Snap
  • Mama

Woorden en afkortingen waar ik van gruwel

Ken je ze? Van die woorden en/of afkortingen waar je haren van overeind gaan staan? Ik heb er wel een paar...

Samen met ml naar de ha om dl te laten checken op kma en daarna naar mv ml. 

Zomaar een zin die je op een forum tegen zou kunnen komen. En waarschijnlijk kan het nog korter; naar ha met ml en dl ivm kma, daarna naar mv ml. De vertaling? Ach, ik denk dat iedereen de afkortingen zo ongeveer wel kent. Ik kende echter de afkorting 'mv' nog niet. Dat staat blijkbaar voor 'moeder van', maar je komt vaker smoeder tegen.

Nu snap ik wel dat ik het snelle mobiele tijdperk iedereen snel een berichtje wil tikken. Ook ik doe mee aan dit fenomeen. Maar er zijn toch wel een paar afkortingen waar mijn haren van overeind gaan staan. 

Dat zijn namelijk de afkortingen dl, zl en ml. Tijdens het typen word ik al een soort van misselijk als ik eraan denk. Ze staan respectievelijk voor dochterlief (gruwel), zoonlief (gruweler) en manlief (ubergruwel). Ik kan er gewoon niet aan wennen en weiger pertinent om ze te gaan gebruiken. Waar komen ze toch vandaan? Ik heb een poosje zitten Googelen, maar ik kom er maar niet achter. Ik vind het zo verschrikkelijk dat ik berichtjes waar ze in staan bij voorkeur maar vermijd omdat ik vaak op mijn tong moet bijten om er iets over te zeggen. En volgens mij zijn er prima alternatieven. Tegenwoordig noemt iedereen zijn kind gewoon weer Jan, Piet of Klaas. Of een naam van maximaal 5 letters. Dat zijn niet veel letters om te typen. Er zijn maar weinig mensen die hun kroost Barthelomeus of Marie-Antoinette noemen. Of gewoon zoon, kind, baby, whatever. Maar geen dl, zl of ml. Manlief? Serieus? Dan voelt de man in kwestie zich toch ook niet serieus genomen? Hoe worden de vrouwen genoemd? Vrouwlief? Indien echtgenoot mij vrouwlief gaat noemen krijgt hij een pan naar zijn hoofd, de massief ijzeren braadpan wel te verstaan. 

Ik weet ook niet waar de afkeer van specifiek deze afkortingen vandaan komt, maar vanaf dat ik wist wat het betekende kon ik er maar niet aan wennen. Het heeft namelijk best lang geduurd voordat ik überhaupt wist wat het betekende... En ik ben echt niet tegen afkortingen. Integendeel, soms verzin ik ze zelf ook om het makkelijker te maken. Dat diegene aan de andere kant dan niet weet wat het betekend en dat je dat dan weer moet gaan uitleggen is weer een ander verhaal. Voorbeeldje: YVMW of TYVM. 

En dan zijn er ook nog wel een aantal woorden waar ik weiger aan te wennen of om ze te gebruiken. Zal ik aftrappen met het 'onderkantje'? Ik heb er lang om moeten lachen en dit stamt ook gewoon nog uit het stenen tijdperk. Waar we het tegenwoordig gewoon hebben over tepelkloven en aambeien is er voor het 'onderkantje' nog steeds geen normaal woord. Of nou ja, dat is er natuurlijk wel maar dat zorgt blijkbaar nog voor teveel rode wangetjes en is nog een brug te ver. 

Legio vrouwen die het niet alleen hebben over ml, maar ook over 'mijn mannetje'. Als ik dat lees dan visualiseer ik een heel klein en dunne man. Daarnaast vind ik het ontzettend denigrerend naar de man. Hetzelfde geldt voor 'vrouwtje' uiteraard. Als echtgenoot mij (in het bijzijn van anderen) 'vrouwtje' noemt mag hij voortaan op de bank slapen. Oh, en waar dit uitstekend bij past is als men het heeft over 'de kids'. Ook zo'n gruwel. Probeer in ieder geval een beetje af te wisselen met andere benamingen voor het kroost. En ja, er zullen ongetwijfeld mensen zijn die weer gruwelen van het woord 'kroost'. 

Wat te denken van al die halfbakken/zachte vervloekingen? Jeminee, oepsie, ach gut of de allerergste van het stel; sjips/chips? Nu snap ik best dat je in de buurt van de kinderen niet als een bootwerker tekeer wil gaan, maar af en toe even heel hard roepen wat je echt wil zeggen lucht vaak beter op. Denk er maar eens aan als je voor de zoveelste keer je teen stoot aan het bed ;-)

Verkleinwoorden. We doen het allemaal en met veel daarvan is echt niets mis. Als ik bovenstaande tekst doorlees kom ik er hier en daar ook wel een paar tegen. Maar er zijn er een paar waar ik niet aan meedoe. Dinnetje, theetje, dat soort woorden. In combinatie met verkleinen vind ik het een ubergruwel als iemand het heeft over 'centjes verdienen'. Dat zijn dan ook mensen die er voor de grap achteraan plakken dat ze wel meer verdienen maar het niet krijgen. Knipoog, knipoog...

Als laatste dan nog maar even woordgebruik dat gewoon niet goed is maar wel een enorme bron van ergernis. Er zijn echt heel heel heel heel veel mensen die zeggen dat ze 'de deur los doen' als de bel gaat. Ik kan dan ook niet altijd mijn gegniffel verbergen. Vaak vroeg ik dan ook of ze de deur uit de scharnieren gingen tillen. Wat vervolgens weer opgetrokken wenkbrauwen opleverde.

Ik gebruik op mijn beurt dan weer woorden waar anderen van gruwelen. Bijvoorbeeld van het woord gruwelen.

8 jaar geleden

Ik mis er nog eentje! Zullen we het ook even hebben over jouw gebruik van het woord 'puik'??? ;-) Geen afkorting, maar wel een bloedirritant woord. Hihi. (Grapje!)

8 jaar geleden

Laatst was dit onderwerp trending topic op facebook, omdat het ergerlijkste woord van 2015 gekozen moest worden en de mening van heel social media gevraagd werd. Ik werd helemaal depri van het lezen van de reacties. Iedereen ergert zich aan wat anders en als je alles bij elkaar optelt, kun je echt niks meer schrijven zonder iemand te laten gruwelen... En het is niet leuk om te zien dat mensen zich ergeren aan woorden die ikzelf super leuk vind en dus ook graag gebruik... Manlief vind ik bijvoorbeeld wel lief klinken. 'Mijn echtgenoot' of 'mijn man' vind ik zo ouwelijk klinken. 'Mijn mannetje' klinkt weer zo kinderachtig... Dus ik kies dan voor manlief of hub (husband). Gewoon omdat ik me daar prettig bij voel. Afkortingen vind ik wel heel irritant, omdat ik bij sommige echt lang moet puzzelen naar de betekenis. Dat leest niet fijn. Ik wil gewoon in één oogopslag zien wat er staat. Ik typ nog liever ellenlange woorden dan, als dat taaltechnisch beter staat, dan dat ik afkortingen gebruik. Dat doen ze in boeken toch ook niet? De deur los doen is trouwens een streekgebonden uitdrukking. Daar kunnen die mensen die hem gebruiken ook niks aan doen. Zo zeg ik bijvoorbeeld dat ik om 8:00 uur vanmorgen aangereden ben. Een westerling vraagt dan: 'o jee! Alles in orde? Geen schade???' Maar een streekgenoot weet dan dat ik gewoon om 8 uur vanmorgen van huis vertrokken ben ;-)

8 jaar geleden

Heerlijk om te lezen. Zelf gebruik ik eigenlijk alleen "de kids" ( over genomen van mijn man) Al erger ik me daar zelf soms ook aan en gebruik dan bewust hun namen in berichten. Wat ik echt tenenkrommend vind is als mijn man roept: "Kom kids we gaan!"

8 jaar geleden

Oh fijn om te lezen dat ik dus toch niet de enige ben die zulke afkortingen en troetelnaampje verschrikkelijk vind! Ik dacht er alleen in te staan omdat iedereen het wel lijkt te gebruiken tegenwoordig! Nog een dingetje; vrouwen van 30+ die het over hun "vriendinnetje(s)"hebben.. Brrr!