{{ message.message }}
{{ button.text }}

Mijn kind is verliefd en nu?

Ineens uit het niets zei ze het. “Mama ik ben verliefd”. Een beetje verbaasd stopte ik waarmee ik bezig was.

Afbeelding blog 'Mijn kind is verliefd en nu?'

“Oh ja, op wie dan meisje”? vroeg ik haar. “Op papa en op jou”. Ik glimlachte en begon de laatste restjes shampoo uit haar haar te wassen. Gelukkig maar dacht ik en drukte een kus op haar hoofd.

De emotie:

Later dacht ik nog eens na over dit moment. Verliefd is voor mijn dochter houden van of heel veel geven om iets of iemand. Ik geloof dat de emotie hetzelfde is als echt verliefd zijn. Ik vind het stiekem wel fijn dat de verliefdheid die ze nu heeft nog niet de verliefdheid is zoals ze deze later ervaren zal. Ze zegt ook regelmatig verliefd te zijn op haar beste vriendin en op haar zusje natuurlijk. Lief en aandoenlijk.

Hoe ga ik hier mee om?

Maar ooit op een dag zal ze echt verliefd worden. Dat weet ik. Dat is ook iets moois, ik wil alleen niet dat haar hartje gebroken wordt. Natuurlijk wil geen enkele ouder dat voor hun kind. Ik weet dat het vast ooit wel eens gebeuren zal en dat ze daar dan ook weer van leert en door groeit. Maar fijn is het niet. Hoe zal ik hiermee omgaan? De eerste verliefdheid van mijn kind. Kinderen leren zelf hoe ze met hun emoties omgaan. Boosheid, verdriet, verliefdheid en angst. Ze leren respect voor een ander te hebben, voor zichzelf op te komen en zich in te leven in een ander. Dit leren ze voornamelijk vanuit huis.

Ik geloof dat erover praten belangrijk is.

Het erkennen van de verliefdheid en je kind te laten weten dat dat gevoel heel normaal is. Natuurlijk wil niet elk kind hierover praten en dat is ook goed. Maar er laten weten dat je er bent is erg belangrijk.

Ook zijn er genoeg boeken over verliefdheid. Dat is ook een leuke en luchtige manier om dit onderwerp bespreekbaar te maken.

Wat is verliefdheid voor een kleuter?

Kleuters zien verliefdheid anders dan tieners & volwassenen.

Verliefdheid is voor hun vaak niet meer dan samen spelen. Kleuters weten niet vaak hoe ze met hun verliefdheid om moeten gaan en doen dan vaak eerder bot dan aardig tegen het kind waarop ze verliefd zijn. Ik heb dit zelf ook ervaren als 5 jarige meisje. Een jongen uit mijn klas, Kees, was verliefd op mij. Hij sloeg mij altijd met een boek op mijn hoofd ( niet hard natuurlijk: toen hij dit later bij een ander meisje deed, waaraan ik wist dat hij haar leuk vond, snapte ik dat dit zijn manier van zijn verliefdheid uiten was.

Dit is ook een leerproces. Kleuters leren later pas dat liefde inhoudt dat je aardig bent tegen elkaar, dat je dingen met elkaar deelt en rekening houdt met de ander.

Vanaf welke leeftijd kan mijn kind echt verliefd worden?

Ik las laatst dat kinderen tot een jaar of 7 verliefd kunnen worden op zomaar iemand. Het maakt dat niet uit of het een jongen of een meisje is en of het een ouder iemand is of een familielid. Kleuters zijn vaak verliefd op hun juf of zeggen ( zoals mijn oudste dus) verliefd te zijn op hun vader en moeder. Vaak als een kleuter iemand speciaal vindt, zegt hij/ zij verliefd te zijn.

Liefdesverdriet

Liefdesverdriet is iets waarvoor je je kind het liefst wil behoeden, maar wat ook bij het leven hoort. Ook hier geldt het principe “praat erover”. Luister naar je kind als het verdriet zegt te hebben omdat “Daan” haar ineens niet lief meer vindt en gisteren nog wel. Dat hij nu alleen wil voetballen met zijn vriendjes. Ook al vindt jij het misschien kalverliefde. De emotie is echt en je kind wil graag dat je er voor haar bent. Leg uit waarom Daan het anders ziet. Je kind voelt zich gesteund en zo versterkt je ook haar zelfvertrouwen. Teleurstellingen zijn een onderdeel van het leerproces. Overeenkomsten maken of breken de “vriendschap” dat leert je kind gaandeweg.

Maar voor nu speelt dit nog niet bij mijn kind. Eind mei wordt ze 6. Ik ben benieuwd wanneer ze verliefd zal worden en ik hoop dat ze er dan met mij over zal willen praten. Want ook in dit leerproces zal ik er altijd voor haar zijn.

Tags: #Kids & Zo

👋🏼  Heb je een vraag of een suggestie? Werkt er iets niet? Laat het ons weten!
Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je