Snap
  • Mama
  • overlijden
  • geboren
  • verdrietig
  • moederliefde
  • stil

Zwanger van frummeltje 3 (Vervolg)

Wanneer het niet gaat zoals je had gepland.

Ik wil schrijven, maar ik weet niet hoe. Ik wil over je vertellen, maar ik durf het niet. Ik wil blijven huilen, maar de tranen lijken op. Ik wil je ruiken, voelen en knuffelen, maar het kan niet meer. Mijn lichaam wilt je voeden en mijn armen willen je troosten, maar je bent er niet. De stilte is oorverdovend, mijn hart voelt leeg. Maar toch lieve Jackie, mijn perfect volmaakte meisje, blijft de liefde voor jou door heel mijn lichaam stromen en ben ik trots, zo ongelooflijk trots, dat jij mijn dochter bent.

Precies een week geleden ben ik met bijna 24 weken bevallen van ons meisje Jackie Charlotte. Op de echo bleek dat het hoofdje van Jackie steeds meer achterliep en dat haar hersentjes deels niet- en deels verkeerd waren aangelegd. De prognose die eerst zo breed was dat ze in het beste geval naar speciaal onderwijs zou kunnen en in het slechtste geval in een kunstmatige coma gehouden zou moeten worden, veranderde in de prognose dat ze nooit zelf iets zou kunnen doen en we geluk hadden als ze ons überhaupt zou kunnen herkennen. De kans dat ze aan epileptische aanvallen zou gaan overlijden werd opeens heel groot. Als ouders wilden we haar dit onmenselijke leven besparen. Een keuze uit liefde maar moeilijkste keuze ooit. En nu weet ik ook dat het een keuze was die tegelijkertijd gepaard gaat met een groot gevoel van schuld, angst en een immens groot verdriet.

We hadden zin in de pretecho en konden niet wachten om te horen of we een derde zoon zouden krijgen of onze eerste dochter. Je weet dat er een ontelbaar aantal afwijkingen gevonden kan worden, maar als je eerlijk bent denk je dat jou dat nooit zal overkomen. Ver weg hoor je de verhalen wel eens dat het mis was bij iemand maar bij jouw kindje, nee. Negen weken geleden liepen we een kamer in waarin ons leven voorgoed veranderde. Ons leven veranderde van dromen van de toekomst naar angst voor straks. Naar een leven waarin ik wanhopig gezocht heb naar een uitweg. Een leven die ik alleen in mijn nachtmerries kende. Een leven waarin die nachtmerries werkelijkheid werden en waarvan ik schreeuwend en huilend heb geprobeerd wakker te worden. Maar tevergeefs.

Toen we besloten om vroegtijdig te bevallen, heb ik constant tegen mezelf gezegd dat we het alleen deden uit liefde voor haar. Ik weet dat het ook echt het beste voor haar is geweest. We hebben haar zo lang mogelijk gemonitord en hebben alle mogelijke onderzoeken gedaan, overal kwam hetzelfde uit. Toch heb ik altijd gehoopt dat ze een wonderkindje zou zijn en ons allemaal zou gaan verbazen. Deze hoop heeft mij door de afgelopen weken heen gesleept maar zorgt nu voor een schuldgevoel waardoor mijn keel de hele dag wordt dichtgeknepen. Wat als ze wel een medisch wonderkindje was? Wat als de dokters het mis hadden? Wat voor een moeder ben ik eigenlijk, dat ik mijn eigen kind geen kans heb gegeven om te leven?

Als ik het schuldgevoel kan wegdrukken en ik mij even volledig inzet om mijn andere kinderen de aandacht te geven die ze verdienen, wordt er plaats gemaakt voor de angst. Angst dat ik niet genoeg om haar rouw, angst dat ik nog niet verder mag leven, angst dat we haar zullen vergeten. Dat ik niet meer weet hoe ze rook. Dat ik niet meer weet hoe haar mooie neusje voelde. Angst dat mensen niet meer beter weten dan dat wij die ouders waren, die ooit hun baby verloren. Angst dat ze vergeten zal worden. Dat mensen niet meer weten wie ze is. Angst dat het lijkt dat ze nooit bestaan heeft.

Mijn ziel doet pijn. In de kraamweek van mijn twee zoontjes kleedde ik hun lekker warm aan, wikkelde ik ze in een warm dekentje en viel met hun op mijn borst in slaap. Hoe ons meisje warm aanvoelde weet ik niet meer. Haar ijskoude neusje en handjes staan daarentegen in mijn geheugen gegrift en zijn grote krassen op mijn hart. Ze was prachtig, compleet met nageltjes, haartjes en wimpertjes. Maar koud. IJskoud. Ondanks dat was ik trots en wilde haar aan iedereen laten zien. 

Tijd heelt alle wonden. En de laatste tijd hoor ik dat veel. ‘De pijn wordt minder hoor! Echt, geef het wat tijd!’. Ik weet nu dat veel ouders een kindje zijn verloren en ik weet dat ook zij door zijn gegaan. Je kan niet anders. Daar probeer ik kracht uit te halen. Ik heb nog twee kinderen die een liefdevolle, vrolijke mama nodig hebben. Maar om mijn hart zit een zwart randje. En ik kan niet wachten tot dat zwarte randje een roze randje is geworden. Want dat verdient Jackie. Dat wij dankbaar zijn voor elke dag die we leven en waarin onze andere kinderen gezond mogen zijn. En Jackie, voor mij ben en blijf je mijn dochter. Mijn dochter die zo welkom was en waarvoor ik had willen vechten als een leeuw. Mijn mooie meisje. Ik mis je verschrikkelijk en zal voor altijd van je houden.

-X- Joëlle

4 jaar geleden

Wat een verdriet. En zo waar: een zwart randje om je hart. Wordt het beter? Ja en nee. Maar feit is: er is een leven voor dit afschuwelijke verlies en een leven erna. Nooit meer hetzelfde, nooit meer compleet. Ik zeg altijd: mijn leven heeft een andere kleur gekregen. De kleur van mijn meisje. En met die nieuwe kleur heb ik leren leven. Maar het komt nooit meer helemaal goed. Er mist altijd iemand. Dikke knuffel ?

4 jaar geleden

Wat herkenbaar.... Wij staan op dit moment voor dezelfde keuze. Ons kindje heeft een open ruggetje, in één van de ergste vormen, klompvoetjes en een waterhoofdje. Het vocht heeft de kleine hersentjes helemaal naar beneden geduwd, waardoor ons kindje weinig overlevingskansen heeft. Ook mijn eigen leven kan in gevaar komen als we het kindje voldragen. Het is een keuze die eigenlijk geen keuze is. Voor zowel het kindje als mij is het het beste de zwangerschap te beëindigen. Maar oh wat is dat moeilijk! Wij zullen over een paar weken staan, waar jullie nu staan. Ik wens jullie ongelofelijk veel sterkte! Koester jullie meisje voor altijd in je hart! ❤

4 jaar geleden

Lieve Joelle, Met een steen in mijn maag en betraande ogen heb ik jouw verhaal gelezen. Jouw verhaal is bijna identiek aan dat van mij, 2 jaar geleden. Ik was geen member van mamaplaats, maar zag een tijdje geleden jouw blog voorbij komen toen je nog niet wist hoe het verder zou gaan en vroeg om ervaringen van anderen. Ik herkende je verhaal meteen, maar omdat ons verhaal de meest slechte afloop had wilde ik je dat niet laten weten. Nu lees ik dat die afloop bij jullie hetzelfde is gegaan.... :( Ik heb me nu aangemeld op mamaplaats, mocht je er behoefte aan hebben kan je mij een bericht sturen. Heel veel sterkte, het voelt raar om precies te weten waar je nu in zit, een week na de geboorte...

4 jaar geleden

Om te beginnen wat een prachtige foto van jullie dochtertje! Toen ik jullie verhaal las voelde ik jullie verdriet. Ik vind dat jullie moedig zijn. Wees trots op je meisje en voel je verdriet als die er is want ook dat hoort erbij. Vergeet niet dat ook al gaat de wereld rond je heen door want zo gaat dat. Voor jullie en jullie familie zal ze voor altijd diep in je hart zitten en nooit vergeten worden! Ik heb een sterren nichtje waar we met 37 weken in de buik afscheid van hebben moeten nemen. En kan je vertellen dat ze heel diep in mijn hart zit. Ik wens jullie heel veel liefde en geluk voor de toekomst. Want dat verdienen jullie zeker! ?