{{ message.message }}
{{ button.text }}

Zullen we gewoon normaal doen met z'n allen?

4-daagse werkweek, babyshowers, newborn-shoots, overbelaste kinderen, multitaskende ouders... Waar zal ik beginnen...

Afbeelding blog 'Zullen we gewoon normaal doen met z'n allen?'

Allereerst maar even het bericht over de 4-daagse werkweek. 4 x 9 uur, zodat we nog meer sociale dingen, sport en vrije tijd in een paar dagen kunnen proppen. De werkdagen zijn dan dermate lang dat vader (of moeder) heel vroeg weg moet of juist heel laat thuis is. Oei... keuzes maken dus. 

Nu heb ik makkelijk praten, want ik werk niet. Of nou ja, een huishouden runnen en een 'veestapel' verzorgen is best hard werken. Maar ik ben niet in loondienst. Ik weet ook niet of ik op zo'n werkweek zit te wachten; 's avonds ben je gesloopt van de werkdag en je mist toch een deel van je gezin vanwege de werktijden. Echt tijd om bij te komen heb je niet want het weekend zit vol met familiebezoek, verjaardagen, sport en we-time met het gezin. En heel veel heb je niet aan die extra dag als de kinderen nog op school zitten. Kan je net zo goed een extra dag gaan werken... 

De 4-daagse werkweek is een mooie brug naar de overbelaste kinderen met multitaskende ouders. Vandaag de dag verwachten ouders wel heel veel van hun kinderen. Vaak moeten ze op minimaal 2 sporten, moeten ze 2x per week spelen met vriendjes/vriendinnetjes en willen ze eigenlijk ook nog graag dat ze een muziekinstrument bespelen. Oh, laten we de musical- en knutselclubjes niet vergeten. Die kinderen moeten direct uit school naar de diverse sporten/clubjes/vriendjes gereden worden en dan is het maar te hopen dat het opgestelde 'breng-en-haal-rooster' maar klopt zodat het kroost ook weer veilig thuiskomt. Als ouder zijnde wordt je helemaal gestoord, want naast het 'breng-en-haal-rooster' zit je ook nog in minstens 6 Whatsapp-groepen en moet je ervoor zorgen dat je wel het goede bericht in de juiste groep plaatst. 

Naast al die sporten/clubjes/vriendjes moeten ze ook nog naar school. Het is te hopen dat de school een continue-rooster aanbiedt, dat scheelt je als ouder een paar keer halen en brengen. Maar op school moet het kroost wel mee kunnen praten over Expeditie Robinson, Wie is de Mol (junior) of het Junior Songfestival. Een uurtje of wat voor de buis hangen past dan nog net in het al overvolle schema. Of we geven de kinderen ook een 4-daagse schoolweek. Die 6 a 7 uur dan verdelen over de andere dagen. Ach, stom. Dan kloppen alle schema's voor sport/clubjes/vriendjes niet meer. Moeten er daar weer oplossingen voor worden gezocht. 

En dan nog de 'veramerikanisering'. De watte? De 'veramerikanisering'. Overgewaaide (soms) overdreven dingen uit Amerika. Inmiddels is McDonald's niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Dat is inmiddels zo Nederlands als wat. Maar er zijn een aantal zaken waar ik maar niet aan kan wennen en die in mijn ogen nogal overdreven zijn en eigenlijk niet nodig. En zo overdreven. Om te beginnen is het een hype om een babyshower te organiseren. Een wat? Een babyshower. Er is niet eens een Nederlandse benaming voor. Spelletjes doen (meestal flauw) en worden overladen met cadeaus. Meestal heeft de zwangere geen idee wat haar te wachten staat totdat de kirrende vriendinnen op de stoep staan. Leuk als je het allemaal kan betalen, maar zullen we gewoon normaal doen? Ga gewoon lekker thee drinken met je vriendinnen. En neem er een stuk appeltaart bij. 2 stukken als je zwanger bent. 

De babyshower is een logisch vervolg op de gender-reveal party. Of in gewoon Nederlands; een mooie taart met een gekleurde vulling om het geslacht van je baby bekend te maken. Zullen we wederom gewoon weer normaal doen? Het is tegenwoordig heel normaal om het geslacht van je baby te weten en daar is ook niets mis mee. En het staat een ieder vrij om te doen wat hij/zij wil. Maar wat is er mis met het gewoon voor jezelf houden? Of het delen met een paar goede vrienden en familileden? Als ik de vraag kreeg: "En, weet je wat het wordt"?, dan zei ik standaard dat het een baby wordt. Of minimaal daarop zat te hopen. 

Als dan het nageslacht is geboren moet er binnen 2 weken een newborn-shoot worden gepland. In gewoon plat Nederlands moet je pasgeborene op een schapenvel poseren. Met mutsjes, op de buik, met de handjes onder het hoofd. Oh, of in een mandje... brrrr.... En alle reportages lijken allemaal op elkaar. Ik vind het verschrikkelijk. Leuk voor de ouders hoor, en als je er blij van wordt dan moet je het vooral doen. Maar ik moet er niet aan denken dat mijn baby in allerlei posities wordt gepropt om vertederende kiekjes te krijgen. Om vervolgens de kiekjes op Facebook te showen. Daar ligt je pasgeboren naakte nageslacht op een berenvel. Zichtbaar voor half Nederland. Niet aan mij besteed. Zullen we gewoon normaal doen en overbelichte foto's maken van ons kroost? Oh, en dan nog het liefst als ze net de Pamper vol poepen en het bijbehorende gezicht trekken. Gewoon zoals baby's zijn. Ze slapen, eten, gooien een Pamper vol en na een paar weken beginnen ze te lachen als ze je zien. Lekker vastleggen met de camera op de telefoon, just the way they are. 

Mijn conclusie is dat we gewoon 5 dagen werken zodat alle roosters niet in de war raken, kinderen gewoon 1 sport zodat ze ook nog tijd overhouden om een goed boek te lezen, geen overdreven babyshowers/gender-reveal party of andere onzinnige feestjes en gewoon je baby fotograferen zoals ze zijn. Gewoon lekker normaal doen met z'n allen. Of ben ik abnormaal... ;-)

 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Mama

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je