Snap
  • Mama
  • Vakantie dagje weg

Zwarte Piet, Piet of niet?

De langdurende Zwarte Pieten discussie. Dit is mijn mening in deze nog een keertje .

In de auto hoorde ik nieuwsberichten over de vast oplaaiende Zwarte Pieten discussie. Scholen in Den Haag zijn voor aanpassing van het uiterlijk van Piet. Hierop talloze boze reacties van inwoners, ouders, etc. Zelfs huilende moeders op het schoolplein, dat ons dierbare Sinterklaasfeest afgepakt zou worden. 

Ik schrok best wel even dat er ouders zijn die zo heftig reageren op deze aanpassing, dat ze er zo emotioneel van worden. Zijn mensen écht zo bang dat het hele Sinterklaasfeest word afgeschaft? De voorstanders van deze aanpassingen, hebben toch nog nooit gesproken over een afschaffing van het feest? En mogelijk zijn er mensen die dat wel hebben geroepen, maar dat is dan maar zo een klein deel. Volgens mij is dat ook niet de bedoeling van deze hele discussie. 

Ik ben heel eerlijk als ik zeg dat mijn allereerste reactie op deze discussie, ook bijna instinctief was; 'Wat een onzin! Wat een zeikerds allemaal!' Ik wilde er ook niets over horen, want het Sinterklaasfeest had toch werkelijk niets te maken met slavernij? 

Een paar maanden later besprak ik dit met een goede vriendin. Ik wist echter niet dat ook zij voorstander was van deze aanpassingen en zij schrok eigenlijk dat ik een tegenstander was. Omdat wij het niet gewend zijn om zo van mening te verschillen, vond ik het de moeite wel eens waard om mij hierover in te lezen.

Een stuk verschilde inhoudelijk van alle andere stukken en was voor mij een eye-opener. Dit ging over een student die een jaar in Engeland ging studeren. In dit soortgelijke land (economisch, geschiedenis, etc) als Nederland, vroegen de Engelsen hem; 'What's The deal with Black Pete?' Zij zijn niet opgegroeid met Sinterklaas en Zwarte Piet en kijken van buitenaf naar dit prachtige kinderfeest. En wat zien zij? Een witte baas en een paar zwarte knechten. Dan zijn de knechten ook nog gekleed, zoals de slaven van vroeger. Dat de Nederlandse kindjes heel blij worden van deze figuren, valt totaal in het niet. 

Dit is niet hoe ik tegen dit feest aankijk, maar hoe dit feest word gezien door mensen die hier niet bekend mee zijn. 

Dit zorgde er echter wel voor dat ik wat kritischer ben gaan kijken naar het feest en vooral naar Sinterklaas en zijn zwarte Pieten. Vanuit mijn jeugd 'weet' ik dat Zwarte Piet, zwart is door het roet uit de schoorsteen. Maar het is toch wel vreemd dat de Pieten naast een zwarte huid, ook zwart kroeshaar, rode dikke lippen en goudgele hoepeloorbellen krijgen? Nu is dit in de jaren al minder geworden (ooit had Zwarte Piet zelfs een Surinaams accent), maar de bekende kroespruik blijft in tact. 

En al hoort dit uiterlijk voor mijn gevoel bij het uiterlijk van Piet, ben ik mij er ook van bewust dat dit mijn mening is. Het is mijn fijne jeugdherinnering, die ik op dezelfde wijze wil doorgeven aan mijn kinderen. Wat ik vergeet, is dat mijn kinderen niet mijn herinneringen krijgen maar hun eigen herinneringen maken. Zij zijn degene waar het om draait en waarom men de discussie aangaat, maar zij zijn ook meteen de enige die weinig tot niets mee krijgen van de aanpassingen. 

Als voorstander van deze aanpassingen, vraag ik mij ook af wat er zo fout is aan een soort 'vieze pieten' die zwart zijn geworden door het roet. Het Sinterklaasjournaal heeft dit vorig jaar voor het eerst geïntroduceerd naar de kinderen toe en ik heb hier geen reacties op gehoord van kinderen. Alleen de ouders stonden te stuiteren of ontnamen hun eigen kinderen, de viering van dit feest. 

Maar wat we met z'n allen vergeten, is dat wij ons vasthouden aan het beeld van Zwarte Piet vanuit onze herinneringen en ons gevoel. Deze discussie gaat niet om de huidige kinderen, want die vinden alles prima. De sfeer van het feest veranderd voor hun niet, omdat de Pieten een iets ander uiterlijk hebben. 

En dan vraag ik mij af waarom we niet deze kleine aanpassing zouden maken, ten behoeve van de mensen die het hier wel moeilijk mee hebben? 

En nogmaals, de voorstanders zijn totaal niet uit op een algehele afschaffing van dit feest. De meesten zijn hier ook mee opgegroeid en dragen het feest een warm hart toe. Maar het herinnert een hoop mensen ook aan een zeer nare tijd. Waarom zouden we onze medemensen dit jaarlijks weer aan willen doen? 

8 jaar geleden

Oh maar dat ben ik zeker met je eens, dat de discussie gemoedelijker kan verlopen als men elkaar begrijpt. En ik begrijp je standpunt ook zeker wel, ik was (ben) het alleen niet eens met jouw stelling dat het sinterklaasfeest bijdraagt aan een racistische beeldvorming, We hoeven het ook niet met elkaar eens te zijn toch? Maar ik begrijp het zeker wel. Feit is alleen jammer genoeg dat weinig mensen in staat zijn om zich in een ander in te leven en daar begrip voor te tonen. Je hoeft het niet met iemand eens te zijn, je kan zeker een andere mening hebben maar dat wil niet zeggen dat je iemand met een andere mening dan ook niet kan begrijpen. En je kunt ook niet alles begrijpen maar op zijn minst respecteren. Zeker dit laatste is jammer genoeg heel moeilijk voor veel mensen en daarom lopen dit soort kwesties vaak uit de hand. En ik ben wel met je eens dat dat eigenlijk niet nodig hoeft te zijn. Blijf met elkaar in gesprek en probeer het allebei is van de andere kant te bekijken dan kom je vaak veel sneller tot een oplossing.

8 jaar geleden

Ik geef mijn kinderen inderdaad exact dezelfde boodschap mee als die ik ook mee kreeg. Ook ik heb het vroeger nooit geassocieerd met racisme of slavernij. Ook ik vond het toen een leuk, warm feest met een tikkeltje spanning. En dat is ook precies wat ik voor mijn kinderen probeer te creëeren. Zoals ik in mijn blog beschrijf, is mijn beeldvorming later (zelfs pas 2 jaar terug) veranderd hierin. In dit stuk beschrijf ik ook hoe dit proces voor mij is verlopen. Nu, op volwassen leeftijd, ben ik het meer gaan bekijken vanuit andere standpunten. Puur omdat ik begrip wilde hebben voor de standpunten. Nadat ik mij hierover vanuit meerdere bronnen heb ingelezen, ben ik erover na gaan denken en is mijn standpunt veranderd. Ik roep dit niet omdat ik mij aangevallen voel, maar omdat ik begrijp wat mensen voelen die zich hier wel vervelend door voelen. Dat begrip is bij mij zo groot geworden, dat zelfs mijn standpunt is veranderd. En het is waar dat kinderen zich weinig bewust zijn van deze discussie en evt wel of niet aanpassen van Piet. Dus je kan in een 'wel-niet' discussie vervallen, maar gelukkig merken de kinderen er het minst van. Gelukkig kunnen zij het feest blijven vieren, zoals altijd bedoeld. Ik blijf van mening dat op basis van eerder wetenschappelijk onderzoek, het onbewust door heel veel meer word beïnvloed dat wij weten. Zelfs mensen die aangeven dat ze totaal niet racistisch zijn of zelf van buitenlandse afkomst zijn en ongevoeliger zouden zijn hiervoor, blijken beïnvloed te worden. Ik wil niet zeggen dat alle kinderen door dit feest een slechter beeld krijgen van gekleurde mensen tov blanke mensen. Maar er is een kans dat het wel een bijdrage levert. Als zo een kleine aanpassing dit dan kan voorkomen, waarom niet? En daarbij vind ik het belangrijker dat mensen die zich gekwetst voelen, zich gehoord gaan voelen. In dit geval kan dit zonder zeer grote gevolgen voor een groep die zich er minder van bewust is, de kinderen. Dat telt voor mij zwaarder. Maar inderdaad, dit is mijn mening. Het doel van mijn stuk, is meer begrip te creëren tussen de twee groepen die lijnrecht tegenover elkaar staan. Begrip hoeft niet te leiden tot een verandering van standpunt, maar deze discussie kan zoveel gemoedelijker lopen als men elkaar in ieder geval begrijpt.

8 jaar geleden

Ik hoop dat je beseft dat je met je laatste zin de hele strekking van je verhaal onderuit haalt. Waarschijnlijk bedoel jij het juist op een andere manier maar toch. Het is namelijk precies wat je als laatste zegt, kinderen interesseert het niets hoe Piet eruit ziet, zij vinden de spanning, sfeer en kadootjes het belangrijkste. Maar waarom zouden ze dan wel de associatie krijgen met racisme en slavernij, als het ze niets interesseert hoe Piet eruit ziet? Ik vind dit de grootste onzin ooit, sorry, Het is jouw mening en dat respecteer ik maar ik vraag me af waar die mening vandaan komt. Als ik puur naar mijn eigen ervaring, en die van de mensen om mijn heen kijk dan kan ik echt met 100% zekerheid zeggen dat het Sinterklaasfeest geen enkele invloed heeft gehad op mijn beeldvorming van gekleurde mensen. Ja kleine kinderen kunnen donkere mensen associëren met Zwarte Piet. Dit betekent echter nog niet dat kleine kinderen gelijk de link leggen met slavernij?! Ik snap ook werkelijk niet waar dit idee vandaan komt. Mij is nooit geleerd dat zwarte piet, en daardoor dus ook 'zwarte' mensen minderwaardig of ondergeschikt zijn. Dit beeld wordt eerder gevormd door de opvoeding van de ouders dan door een kinderfeest. De achterliggende gedachte van het feest, ja daar zijn veel discussies over. Ook dit is maar net wat jij ( en dit bedoel ik in het algemeen) aan je kind meegeeft denk ik.

8 jaar geleden

Nu ga ik even m'n ongezouten mening geven:wat je nu allemaal zegt is onzin en maakt me ook een beetje boos. Want weet jij in godsnaam nou van mijn beeldvorming ? Dus ik moet mijn familie van vaders kant als slaven zien en minder ? En kom nou niet met die onzin-onderzoeken. een feest is niet iets negatiefs,lijkt me eerder dat dan gaat over nare ervaringen. Ja media kan je een bepaald beeld geven van iets of iemand,maar er is ook nog zoiets als eigen levenservaring en gezond verstand. En ja,als ik mijn kind leer dat zwarte pieten slaven zijn van sinterklaas,zal hij ook anders er tegen aan kijken. Maar zo is het mij nooit verteld,dus heb ik er ook nooit zo tegen aangekeken.Er is ook nog zoiets als normen en waarden meegeven aan je kind en opvoeden. Een kind ziet niet het verschil tussen blank en wit,blond haar en donker haar. Dat is niet belangrijk. Een kind neemt alles van zijn ouders aan. Ik heb heel veel ervaring met heel veel culturen en geloven. En ik ben het ook niet eens met alles wat in andere culturen gebeurd,maar laat hun wel in hun waarde. En het ligt niet aan de ouders als de kinderen van tegenwoordig niet dezelfde leuke herinneringen later kunnen hebben aan dit feest. Het ligt aan die zeikerds die met deze discussie begonnen zijn. Die het feest verpest hebben en waardoor het aangepast moet worden. Ik ga niet als een mak schaap mee in dit idiote gedoe over een traditie,een kinderfeest. Ik wilde sinterklaas altijd groot vieren met mijn kind,maar zal dit zeker niet meer doen. Want je kan het feest wel aanpassen,maar het zal altijd beladen zijn. Want denk je echt dat het met het aanpassen van de kleur klaar is ? Nee straks blijven ze zeggen dat het nog steeds slaven zijn of weet ik wat. Vier jij het maar lekker met gekleurde pieten,ik doe er niet aan mee.