{{ message.message }}
{{ button.text }}

Moedermaffia en andere benamingen

"Moedermaffia, draagmaffia, borstvoedingsmaffia, poeder loeders," een rijtje van (scheld)woorden die ik pas geleden voorbij zag komen...

Afbeelding blog 'Moedermaffia en andere benamingen'

Het staat zelfs op het internet in een Nederlandse encyclopedie en het algemeen Nederlands woordenboek beschreven;

Moedermaffia; "groep moeders die zich vol overgave stort op alle aspecten die bij het moederschap horen en bepaalde opvattingen heeft en uitdraagt over de juiste wijze van opvoeden en het vervullen van het moederschap, bijvoorbeeld over het geven van borstvoeding, bevallingsmethoden, kinderopvang en werken in combinatie met een gezin."

De afgelopen weken zag ik het online al verscheidene keren voorbij komen. Deze scheldwoorden voor een handjevol moeders, tantes, oma's, vriendinnen, etc. die hun manier van opvoeden en bepaalde vormen daarvan opdringen of op willen leggen bij anderen. Want hun manier is natuurlijk de enige juiste en anders hoor je er niet bij, toch?!

Screenshot_2016-02-26-12-01-32-1_1456669

Ik moet eerlijk toegeven dat ik na mijn eerste spruit ook wel eens goedbedoelde adviezen in het rond gooide en dan tegen anderen hoogmoedig roepen "dat ga ik nooit zo doen!" Om vervolgens na het voorbij gaan van de jaren erachter te komen dat ik hier en daar precies hetgeen deed wat ik nooit zou doen! Zo gaat dat nou eenmaal... Wat ik hier meer uit proef is dat het zo moeilijk is om anderen te laten doen in hun manier van opvoeden en te respecteren. Een oordeel zo makkelijk gemaakt is en de wil om eens verder te kijken ver te zoeken is. Elk kind en zeker elke moeder is anders en doet op haar manier haar best. Op welke manier je ook bevalt, of je borstvoeding en/of kunstvoeding geeft, wel of niet je kindje draagt in een doek of zak, je kindje wel of niet met alleen "verantwoord" speelgoed laat spelen, de tv wel of niet heel de dag aanzet voor je kind, etc. iedereen doet het op zijn of haar manier.

Screenshot_2016-02-24-16-40-12-1_1456669

Uiteindelijk leveren we allemaal dezelfde strijd! Maar begint het bij ons allemaal uit liefde, uit liefde geboren, de onvoorwaardelijke liefde voor je kind en als een leeuwin willen we het wezentje beschermen. Het is toch mooi de verscheidenheid aan kleuren binnen onze samenleving? De verschillende manieren van opvoeden? Je kan er ook juist van leren. Ok, kindermishandeling is natuurlijk hele andere koek en helaas ook de realiteit, maar zelfs dat is een heel heikel en moeilijk punt! Tegenwoordig denk ik soms nog wel het mijne ervan bij bepaalde opvoedkunde van anderen, maar ik slik mijn goedbedoelde adviezen in. Want die ander kan misschien wel het zijne van mijn opvoedkunde denken! Bij mij is het opvoeden een mix van voorbeelden uit eigen jeugd, observatie van andere gezinnen en goedbedoelde adviezen waar ik zelf iets mee kon. Het is gefilterd, wat mij (en mijn partner) aansprak werd opgeslagen en de rest overboord gegooid en zo ontstaat je eigen authentieke manier van opvoeden.

Elkaar niet te snel oordelen, het ouder en kind nemen zoals het is, ook al kan je er soms niet veel mee. En helpen waar je kan als het echt nodig is, het van je gevraagd wordt en uit liefde en niet uit oordeel.

Tenslotte leveren we allemaal dezelfde strijd! 

Tags: #Mom life

👋🏼  Heb je een vraag of een suggestie? Werkt er iets niet? Laat het ons weten!
Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je