{{ message.message }}
{{ button.text }}

Werkloosheid binnen het gezin-hoe ga je ermee om?

Werkloosheid kan zowel emotioneel als financieel een zware druk geven op het gezin. Hoe ga je hier zo goed mogelijk mee om?

Afbeelding blog 'Werkloosheid binnen het gezin-hoe ga je ermee om?'

In deze tijd komt werkloosheid steeds meer voor. Helaas heeft vriendlief over enkele weken ook geen baan meer en deze wetenschap brengt toch wel heel wat zorgen met zich mee. Juist als je een gezin hebt wil je je 'zaakjes' allemaal perfect voor elkaar hebben, maar bij werkloosheid valt er een heel stuk van je zekerheden weg. Wat ik zelf dus ook graag wil weten; hoe ga je nou eigenlijk zo goed mogelijk om met werkloosheid binnen het gezin?'

Werkloosheid binnen het gezin en de emoties

Als je net weet dat je werkloos raakt kan je wereld even helemaal instorten. Ook langdurige werkloosheid brengt de nodige zorgen met zich mee. Jij en / of je partner zijn daardoor misschien sneller boos of verdrietig. Natuurlijk hoef je jullie emoties niet helemaal bij je kind weg te houden, maar er zijn grenzen. Kinderen zijn erg gevoelig voor de emoties van de ouders, dus probeer bepaalde zorgen liever pas te uiten zodra de kinderen in bed liggen of naar school zijn. Helemaal belangrijk: ook al is je lontje nu misschien wat korter; probeer het niet op je kind af te reageren!

Het hangt van de leeftijd van je kind af of je wel of niet over de werkloosheid van jou of je partner moet vertellen. Kinderen zijn natuurlijk ook niet gek, dus ze merken het echt wel als er zoiets binnen het gezin speelt. Er zijn misschien minder lekkere dingen in huis, jullie gaan geen dagjes meer weg en mama / papa is opeens hele dagen thuis. Besluit je over de werkloosheid van jou of je partner te vertellen tegen je kind, maak het dan vooral niet te dramatisch.

Werkloosheid binnen het gezin en de financiën

Wanneer je met werkloosheid te maken krijgt, krijg je natuurlijk automatisch ook te maken met veel minder inkomsten. Met een beetje geluk hebben jullie goed gespaard en is er een kleine buffer om de periode van werkloosheid redelijk te overbruggen. Helaas is niet iedereen in staat om flink te sparen en sommige mensen zijn echt voor langere tijd werkloos. In dat geval is het radicaal bezuinigen op de dagelijkse dingen. Koop kinderkleding op Marktplaats, kijk in de supermarkt naar de aanbiedingen en goedkope huismerken en kweek je eigen groenten. Gooi restjes eten niet weg, maar maak er met een beetje creativiteit een maaltijd van voor de volgende dag.

Roep verder de hulp in van iemand met kennis van financiële zaken. Waarschijnlijk hebben jullie nu behalve het recht op een WW uitkering, ook recht op extra toeslagen.

Daarnaast loont het om alle abonnementen binnen het gezin zoveel mogelijk op te zeggen en vaste lasten zoals de energielasten en verzekeringen eens goed op een rijtje te zetten. Zet ook de thermostaat eens een graadje lager en ga korter douchen.

Werkloosheid en feestelijkheden

Wanneer je werkloos bent is het soms behoorlijk moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Toch hoef je je kinderen niet alles te ontzeggen. Bijna jarig of Sinterklaas? Koop de cadeautjes bij de kringloop of op Marktplaats. Ben je creatief? Maak dan zelf iets leuks voor je kind. Ook een kinderfeestje hoeft niet veel te kosten. Met een speurtocht in het bos, een zakje popcorn, een cakeje en wat te drinken kom je al een heel eind.

Gelukkig zijn er ook nog genoeg leuke uitjes die geen geld kosten, zodat jullie als gezin toch nog samen een dagje weg kunnen.

Blijf samen positief!

Ook al ben jij of je partner al een tijdje aan het solliciteren, probeer toch samen positief te zijn en te blijven. Stel je zoveel mogelijk flexibel op en bedenk dat er uiteindelijk vast wel weer een nieuwe kans komt. Probeer tot die tijd toch maar te genieten van de extra tijd voor elkaar en het gezin.

Heb jij ook te maken ( gehad ) met werkloosheid binnen het gezin en heb jij nog andere tips voor mij en andere moeders? Reageer hier!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Mama

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je