volwassenen komt dit veel minder vaak voor, dat komt omdat de darmpjes van een baby niet volledig ontwikkeld zijn en daardoor kwetsbaar zijn.

Check de kwaaltjes van je baby

Twijfel je over wat er precies aan de hand is met je kindje? Nutricia heeft hier een super handige tool voor ontwikkeld: de kwaaltjestest. Check met behulp van deze test wat er aan de hand kan zijn met je kindje en vervolgens wat je er aan kunt doen. Erg fijn!

Wat kun je doen bij moeizame ontlasting baby?

Wanneer je onlangs gewisseld bent van voeding, geef (de darmen van) jouw kleintje dan de tijd om hieraan te wennen. Wanneer er een moeizame ontlasting opspeelt, stop dan niet direct met de voeding maar houd dit ongeveer twee weken vol. Binnen deze twee weken zal de ontlasting waarschijnlijk al een heel stuk beter zijn.

Controleer of je een juiste dosering van de voeding geeft (wanneer je flesvoeding geeft). Wanneer je te veel poeder gebruikt, wordt het te geconcentreerd en te heftig om goed te verteren voor je kleintje. Meer tips hierover vind je hier »

Ook kun je jouw kindje tussen twee voedingen wat extra water geven of wanneer je borstvoeding geeft: leg je kindje wat vaker aan. Deze trucjes helpen regelmatig bij een moeizame ontlasting.

Wanneer de klachten aan blijven houden kan er ook overgestapt worden op een andere voeding. Doe dit altijd in overleg met je consultatiebureau of huisarts en nooit uit eigen initiatief. Check hier meer informatie en tips »

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je