Snap
  • Mama
  • kamer
  • kinderopvang
  • Vaccinatie
  • inenting
  • wetsvoorstel
  • Tweede

Wetsvoorstel: Opvangcentra mogen niet-ingeënte kinderen weigeren

Is jouw kind ingeënt?

Wel of niet-ingeënt? Steeds meer ouders vragen het zich af als ze naar andere kinderen op het kinderdagverblijf kijken, want steeds minder ouders laten hun kind inenten. 

Het wetsvoorstel om niet-ingeënte kinderen te weigeren op kinderdagverblijven is op dinsdag 2 oktober ingediend in door Raemakers, lid van de Tweede Kamer voor D66. Het wetsvoorstel kan rekenen op een Kamermeerderheid. 

"Zo kunnen ouders die hun kinderen wél willen inenten hun baby's en peuters met een gerust hart naar de opvang brengen", zegt Raemakers.

Veel ziektes zijn uit beeld geraakt, waardoor de ernst van de ziekte onderschat wordt. Het wetsvoorstel is volgens Raemakers een snelle en haalbare manier om iets te doen tegen de anti-vaxx-trend. 

Het zorgt ook voor bewustwording onder ouders, zodat duidelijk is hoe de politiek er tegenover staat en hoe belangrijk vaccineren is.

Verplichte vaccinatie

Roland Pierik, rechtsfilosoof aan de UvA en lid van de vaccinatiecommissie van de Gezondheidsraad is het niet eens met het wetsvoorstel van Raemakers. 

Volgens Pierik creëer je op deze manier een splitsing tussen niet-ingeënte kinderen en kinderen die wel ingeënt zijn. 

"Er zal een tweedeling ontstaan tussen kinderdagverblijven waar wel gevaccineerd wordt en eentje waar alle anti-vaxxers bij elkaar zitten. Heel problematisch", vindt hij.

Pierik is voor verplichte vaccinatie voor alle kinderen op alle kinderdagverblijven. Zo krijg je geen tweedeling en vormen kinderen geen gevaar voor elkaar. 

"Ik ben redelijk bekend met de anti-vaxx-trend, dat is een halve sekte. Dat gaat komen. Ook al gaat het onbewust: als vijf kinderdagverblijven vaccinatie verplichten en een zesde niet, dan vinden die ouders die opvang wel." - Pierik.

Ondergrens vaccinaties

Het ingediende wetsvoorstel volgt op de onrust van deze zomer toen de vaccinatiegraad was gedaald van 95% naar 90,2%. De ondergrens van het aantal gevaccineerde kinderen ligt op 95%, en daar zit Nederland nu flink onder. De ondergrens is gesteld om bijvoorbeeld een nieuwe mazelenuitbraak te voorkomen. 

Bron: NOS

5 jaar geleden

Terecht! Ik ent mijn kinderen in en ik wil graag dat ze in een gezonde omgeving opgroeien. Daar hoort ook een kdv bij waar alle kindjes zijn ingeënt.

5 jaar geleden

Van mij mag het doorgaan niet enten is een keus wel enten ook moet je leven met de gevolgen

5 jaar geleden

Pierik... waarom las ik prik? P(ie)rik? Iemand, nee niet? Ik vind hem wel grappig!