{{ message.message }}
{{ button.text }}

​Mensen zijn weldenkende wezens toch?

Laten we ouderwets doen en er weer eens vanuit gaan dat mensen zelf in staat zijn om na te denken. Burgemeester Nawijn nam het voortouw.

Afbeelding blog '​Mensen zijn weldenkende wezens toch?' Achtergrond blur afbeelding

Van de week half slapend richting mijn werk in de auto, hoorde ik een interessant interview op de radio. Burgemeester Jaap Nawijn van een klein plattelandsdorp Hollands Kroon, besloot om hun wetboek nog eens kritisch te bekijken. En van de ruim 130 regels zijn er nu nog maar 30 over. De burgemeester is van mening dat er teveel regels zijn tegenwoordig. Hij is van mening dat je veel meer bereikt, als je uit gaat van het weldenkend vermogen van de beschaafde mens.

Regels die geschrapt zijn, zijn bijvoorbeeld Wildplassen en krijten op de stoep. Burgemeester Nawijn gaf aan dat een niet-geschrapte regel, al deze regels ondervangt. Deze regel heeft te maken met het niet mogen beschadigen van andermans eigendommen. Wildplassen in de bosjes van de gemeente, valt daar dus ook onder. Het geeft echter ook de ruimte om écht hoge nood door de vingers te zien.

Door een oerwoud van regels, lijkt het soms wel alsof mensen stoppen met denken. Door te stoppen met denken, gaat men de grenzen opzoeken en is het uiteindelijk nodig om alles in regels te ondervangen. Een grote reden waarom er tegenwoordig in handleidingen staat dat je geen levende wezens in je wasmachine of magnetron mag stoppen in Amerika.

Het voelt bijna ouderwets aan, maar ik voel er wel wat voor. Gewoon uitgaan van de beschaafde mens, die zelf na kan denken en uit beschaafd gedrag bepaald gedrag niet vertoont. En als men wel vreemd gedrag vertoont, is Burgemeester van mening dat het nog het beste werkt om elkaar weer eens aanspreekt. Gooit iemand een blikje in de bosjes, waarom dan niet gewoon vragen of dat niet beter in een prullenbak past?

Ik denk wel dat het een hele mooie basis is om ook weer mee te geven aan onze kinderen. Respect voor elkaar, normaal gedrag vertonen en zelf blijven nadenken. Niet voorkauwen wat ze allemaal niet mogen, maar vooral laten zien wat normaal gedrag is.

Burgemeester Nawijn gaf ook een mooi voorbeeld van de drukke binnenstad waar soms meer borden hangen. Door een oerwoud aan regels en borden, stopt men met zelf redeneren en denken alleen nog maar na over wat wel of niet mag. Kijk je voorbij de borden naar de situatie op de weg, kom je waarschijnlijk veel eerder op de plek van bestemming.

En wil je mensen wel wijzen op beschaafd gedrag, kan dat ook op een luchtige wijze. Verbieden kan averechts werken en jaagt mensen in het harnas. Terwijl op een luchtige wijze laten zien wat normaal gedrag is, zal deze vijandigheid niet meebrengen.

Laten we er vooral vanuit gaan dat mensen zelf goed kunnen bedenken welk gedrag passend is en wat niet. Niemand zit erop te wachten dat alles voor hen voorgekauwd word toch? 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je