{{ message.message }}
{{ button.text }}

Zo herken je 'likefarming'

Let op voor je die zielige foto deelt...

Afbeelding blog 'Zo herken je 'likefarming''

Ik zie het op mijn tijdlijn nog steeds voorbijkomen, het liken en delen van zielige plaatjes en oproepen voor steun aan een goed doel. Mijn Facebook-vrienden hebben een goed hart. Maar hebben ze in de gaten dat sommige berichten eigenlijk likefarming zijn? Zelfs met de strengere regels op Facebook gaat likefarming gewoon door. Zo trap jij er voortaan niet meer in.  

Like en deel!

Likefarming is een manier om zoveel mogelijk vind-ik-leuks op een Facebookpagina te krijgen, want zo'n pagina is geld waard. 

Vaak zijn het scams. 

Iemand maakt bijvoorbeeld een 'iPhone' Facebookpagina, die door veel mensen wordt leukgevonden. Door de layout en foto's lijkt het of de pagina echt van Apple afkomstig is. Vervolgens komen de win-acties: 

'Deel dit bericht met je vrienden en ontvang een gratis iPhone'.

De mens houdt nu eenmaal van gratis dingen winnen, en binnen no-time is zo'n bericht over duizenden verspreid. De 'prijzen' bestaan natuurlijk helemaal niet, maar de Facebookpagina is succesvol en kan door de likefarmer worden doorverkocht.

Hoe herken je likefarming?

Als er in een Facebookbericht wordt beweerd dat een bedrijf honderden gratis smartphones, dure auto's, Playstations of geheel verzorgde reizen weggeeft, is het waarschijnlijk een hoax. Dit weten de meeste mensen wel.

Naast gratis dure spullen, worden er ook vaak foto's gebruikt die inspelen op je emotie. Je ziet een kindje in een ziekenhuisbed met een oproep:

"Like dit bericht en ondersteun deze familie in de strijd tegen kanker. Jouw like is 1 dollar waard. Help je mee?"

Natuurlijk! Een like is een kleine moeite, toch? 

Niet doen! Deze foto's zijn van internet geplukt. Stel je voor dat het jouw zieke - of inmiddels overleden - kind is, waar op deze manier geld aan wordt verdiend.

Of wat dacht je van deze:

  • Like als je vindt dat ze prachtig is!
  • Heb je een hart, dan scroll je niet verder...
  • Type 'amen' als je kanker haat!
  • Niemand wenst dit jongetje een fijne verjaardag... Jij?
  • Facebook probeerde deze foto te verwijderen...
  • 7 jaren ongeluk als je dit niet deelt.
  • Men schaamt zich voor haar handicap...
  • Niemand kan dit raadsel oplossen...
  • Deel, en zie wat er gebeurt! (Lees ook mijn blog over Clickbait).

Wist je dat likefarmers schaamteloos geld verdienden aan de bekende foto met het dode Syrische jongetje op het strand? De 'actie' was 1 share = 1 prayer. Natuurlijk deden hier miljoenen mensen over de hele wereld aan mee.

Zo trap je niet in likefarming:

- Is de afzender niet helemaal duidelijk, dan is de 'actie' waarschijnlijk fake. 

- Wil je het zeker weten, scroll naar de onderkant van de tijdlijn van de Facebookpagina waar het bericht vandaan komt en check hoe lang deze al bestaat (meestal maar een paar dagen). Zie je meer likefarming berichten staan, dan weet je genoeg. 

- Volg op Facebook de 'Hoax-wijzer', zij posten dagelijks nep-acties en andere scams.

Watch out for the sucker list!

Gelukkig komen er in Europa strengere privacy-regels. Maar blijf toch altijd opletten dat je niet zomaar overal je contactgegevens doorgeeft. Voor je het weet sta je op een sucker list (een lijst met gegevens van goedgelovige mensen die overal intrappen). En geloof me, dat is niet wat je wilt!

See you here,
CoolhuntMom

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je