{{ message.message }}
{{ button.text }}

Zwanger, moeder zonder moeder.

A mother is she who can take the place of all others, but whose place no one else can take.

Afbeelding blog 'Zwanger, moeder zonder moeder.' Achtergrond blur afbeelding

We zijn inmiddels bijna 10 jaar verder. 10 jaar.. het klinkt als een gezellig jubileum maar niets is minder waar..

Bijna 10 geleden overleed mijn moeder. Heel onverwachts door medische fouten die zijn gemaakt tijdens een veelvoorkomende operatie. Na 3.5 week in slaap te zijn gehouden overleed ze, zomaar. Ik was 18, stond midden in het leven en veranderde van de ene op de andere dag van een beroepspuber naar een zorgzame en hardwerkende vrouw. Ik moest wel, we moesten wel. Want we moesten door.
7 jaar later lag er in het ziekenhuis - thank god een ander ziekenhuis!- een roze rimpelige baby op mijn buik. Het moedergevoel groeide in mijn hart vanaf het eerste moment dat ik een positieve zwangerschapstest in mijn handen had maar het sprong ongeveer mijn lijf uit toen ik dat mooie meisje voor de eerste keer zag.

En hoe gelukkig ik ook was, zo af en toe was er in die blauwe, onbezorgde lucht een grijs wolkje te bekennen. Want wat had ze hier bij moeten zijn. Wat had ik haar graag meegenomen in mijn baby-avontuur. Haar mijn kwaaltjes willen vertellen, haar meenemen naar een echo, samen kleertjes kopen en tenslotte een tevreden baby in haar armen te zien, haar kleindochter.

Nu ik zwanger ben van haar kleinzoon is dat gevoel niet anders. Het is niet minder heftig aanwezig, ook niet heftiger gelukkig. Wat ik ermee wil zeggen is dat omdat ik het nu ken, ik inmiddels moeder ben en er al eerder een kindje in mijn buik mocht groeien, het verdriet niet minder is. Het gemis is deze 9 bijzondere maanden weer heftiger aanwezig als ooit. Dat veranderd niet. Ik heb gemerkt dat ik na de geboorte van N. rustiger ben geworden, misschien wat beter kan relativeren, meer kan genieten en soms de boel de boel laten. Omdat het totaal niet belangrijk is hoeveel vrienden je hebt, maar welke vrienden je hebt. Het is niet belangrijk hoe groot je huis is, hoeveel auto's er voor je deur staan of welke functie je dan ook hebt. Als je maar gelukkig bent met wat je hebt.

Ja, gelukkig ben ik. Met mijn heerlijke peuterdochter, met mijn hardwerkende man en mijn kleine baby'tje op komst. Ik knijp in mijn handen met mijn familie, die er altijd is, bij mijn vrienden op wie ik altijd kan rekenen. Maar ik huil ook om wat ik nog graag had willen hebben. Om zij die zo gemist word.

Where there is deep grief, there was deep love.


*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je