Snap
  • Mama
  • mama
  • werk
  • zwangerschapsverlof
  • bevallingsverlof
  • ontslag

Zwangerschapsverlof

Zwangerschapsverlof.. Veel vrouwen maken zich hier druk over, hoeveel weken, kan dat wel met mijn werk en wat betekend dat nou precies? Om de zwangere vrouwen wat zekerheid te geven ga ik hier maar eens een blogje overschrijven. Altijd handig als dit soort onderwerpen even goed voor je worden uitgespit.

Een vrouw heeft recht op zwangerschapsverlof en bevallingsverlof als ze een arbeidsovereenkomst heeft en zwanger is. Als zelfstandig ondernemer heb je recht op een uitkering van minstens 16 weken tijdens en na de zwangerschap. Ook vrouwen die werkeloos zijn hebben recht op zwangerschapsverlof en bevallingsverlof.

Hoelang duurt nou zo'n zwangerschaps- en bevallingsverlof?

De duur van het zwangerschapsverlof en bevallingsverlof bestaat uit 2 perioden:

  • Het zwangerschapsverlof duurt meestal 6 weken , dit kan echter ook nog doorlopen na de bevalling.
  • Het bevallingsverlof duurt zo ongeveer 10 weken. Als het kindje later wordt geboren dan verwacht, kan deze periode langer duren.
Als je zwanger bent vraag je zwangerschapsverlof en bevallingsverlof aan bij je werkgever. Dat moet minimaal 3 weken voor de ingangsdatum van het verlof gebeuren.

Maar hoe zit dat dan met je inkomen en vakantiedagen?

Als werkneemster ontvang je gedurende het zwangerschapsverlof en bevallingsverlof een uitkering ter hoogte van 100% van je salaris. Doorgaans betaald de uitvoeringsinstelling de uitkering aan je werkgever, zodat deze het loon kan doorbetalen. Er geldt wel een maximum dagloon.

Je bouwt tijdens je verlof gewoon vakantiedagen op. Je werkgever mag dan ook zeker niet van je vragen het verlof te compenseren met vakantiedagen.

Ziekte en ontslag, wat kan en wat niet?

De hoogte van de ziektewetuitkering van een zwangere vrouw is afhankelijk van het moment dat je ziek wordt. Je uitkering is dan ook afhankelijk van de vraag of de ziekte door de zwangerschap wordt veroorzaakt of niet.

Als je  een baan hebt kun je niet ontslagen worden als je zwanger bent. Ook tijdens het verlof en de eerste 6 weken na het bevallingsverlof mag je nog niet worden ontslagen. Alleen in hele speciale gevallen is ontslag mogelijk.

Daarnaast mag zwangerschap nooit een reden zijn om:

  • een kandidaat af te wijzen tijdens een sollicitatie. Je hoeft in een sollicitatiegesprek niet te zeggen dat je zwanger bent.
  • een werkneemster te ontslaan tijdens haar proeftijd.
  • het contract van een werkneemster niet te verlengen.
Heb jij problemen gehad met werk tijdens je zwangerschaps- en bevallingsverlof?  Laat het ons weten!

12 jaar geleden

Ik ben morgen 17 weken zwanger en ik heb aanstaande vrijdag een 2e sollicitatie gesprek voor een baan. Ik zit al 3 jaar thuis zonder werk omdat ik een mannenbaan heb en daardoor niet vaak wordt uitgenodigd en ik wil deze baan heel erg graag!! Nu zijn er nog 2 andere mannen die ook voor een 2e gesprek mogen terugkomen, ik ben de enige vrouw (ze willen ook graag een vrouw) maar moet ik tijdens het 2e gesprek vertellen dat ik zwanger ben? Of kan ik dat beter niet doen? Ik ben bang dat ik wordt afgewezen omdat ik zwanger ben (ze zullen dan wel andere reden opgeven om me niet aan te nemen). Maar als ik het niet vertel dan moet ik het vertellen in me proeftijd!! Dan kunnen ze me dus alsnog eruit zetten (ook met opgaaf van andere reden). Ik moet het wel snel gaan vertellen want mijn buikje is al zichtbaar... maar hoe ga ik dit nou oplossen??? Het contract loopt ook af in de bevallingsverlof weken... Ik wil zoooooo graag weer aan het werk en deze baan is geknipt voor me, maar ik weet echt niet wat ik ermee aan moet.. kunnen jullie mij wijze raad en advies geven?