{{ message.message }}
{{ button.text }}

Merel: "Ik was 36 weken zwanger toen mijn ex-man besloot dat hij wilde scheiden..."

Afbeelding blog 'Merel: "Ik was 36 weken zwanger toen mijn ex-man besloot dat hij wilde scheiden..."'

Je trouwt en je krijgt kinderen. Wanneer jij en je partner de beslissing maken om niet langer bij elkaar te blijven, zijn er een hoop dingen waar je over na moet denken. Zoals bijvoorbeeld de omgangsregeling met de kinderen, maar ook de financiën zijn belangrijk. Wie blijft er in het samen gekochte huis wonen? Kun je dat nog wel in je eentje betalen? Uit onderzoek van Mamaplaats is gebleken dat 56% van de ruim 3.700 deelnemers niet alleen zou kunnen opdraaien voor de kosten. Merel is een mama die dit heeft meegemaakt en deelt haar verhaal:

Merel

Ik woon in Rosmalen, ben moeder van twee prachtige zoons van drie en vijf jaar oud en ik werk als jeugdverpleegkundige voor de jeugdgezondheidszorg van de GGD in 's Hertogenbosch.

Hoe lang waren jij en je ex-man samen toen jullie gingen scheiden? 

Mijn man en ik waren zes jaar samen. We hadden een zoontje van twee jaar oud en ik was 36 weken zwanger toen mijn hij besloot dat hij wilde scheiden...  We woonden net in een prachtig nieuw huis, waar ik heel graag wilde blijven wonen. Onze oudste zoon was nog maar net gewend aan alle veranderingen; een nieuw huis, de nieuwe opvang, en aan het idee dat er een broertje op komst was. Daarom wilde ik hem zo veel mogelijk rust geven.  

Wat was je grootste angst van de scheiding?

Je gunt je kinderen het mooiste van de wereld, een veilige onbevangen jeugd. Dat kon ik ze niet meer bieden, dacht ik. Daarnaast had ik geen idee hoe ik het met een baby en een peuter alleen zou redden. Geld was toen (nog) een bijzaak, over alimentatie is tijdens de scheiding nauwelijks gesproken. 

Wat mijn allergrootste angst was, is dat ik mijn kinderen niet dagelijks zou kunnen zien. Dat ik de stappen die ze zouden maken misschien zou missen. Niet voor 100% betrokken zijn bij de opvoeding, dat idee vond ik vreselijk. Het heeft heel lang geduurd voordat ik dat heb los kunnen laten. 

Afbeelding blog 'Merel: "Ik was 36 weken zwanger toen mijn ex-man besloot dat hij wilde scheiden..."'

Hadden jij en je ex-man een gezamenlijke rekening? En, hadden jullie van tevoren afspraken gemaakt over wat er met het geld zou gebeuren bij een scheiding?

Gedurende de eerste maanden van de scheiding hebben we weinig tot niks aan de financiën veranderd. Ik had mijn handen vol aan het zorgen voor de baby en de peuter. Het leven ging gewoon door, zoals altijd. Als ik boodschappen, babyspullen of kleding nodig had, dan gebruikte ik de gezamenlijke rekening.

Het stond vast dat mijn ex-man en ik nog het een en ander over de financiën moesten regelen. Omdat ik heel graag in het nieuwe huis wilde blijven wonen, hebben we een mediator ingeschakeld. Zodat we precies konden inzien wat er mogelijk was voor ons. Alles werd openlijk besproken en en is eerlijk opgelost. 

Mijn ex-man en ik hadden een levensverzekering voor het geval dat een van ons zou overlijden. In dat geval, dan zou er genoeg geld zijn om de hypotheek voor een groot deel af te kunnen lossen. Zodat een van ons sowieso in het huis zou kunnen blijven wonen met de jongens. Met een scheiding hebben we eigenlijk nooit rekening gehouden... 

Omdat ik heel graag in het nieuwe huis wilde blijven wonen, hebben we een mediator ingeschakeld zodat we precies konden inzien wat er mogelijk was voor ons

Merel

Afbeelding blog 'Merel: "Ik was 36 weken zwanger toen mijn ex-man besloot dat hij wilde scheiden..."'

Zou je nu bepaalde dingen wellicht anders doen? Zo ja, wat?

Als ik het hele scheidingstraject nog een keer zou meemaken, dan zou ik de mediator eerder inzetten. De eerste paar jaren na de scheiding moet je veel uitzoeken en uitproberen. Hoe ga je rondkomen met nog maar één inkomen? Wat kun je wel kopen en wat moet je laten liggen?

Luxe dingen zoals een auto heb ik daarom niet. Als ik een auto nodig heb, kan ik er meestal een lenen van een vriendin. Verder ben ik heel hard aan het sparen voor de toekomst van mijn jongens. Ik vind het belangrijk dat ik dingen zoals een rijbewijs, hun studie of sport gewoon kan betalen.

De drie mensen in onderstaande video zijn, net als Merel, ook gescheiden van hun partner. Bekijk hoe zij met de scheiding omgingen!

Zou jij, net zoals Merel, in het zelfde huis willen blijven wonen na de scheiding? Hier lees je in vijf stappen hoe je dat het beste kunt doen!


Sponsored: Dit artikel is geschreven in samenwerking met SNS. 

👋🏼  Heb je een vraag of een suggestie? Werkt er iets niet? Laat het ons weten!
Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je