Snap
  • Mama

Zullen we gewoon normaal doen met z'n allen?

4-daagse werkweek, babyshowers, newborn-shoots, overbelaste kinderen, multitaskende ouders... Waar zal ik beginnen...

Allereerst maar even het bericht over de 4-daagse werkweek. 4 x 9 uur, zodat we nog meer sociale dingen, sport en vrije tijd in een paar dagen kunnen proppen. De werkdagen zijn dan dermate lang dat vader (of moeder) heel vroeg weg moet of juist heel laat thuis is. Oei... keuzes maken dus. 

Nu heb ik makkelijk praten, want ik werk niet. Of nou ja, een huishouden runnen en een 'veestapel' verzorgen is best hard werken. Maar ik ben niet in loondienst. Ik weet ook niet of ik op zo'n werkweek zit te wachten; 's avonds ben je gesloopt van de werkdag en je mist toch een deel van je gezin vanwege de werktijden. Echt tijd om bij te komen heb je niet want het weekend zit vol met familiebezoek, verjaardagen, sport en we-time met het gezin. En heel veel heb je niet aan die extra dag als de kinderen nog op school zitten. Kan je net zo goed een extra dag gaan werken... 

De 4-daagse werkweek is een mooie brug naar de overbelaste kinderen met multitaskende ouders. Vandaag de dag verwachten ouders wel heel veel van hun kinderen. Vaak moeten ze op minimaal 2 sporten, moeten ze 2x per week spelen met vriendjes/vriendinnetjes en willen ze eigenlijk ook nog graag dat ze een muziekinstrument bespelen. Oh, laten we de musical- en knutselclubjes niet vergeten. Die kinderen moeten direct uit school naar de diverse sporten/clubjes/vriendjes gereden worden en dan is het maar te hopen dat het opgestelde 'breng-en-haal-rooster' maar klopt zodat het kroost ook weer veilig thuiskomt. Als ouder zijnde wordt je helemaal gestoord, want naast het 'breng-en-haal-rooster' zit je ook nog in minstens 6 Whatsapp-groepen en moet je ervoor zorgen dat je wel het goede bericht in de juiste groep plaatst. 

Naast al die sporten/clubjes/vriendjes moeten ze ook nog naar school. Het is te hopen dat de school een continue-rooster aanbiedt, dat scheelt je als ouder een paar keer halen en brengen. Maar op school moet het kroost wel mee kunnen praten over Expeditie Robinson, Wie is de Mol (junior) of het Junior Songfestival. Een uurtje of wat voor de buis hangen past dan nog net in het al overvolle schema. Of we geven de kinderen ook een 4-daagse schoolweek. Die 6 a 7 uur dan verdelen over de andere dagen. Ach, stom. Dan kloppen alle schema's voor sport/clubjes/vriendjes niet meer. Moeten er daar weer oplossingen voor worden gezocht. 

En dan nog de 'veramerikanisering'. De watte? De 'veramerikanisering'. Overgewaaide (soms) overdreven dingen uit Amerika. Inmiddels is McDonald's niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Dat is inmiddels zo Nederlands als wat. Maar er zijn een aantal zaken waar ik maar niet aan kan wennen en die in mijn ogen nogal overdreven zijn en eigenlijk niet nodig. En zo overdreven. Om te beginnen is het een hype om een babyshower te organiseren. Een wat? Een babyshower. Er is niet eens een Nederlandse benaming voor. Spelletjes doen (meestal flauw) en worden overladen met cadeaus. Meestal heeft de zwangere geen idee wat haar te wachten staat totdat de kirrende vriendinnen op de stoep staan. Leuk als je het allemaal kan betalen, maar zullen we gewoon normaal doen? Ga gewoon lekker thee drinken met je vriendinnen. En neem er een stuk appeltaart bij. 2 stukken als je zwanger bent. 

De babyshower is een logisch vervolg op de gender-reveal party. Of in gewoon Nederlands; een mooie taart met een gekleurde vulling om het geslacht van je baby bekend te maken. Zullen we wederom gewoon weer normaal doen? Het is tegenwoordig heel normaal om het geslacht van je baby te weten en daar is ook niets mis mee. En het staat een ieder vrij om te doen wat hij/zij wil. Maar wat is er mis met het gewoon voor jezelf houden? Of het delen met een paar goede vrienden en familileden? Als ik de vraag kreeg: "En, weet je wat het wordt"?, dan zei ik standaard dat het een baby wordt. Of minimaal daarop zat te hopen. 

Als dan het nageslacht is geboren moet er binnen 2 weken een newborn-shoot worden gepland. In gewoon plat Nederlands moet je pasgeborene op een schapenvel poseren. Met mutsjes, op de buik, met de handjes onder het hoofd. Oh, of in een mandje... brrrr.... En alle reportages lijken allemaal op elkaar. Ik vind het verschrikkelijk. Leuk voor de ouders hoor, en als je er blij van wordt dan moet je het vooral doen. Maar ik moet er niet aan denken dat mijn baby in allerlei posities wordt gepropt om vertederende kiekjes te krijgen. Om vervolgens de kiekjes op Facebook te showen. Daar ligt je pasgeboren naakte nageslacht op een berenvel. Zichtbaar voor half Nederland. Niet aan mij besteed. Zullen we gewoon normaal doen en overbelichte foto's maken van ons kroost? Oh, en dan nog het liefst als ze net de Pamper vol poepen en het bijbehorende gezicht trekken. Gewoon zoals baby's zijn. Ze slapen, eten, gooien een Pamper vol en na een paar weken beginnen ze te lachen als ze je zien. Lekker vastleggen met de camera op de telefoon, just the way they are. 

Mijn conclusie is dat we gewoon 5 dagen werken zodat alle roosters niet in de war raken, kinderen gewoon 1 sport zodat ze ook nog tijd overhouden om een goed boek te lezen, geen overdreven babyshowers/gender-reveal party of andere onzinnige feestjes en gewoon je baby fotograferen zoals ze zijn. Gewoon lekker normaal doen met z'n allen. Of ben ik abnormaal... ;-)

 

8 jaar geleden

Ha, met je eens dat die newbornschoots allemaal op elkaar lijken. In mijn omgeving zijn babyshowers inderdaad gewoon thee drinken met iets lekkers en een kleinigheidje voor de zwangere dame. Geen belachelijke cadeaus, je geeft immers ook nog een kraamcadeau. @tessa tegenwoordig kan je ook amv krijgen met een instrument dat ze zelf kiezen. Het instrument kan je meestal huren bij de muziekschool. Mijn wens om een instrument te bespelen is namelijk compleet weggevaagd door een zekere blokfluit les dame. Erg vreemd dat die vrouw mij zo kleineerde en buitenspel zette. Je begrijpt het al. Ik heb een allergie voor blokfluitles. Maar ik zou mijn dochter nooit pushen om een instrument te bespelen. Ik zal haar de mogelijkheid bieden.

8 jaar geleden

Je hebt helemaal gelijk. Ik word er nu al moe van terwijl de mijne nog niet naar school gaat. Maar ik geef kinderen wel les. En daar zie ik het veel terug komen. In onze stad kunnen kinderen al met 3 jaar aan hun zwemdiploma beginnen. Dit wil ik voor mijn zoontje zodat het straks geen ren-en-vliegwerk wordt als hij naar school gaat. Hij mag 1 sport gaan doen. En 1 jaar blokfluit les zodat hij het leert kennen. Dan kan hij daarna besluiten of hij het leuk vindt ja of nee. Het liefst geen voetbal want dan heeft hij elke zaterdag een extra verplichting. Nee, zo min mogelijk verplichtingen en zoveel mogelijk vrije tijd zodat hij zelf de wereld kan ontdekken en niet overbelast raakt. Lekker kind zijn. Later zijn er al genoeg verplichtingen.

8 jaar geleden

Iedereen moet ook vooral doen wat hij/zij leuk vind! En die cakesmash... Die ben ik vergeten erin te zetten! Hahaha. Dank voor je compliment :-)

8 jaar geleden

Leuk om je standpunt hierin te lezen. Ik heb zelf wel een reveal party gegeven. Dit was echter meer omdat ik het gewoon leuk vind om dingen te organiseren dan echt het geslacht bekend te maken, maar dat heb ik dus wel gedaan. Sommige dingen uit Amerika vind ik zelf heel leuk, maar vooral de manier van leven daar staat me niet aan. Wij hebben van ons zoontje overigens hele mooie fotos en gewone telefoon fotos. De mooie fotos komen doordat mijn vriend bezig is een portfolio op te bouwen om als fotograaf aan de slag te gaan. Wij gaan straks dus waarschijnlijk met de eerste verjaardag ook wel een 'cakesmash' shoot doen. Wederom meer vanwege de portfolio. Over het algemeen vind ik ook dat we niet te veel moeten meelopen met al die hypes uit het buitenland. Maar sommige dingen vind ik dus ook gewoon zelf zo leuk dat ik er wel aan mee doe :) Leuke blog!