{{ message.message }}
{{ button.text }}

Mijn kinderboeken wensenlijst

Lieke van Robust-Posch schreef in een blog haar kinderboeken wenslijst.

Afbeelding blog 'Mijn kinderboeken wensenlijst' Achtergrond blur afbeelding

Nu kan ik mijn favoriete kinderboeken opnoemen zoals Jip & Janneke, Puk van de Petteflet, Pipi Langkous, de Gruffalo, De mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft en Boe maar die heb ik allemaal al en waarschijnlijk de rest van de wereld ook. Deze wenslijst gaat juist over boeken die ik eigenlijk onmisbaar vind in Nino's boekenkast maar diewe nog niet hebben. Ik heb er 9 voor je op een rijtje gezet. Er zijn natuurlijk nog veel meer geweldige gave boeken dus het was moeilijk kiezen. Maar hier dan toch mijn top 9. 

Ik zal bij elk boek een korte beschrijving geven.


1. Max en de Maximonsters (of de engelse versie 'where the wild things are') - Maurice Sendak

Beschrijving: Max moet zonder eten naar bed en is boos. In zijn droom groeit er een bos in zijn kamer. Hij komt in een andere wereld terecht en gaat op zoek naar het eiland waar de maximonsters wonen. Hij is niet bang en wordt uiteindelijk koning van de maximonsters. 

Moraal: Het verhaal heeft gaat erom dat Max niet bang is en ook enge beesten toch vriendelijk blijken te zijn. Het tweede belangrijke onderwerp wat ze hiermee door willen geven is dat thuis nog zo slecht niet is.

Waarom: Max en de maximonsters is een heerlijk avontuur om bij weg te dromen. De platen zijn ook erg mooi en spreken de fantasie goed aan.

2. De mooiste vis van de zee - Marcus Pfister

Beschrijving: De mooiste vis van de zee gaat over een Regenboog een vis die heel erg mooi is door zijn schitterende schubben. Hij weet dat hij erg mooi is en is hierdoor erg trots en ijdel. De andere vissen vinden hem hierdoor niet zo aardig en Regenboog heeft geen vrienden. Uiteindelijk geeft Regenboog iedereen één van zijn schubben en heeft hij heel veel vrienden.

Moraal: Het moraal van het verhaal is dat het beter is om te delen. Als je alles voor jezelf wilt houden wordt je erg eenzaam. En uiteindelijk is het veel belangrijker om vrienden te hebben dan om mooier dan de rest te zijn.

Waarom: Het boek heeft naast de glinsterende schubben (ik ben toch stiekem een beetje een ekstertje) een mooie boodschap.

3. Elmer - David McKee

Beschrijving: In Elmer gaat het over een olifant die zo gekleurd is als een lapjesdeken. Hij is erg grappig en iedereen vind hem leuk. Toch besluit Elmer dat hij het zat is anders te zijn dan de andere (grijze) olifanten, hij had het idee dat ze niet met hem mee lachten maar hem uitlachten. Elmer probeert er het zelfde uit te zien als de andere olifanten maar merkt al gauw dat hij niet meer herkent wordt en niet meer geaccepteerd wordt door de groep. Hierdoor voelt Elmer hoe het echt is om buiten gesloten te worden. Hij laat zien wie hij echt is en er wordt uitgelegd dat ze juist van Elmer houden omdat hij anders is. Ze vieren de terugkomst van Elmer door zichzelf allemaal anders te kleuren.

Moraal: Anders zijn maakt je juist bijzonder en mooi.

Waarom: Het is een onderwerp wat heel belangrijk is voor kinderen om te leren. Verder spreekt de vrolijke gekleurde olifant kinderen ook zeer aan. Je kunt er ook veel activiteiten omheen maken. Of het nu kleuren of verven is, of kleuren herkennen en benoemen, er is heel veel mee mogelijk.

4. Gonnie (en alle andere boekjes uit deze reeks) - Olivier Dunrea

Beschrijving: De boekjes over de gansjes van Olivier Dunrea zijn perfecte peuterboekjes en een super kraamcadeau. Zelf heb ik Bo en Teun in de kast staan en zou het liefst alle boekjes hiervan hebben. De onderwerpen zijn erg simpel en op een hele schattige, lieve manier over gebracht. Er staan korte zinnen op elke bladzijde met een plaatje wat het gansje aan het doen is.

Bo gaat bijvoorbeeld over een gansje dat heel erg van eten houdt, Teun gaat over een gansje dat geen middagdutje wil doen omdat het te druk is met spelen, Gonnie gaat over een gansje dat haar laarsjes kwijt is en uiteindelijk vriendjes wordt met een ander gansje (die haar laarsjes aan had). Er is een hele reeks van de gansjes boekjes.

Moraal: In de boekjes zit niet een moraal over heftige thema's. De onderwerpen zijn klein gehouden, speciaal op peuterniveau. Onderwerpen als iets kwijt zijn, van eten houden, geen middagdutje willen doen, jaloers zijn, vriendjes maken, een zus of broer hebben, een knuffelbeestje hebben, komen allemaal aan de orde.

Waarom: Ze zijn schattig en heel erg specifiek gericht op jonge kindjes. Bo is dan ook absoluut Nino's favoriete boekje.

5. De gele ballon - Charlotte Dematons

Beschrijving: De gele ballon is een zoekboek. Het is een boek waarin op elke pagina een gebied, landschap, andere cultuur getoond wordt. Kinderen kunnen zoeken naar de gele ballon op de pagina maar eigenlijk gaat het veel verder. Er is veel om over te praten met deze mooie platen.

Moraal: Dit boek heeft geen specifiek moraal maar gaat vooral om kinderen op een speelse wijze kennis te laten maken met de rest van de wereld.

Waarom: Vanwege de mooie platen en het verhaalelement wat je er zelf in kunt stoppen. Je kunt kinderen met dit boek zoveel leren, ze prikkelen en nieuwsgierig maken naar andere gebieden en culturen.

6. Raad eens hoeveel ik van je hou - Sam Mcbratney

Beschrijving: Hazeltje verteld Grote Haas hoeveel hij van hem houdt. Grote Haas doet dit terug maar doet er steeds nog een schepje boven op. 

Moraal: Het gaat er om aan elkaar te vertellen hoe veel je van elkaar houdt en dat dit op allerlei verschillende manieren kan.

Waarom: Dit boek is erg schattig, met een zoet onderwerp. Het is ook voor jonge kindjes al erg geschikt. En daarna kun je elkaar zelf vertellen hoe veel je van elkaar houdt. Altijd leuk als er een aanleiding is om dat aan elkaar te zeggen, al heb je daar natuurlijk geen aanleiding voor nodig.

7. Kikker is verliefd (en alle andere boekjes van kikker) - Max Velthuijs

Beschrijving: Er zijn al heel veel leuke boeken van Kikker. Er wordt steeds een ander onderwerp aangesneden zoals de winter, vriendschap, jarig zijn, feest, een vreemdeling, dit boekje gaat over Kikker die zich vreemd voelt. Ze beschrijven hoe Kikker zich voelt en de vriendjes van Kikker helpen Kikker ontdekken wat er met Kikker aan de hand is. Uiteindelijk komen ze erachter dat Kikker verliefd is.

Moraal: Kikker is verliefd en hoe voelt het nou om verliefd te zijn. In de boekjes van Kikker gaat het vaak om vriendschap, elkaar helpen, en daaraan is meestal een onderwerp gekoppeld wat kinderen aanspreekt en wat je op bepaalde momenten goed erbij kunt pakken.

Waarom: Omdat kinderen het leuke verhaaltjes vinden. Ze leggen dingen waar je in het dagelijks leven mee te maken krijgt op een simpele manier uit en met deze boekjes kun je goed verder praten over deze onderwerpen.

8. Goed zo, Kleine Beer (en alle andere boeken over Kleine Beer) - Martin Waddell

Beschrijving: Kleine Beer besluit de grote wijde wereld in te gaan. Grote Beer gaat voor de gezelligheid mee. Kleine Beer laat in dit boekje zien wat hij allemaal al wel niet kan. Op een steen klimmen en er weer af springen, op een tak schommelen en over stenen lopen door het water. Grote Beer is er elke keer om Kleine beer op te vangen als het mis gaat. 

Moraal: Het gaat hierom dat kinderen leren hun grenzen te verlegen, laten zien wat ze allemaal al kunnen maar ook dat er iemand is die je helpt wanneer iets niet lukt, je opvangt als het mis gaat. Het plezier om dingen samen te doen, maar ook om complimenten geven, troost geven en een zetje geven waar nodig.

Waarom: Omdat er zoveel kracht in dit boekje zit. Kinderen in een veilige omgeving hun wereld laten ontdekken en hier het vertrouwen in hebben zonder ze helemaal los te laten. Een bijzonder verhaal.

9. Rupsje nooit genoeg - Eric Carle

Beschrijving: Rupsje nooit genoeg is een rupsje wat heel erg honger heeft. In het verhaal eet hij van alles op blaadjes, taart, snoep, fruit, chocolade. Hij wordt elke dag maar dikker. Dan krijgt hij verschrikkelijke buikpijn en en bouwt een huisje om zich heen. Na een week komt hij er weer uit als een mooie vlinder.

Moraal: Het legt op een mooie manier uit hoe een rups een vlinder wordt.

Waarom: Niet alleen de mooie uitleg over hoe een rups een vlinder wordt is op een simpele manier uitgelegd je kunt ook goed al het eten wat langskomt met je kind bespreken. Ik heb thuis al het Rupsje nooit genoeg voelboek wat Nino geweldig vind. Vooral de vlinder op de laatste bladzijde die helemaal onder glitter zit is een bijzonder aantrekkelijke pagina.


Natuurlijk staan er nog veel meer leuke boeken op mijn wenslijst die ik toch ook nog even wil delen met jullie.

Zo staat 'Mama Kwijt' van Chris Haughton, 'Platvoetje' van Martin Waddell, Ingrid Schubert & Dieter Schubert, 'Ik wil de maan' van Van Goor, 'Floddertje' van Annie M. G. Schmidt, 'Monkie' van Dieter Schubert, 'Opvrolijkvogeltje' van Edward van de Vendel en 'Wil jij mijn vriendje zijn' van Eric Carle ook allemaal op mijn wenslijstje. Maar goed, we hebben dan ook nog wel wat jaartjes om onze verzameling te laten groeien.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je