{{ message.message }}
{{ button.text }}

Zwanger en op wintersport, kan dat?

Je heb je wintersportvakantie misschien al maanden geleden geboekt en nu ben je zwanger. Wat nu? Is het verantwoord om op wintersport te gaan als je zwanger bent en waar moet je op letten? Je leest het in dit artikel.

Afbeelding blog 'Zwanger en op wintersport, kan dat?'

Wanneer wel en wanneer niet op wintersport?

In principe kun je verantwoord op wintersport gaan als je minder dan 12 weken zwanger bent. Luister echter altijd naar de aanbevelingen van de verloskundige of gynaecoloog. Wanneer deze je afraadt om op wintersport te gaan, is het verstandig om dit advies op te volgen. Ga daarnaast ook niet op wintersport wanneer je een onervaren skiër of snowboarder bent. Dit maakt de kans op valpartijen groter en dat levert gevaar op voor je kindje. Tot slot is het niet verstandig om naar een gebied te gaan dat hoger gelegen is dan 2150 meter, hier zit namelijk erg weinig zuurstof in de lucht, waardoor je ademhalingsproblemen kunt krijgen.

Veiligheid staat voorop

Wanneer je minder dan 12 weken zwanger bent en besluit om wel op wintersport te gaan, is er natuurlijk een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. De veiligheid staat altijd voorop, dus zorg in ieder geval voor een goede skihelm. Blijf daarnaast altijd binnen de pistes en ga niet springen, zo verklein je de kans op vallen. Bovendien ben je sowieso al instabieler, omdat je zwaartepunt tijdens je zwangerschap verandert. Daarnaast verweken de banden van je baarmoeder, worden je gewrichten soepeler en vertraagt je stofwisseling, wat de kans op vallen allemaal vergroot. Ski of snowboard daarom een niveautje lager dan normaal om zo veel mogelijk risico's uit te sluiten.

Moet ik speciale wintersport kleding aan?

Omdat je als het goed is minder dan 12 weken zwanger bent wanneer je op wintersport gaat, zul je waarschijnlijk nog wel in je gewone wintersportkleding passen. Zorg voor voldoende warme skikleding, die een laag gewicht heeft, waterafstotend is, goed ventileert en voldoende bewegingsvrijheid heeft. Er is speciale wintersportkleding voor de zwangere vrouw verkrijgbaar maar meestal is dit niet nodig. Mocht je twijfelen of je tegen de tijd dat je op vakantie gaat nog in je gewone wintersportkleding past, kies dan voor een maatje groter.

Bron foto: Corbis

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je