{{ message.message }}
{{ button.text }}

Zwarte Piet, Piet of niet?

De langdurende Zwarte Pieten discussie. Dit is mijn mening in deze nog een keertje .

Afbeelding blog 'Zwarte Piet, Piet of niet?'

In de auto hoorde ik nieuwsberichten over de vast oplaaiende Zwarte Pieten discussie. Scholen in Den Haag zijn voor aanpassing van het uiterlijk van Piet. Hierop talloze boze reacties van inwoners, ouders, etc. Zelfs huilende moeders op het schoolplein, dat ons dierbare Sinterklaasfeest afgepakt zou worden. 

Ik schrok best wel even dat er ouders zijn die zo heftig reageren op deze aanpassing, dat ze er zo emotioneel van worden. Zijn mensen écht zo bang dat het hele Sinterklaasfeest word afgeschaft? De voorstanders van deze aanpassingen, hebben toch nog nooit gesproken over een afschaffing van het feest? En mogelijk zijn er mensen die dat wel hebben geroepen, maar dat is dan maar zo een klein deel. Volgens mij is dat ook niet de bedoeling van deze hele discussie. 

Ik ben heel eerlijk als ik zeg dat mijn allereerste reactie op deze discussie, ook bijna instinctief was; 'Wat een onzin! Wat een zeikerds allemaal!' Ik wilde er ook niets over horen, want het Sinterklaasfeest had toch werkelijk niets te maken met slavernij? 

Een paar maanden later besprak ik dit met een goede vriendin. Ik wist echter niet dat ook zij voorstander was van deze aanpassingen en zij schrok eigenlijk dat ik een tegenstander was. Omdat wij het niet gewend zijn om zo van mening te verschillen, vond ik het de moeite wel eens waard om mij hierover in te lezen.

Een stuk verschilde inhoudelijk van alle andere stukken en was voor mij een eye-opener. Dit ging over een student die een jaar in Engeland ging studeren. In dit soortgelijke land (economisch, geschiedenis, etc) als Nederland, vroegen de Engelsen hem; 'What's The deal with Black Pete?' Zij zijn niet opgegroeid met Sinterklaas en Zwarte Piet en kijken van buitenaf naar dit prachtige kinderfeest. En wat zien zij? Een witte baas en een paar zwarte knechten. Dan zijn de knechten ook nog gekleed, zoals de slaven van vroeger. Dat de Nederlandse kindjes heel blij worden van deze figuren, valt totaal in het niet. 

Dit is niet hoe ik tegen dit feest aankijk, maar hoe dit feest word gezien door mensen die hier niet bekend mee zijn. 

Dit zorgde er echter wel voor dat ik wat kritischer ben gaan kijken naar het feest en vooral naar Sinterklaas en zijn zwarte Pieten. Vanuit mijn jeugd 'weet' ik dat Zwarte Piet, zwart is door het roet uit de schoorsteen. Maar het is toch wel vreemd dat de Pieten naast een zwarte huid, ook zwart kroeshaar, rode dikke lippen en goudgele hoepeloorbellen krijgen? Nu is dit in de jaren al minder geworden (ooit had Zwarte Piet zelfs een Surinaams accent), maar de bekende kroespruik blijft in tact. 

En al hoort dit uiterlijk voor mijn gevoel bij het uiterlijk van Piet, ben ik mij er ook van bewust dat dit mijn mening is. Het is mijn fijne jeugdherinnering, die ik op dezelfde wijze wil doorgeven aan mijn kinderen. Wat ik vergeet, is dat mijn kinderen niet mijn herinneringen krijgen maar hun eigen herinneringen maken. Zij zijn degene waar het om draait en waarom men de discussie aangaat, maar zij zijn ook meteen de enige die weinig tot niets mee krijgen van de aanpassingen. 

Als voorstander van deze aanpassingen, vraag ik mij ook af wat er zo fout is aan een soort 'vieze pieten' die zwart zijn geworden door het roet. Het Sinterklaasjournaal heeft dit vorig jaar voor het eerst geïntroduceerd naar de kinderen toe en ik heb hier geen reacties op gehoord van kinderen. Alleen de ouders stonden te stuiteren of ontnamen hun eigen kinderen, de viering van dit feest. 

Maar wat we met z'n allen vergeten, is dat wij ons vasthouden aan het beeld van Zwarte Piet vanuit onze herinneringen en ons gevoel. Deze discussie gaat niet om de huidige kinderen, want die vinden alles prima. De sfeer van het feest veranderd voor hun niet, omdat de Pieten een iets ander uiterlijk hebben. 

En dan vraag ik mij af waarom we niet deze kleine aanpassing zouden maken, ten behoeve van de mensen die het hier wel moeilijk mee hebben? 

En nogmaals, de voorstanders zijn totaal niet uit op een algehele afschaffing van dit feest. De meesten zijn hier ook mee opgegroeid en dragen het feest een warm hart toe. Maar het herinnert een hoop mensen ook aan een zeer nare tijd. Waarom zouden we onze medemensen dit jaarlijks weer aan willen doen? 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je